Μετά τον αποκλεισμό του ηλικιωμένου άνδρα από καφετέρια της Νέας Σμύρνης, σάλος δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα η καφετέρια να πάρει θέση. Το κατάστημα ζήτησε συγγνώμη και έριξε τις ευθύνες στον καινούργιο υπάλληλο. Όμως το Ίντερνετ είναι πανούργο και βρήκε παλιές κριτικές του μαγαζιού. Εκεί έγινε σαφές ότι η ηλικιακή διάκριση είναι πολιτική του μαγαζιού.
Μια αδικία και διάκριση που υπάρχει είναι εις βάρος των ηλικιωμένων, δηλαδή, που ανήκουν στην τέταρτη και την τρίτη ηλικία. Και είναι όπως ο ρατσισμός ή το σεξισμός κ.α.
Υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο
Πέρα από την πολιτική, σχεδόν οποιοδήποτε περιεχόμενο που μεταδίδεται στην τηλεόραση ή που προβάλλεται στους κινηματογράφους έχει σαφή έλλειψη εκπροσώπησης των ηλικιωμένων. Είτε εμφανίζονται πολύ λίγα, είτε δεν έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέγεται. Ο λόγος είναι ότι στα μέσα που βασίζονται τόσο στην εικόνα, η γήρανση δεν πωλείται επειδή θεωρείται άσχημη.Έτσι, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν αναφορές και δεν έχουν στοιχεία που καθιστούν εμφανή τα δικά τους προβλήματα και την κατάστασή τους.
Αρχιτεκτονικά εμπόδια
Μια άλλη πτυχή που διακρίνει σαφώς τους ηλικιωμένους είναι η παρουσία αρχιτεκτονικών εμποδίων, όπως οι απότομες σκάλες ή η απουσία δημόσιων συγκοινωνιών σε χώρους όπου το περπάτημα είναι δύσκολο.
Ο στιγματισμός της σεξουαλικότητας στους ηλικιωμένους
Όλοι πιστεύουν ότι σεξ και τρίτη ηλικία δεν πάνε μαζί και δεν έχουν το προνόμιο να απολαύσουν και να να ζήσουν ανοιχτά τη σεξουαλικότητά τους. Το γυμνό και η ιδιωτικότητα των ηλικιωμένων θεωρείται άσχημο, και ως εκ τούτου η έκφρασή του είναι κοινωνικά επιβληθεί, είτε με σαφή απόρριψη είτε με γελοιοποίηση.
Έλεγχος των συνθηκών διαβίωσής τους
Πολλοί ηλικιωμένοι θεωρούνται άνθρωποι που δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και οι οποίοι εξαρτώνται συνεπώς από άλλους για καθοδήγηση. Θέλω να πω, Η ίδια η ηλικία χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ελευθερίας τους
Οι ηλικιωμένοι…
Με αφορμή την ανάρτηση, ενός διαδικτυακού μου φίλου, θυμήθηκα ότι δεν μιλάμε για την γεροντοφοβία.
Η γεροντοφοβία, έχει διπλοί ερμηνεία, είναι ο φόβος για την γήρανση και η απέχθεια προς τους ηλικιωμένους.
Τα γερόντια που φεύγουν μόνα
Φέτος το καλοκαίρι, μία ανθρώπινη τραγωδία διαδραματίστηκε στην Κυψέλη, με το θάνατο ηλικιωμένου ζευγαριού, που έφυγαν από τη ζωή μόνοι και αβοήθητοι στο διαμέρισμα τους, από θερμοπληξία. Όταν άρχισε η έντονη δυσοσμία , οι γείτονές ειδοποίησαν την αστυνομία.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα, που αγγίζει πολλούς συνανθρώπους μας. Κάποιοι μπορεί να μην έκαναν δικά τους παιδιά, να ζουν μόνοι τους σε άλλη πόλη ή να έχουν πεθάνει οι περισσότεροι από τους κοντινούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι όντως πεθαίνουν μόνοι, ζούνε μέσα στην μοναξιά και θέλουν απεγνωσμένα λίγη παρέα για να επικοινωνούν.
Γι’ αυτό μην θυμώνεις στην γειτόνισσά σου, που σου πιάνει συζήτηση όταν σε βλέπει, ούτε στον πάππου, που από ξένος , έχει γίνει πια γνωστός σου, επειδή σου μιλάει όποτε σε βλέπει. Υπάρχουν ευγενικοί τρόποι να βάζουμε όρια στους ανθρώπους για το χρόνο που αφιερώνουμε, χωρίς να γίνουμε αγενής.
Η πανδημία του covid θέρισε και αποξένωσε ακόμα περισσότερο τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Μην ξεχνάμε ότι όσο γερνάμε η ψυχή δεν σταματά ποτέ να ανθίζει και να αναζητά παρέα.
Αν ενδιαφέρεσε να βοηθήσεις, για την καταπολέμηση της μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων, μπορείς να γίνεις εθελοντής στις αντίστοιχες ομάδες που βοηθάνε ενεργά τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
ΥΣ. Το ΚΑΠΙ , τα γηροκομεία και τα καφενεία, δεν είναι λύση για όλους.