More

    Ακόμη μια χρονιά που οι γυναίκες αδικήθηκαν

    Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

      Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως κάθε χρόνο είναι αφορμή να κάνουμε ενδοσκόπηση για την χρονιά που πέρασε και πόσο θετική ή αρνητική ήταν για τα δικαιώματα των γυναικών. Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβώς στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των φύλων και απλωθήκαν για ακόμη μια φόρα μπροστά μας.

    Από την απαγόρευση των εκτρώσεων στις ΗΠΑ, μέχρι να την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. Οι γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την υποτίμησή και τον περιορισμό της ελευθερίας τους και δυστυχώς, όχι για πρώτη φορά.

    Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προκάλεσε παγκοσμίως τεράστιες αντιδράσεις από πολίτες. Στις μισές πολιτείες θα είναι σχεδόν αδύνατον για μια γυναίκα να προχωρήσει σε ασφαλή άμβλωση εκεί που ζει.

    Οι Ταλιμπάν μισούν τις γυναίκες

    Οι απαγορεύσεις που επέβαλαν οι Ταλιμπάν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από τη Δύση αλλά και από μουσουλμανικά έθνη που λένε πως αντίκειται στις αρχές του Ισλάμ. Τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να πάνε στο γυμνάσιο ενώ οι γυναίκες αργά αλλά σταθερά εκδιώκονται και από κάθε θέση εργασίας .Οι Αφγανές δεν έχουν πια δικαίωμα να φοιτούν σε πανεπιστήμια της χώρας…

    Εκτός από την παιδεία, οι γυναίκες στη χώρα είναι αποκλεισμένες από τα περισσότερα επαγγέλματα του δημόσιου τομέα, λαμβάνοντας μικρό κρατικό επίδομα για να μένουν στο σπίτι. Δεν έχουν δικαίωμα μετακίνησης εφόσον δεν συνοδεύονται από ενήλικο άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτονται με ολόσωμη μπούρκα για να βγουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι η παρουσία γυναικών σε πάρκα, αίθουσες γυμναστικής και δημόσια λουτρά απαγορεύεται.

    Αυτά μπορεί να συμβαίνουν μακριά μας αλλά αποδέχτηκε ότι είναι αρκετοί αυτοί που επικροτούν την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων για τις εκτρώσεις ή ονειρεύονται τις γυναίκες περιορισμένες στο σπίτι και κάτω από την εξουσία του άντρα τους στην χώρα μας.

    Δεν είναι υπερβολή, υπάρχουν ανάμεσα μας και το ξέρουμε, γιατί τοποθετούνται δημόσια στα social media.

    Είναι γυναικοκτονία

    Η γυναικοκτονία στη Νίκαια είναι η πρώτη, που σημειώνεται για το 2023, ενώ από το 2021 έχουν καταγραφεί συνολικά 44 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Η «γυναικοκτονία» δεν είναι μόνο έγκλημα κατά της ζωής, είναι έγκλημα κατά του γυναικείου φύλου και αποτελεί το αποκορύφωμα μιας έμφυλης βίας. Δεν γίνεται να θεωρεί κάποιος ότι αγαπά και σέβεται τις γυναίκες όταν την ίδια στιγμή αρνείται να πει το έγκλημα με το όνομα του. Είναι γυναικοκτονία και όχι απλά ανθρωποκτονία, έχουμε πει πολλές φορές το γιατί.

    Η Ελλάδα σημείωσε την υψηλότερη αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών από το 2020 στο 2021, ποσοστού 187,5%. Από 8 περιστατικά γυναικοκτονιών το 2020 σε 23 το 2021. 

    Η σημερινή μέρα αφενός εμπορευματοποιηθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άντρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας.

    Αλλά δεν είναι το ίδιο…

    Δεν είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ομορφιά και τα χαρίσματα της γυναίκας αλλά υπενθύμιση για τους αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα τους. 

    Είμαστε απέναντι σε όσους προσπαθούν να εξουσιάζουν τα σώματά μας εκφοβίζοντας τα μυαλά μας, απέναντι στην διαρκή αύξηση του σεξισμού, της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. Η κάθε μια μας ξεχωριστά και όλες μαζί, έχουμε χρέος για την ίδια μας τη ζωή να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι να επιτύχουμε την πραγματική Ισότητα των Φύλων. Ζητάμε άμεσα την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη στην καθημερινότητα της ζωής των γυναικών. 

    spot_img

    Latest articles

    Related articles