More

    17 Μαΐου : Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

    Ας μιλήσουμε για ομοφοβία

    Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), έχει ως σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

    Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο όρος «ομοφοβία» ή «ομοφυλοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον Αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

    Tι σημαίνει αυτή η μέρα

    Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα διανύει μια περίοδο έντονων κοινωνικών αλλαγών, καθώς το κίνημα MeToo και η ενθάρρυνση καταγγελιών ενάντια σε κακοποιητικές συμπεριφορές έχει κερδίσει το έδαφος που της αρμόζει.

    Σε μια περίοδο διαρκούς ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο και με την ευκολία που προσφέρει η αποφυγή της αυτοκριτικής, η κοινωνία δαιμονοποιεί το ξένο και το διαφορετικό και το καλεί να παίξει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, πάνω στον οποίο φορτώνονται τα υπαρκτά βάρη της ζωής, αλλά και παράλογοι φόβοι και ανασφάλειες. Μια μέρα σαν αύτη είναι η ευκαιρία για ενημέρωση και να δείξουμε ότι ΟΧΙ, δεν είναι πια κοινωνικά αποδεχτό να είσαι ομοφοβικό.

    Η ομοφοβία ορίζεται ως: “Ο φόβος, ο παράλογος θυμός, η δυσανεξία ή/και το μίσος προς την ομοφυλοφιλία”.

    Η ομοφοβία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους:

    Εσωτερικευμένη Ομοφοβία: όταν οι λεσβίες, οι γκέι άνδρες και οι αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι εξετάζουν και αποδέχονται την ετεροφυλοφιλία ως τον σωστό τρόπο ύπαρξης και διαβίωσης. Πρόκειται για μια μορφή καταπίεσης την οποία τα κουήρ άτομα ασκούν τα ίδια στο εαυτό τους λόγω της επιβολής της ετεροκανονικότητας στην ανθρώπινη κοινωνία και του μίσους, των προκαταλήψεων και στερεοτύπων που επικρατούν για τις ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητες. Το άτομο τα εσωτερικεύει όλα αυτά και μόλις συνειδητοποιεί ότι δεν ανήκει στην ετεροκανονική κορνίζα της κοινωνίας, αρχίζει και τρέφει για το εαυτό τους συναισθήματα όπως απέχθεια, αποξένωση από το εαυτό, οργή, ντροπή και μπορεί να εκδηλώσει ομοφοβική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα κουήρ άτομα.

    Θεσμοποιημένη Ομοφοβία: όταν κυβερνήσεις και αρχές ενεργούν κατά της ισότητας για τους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους. Αυτό μπορεί να είναι ρητορική μίσους από δημόσια εκλεγμένα πρόσωπα, απαγόρευση εκδηλώσεων υπερηφάνειας και άλλες μορφές διακρίσεων ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων (ILGA – Europe, July 2014).

    Οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου δεν είναι πλέον ανεκτές και θα το γράφουμε, θα το φωνάζουμε και θα το πιστεύουμε, μέχρι να το καταλάβουν και τα τελευταία ομοφοβικά άτομα στο πλανήτη.

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles