ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία-Αγγελική Ανδριοπούλου
Η σκληρή πραγματικότητα των Καλλυντικών
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ζώα για να δοκιμάζουν φαρμακευτικά και καλλυντικά από το 1937, όταν μια χημική αντίδραση που προκλήθηκε από ένα μη δοκιμασμένο υγρό αντιβιοτικό που διατέθηκε στην αγορά σε παιδιατρικούς ασθενείς προκάλεσε το θάνατο πάνω από 100 ενηλίκων και παιδιών. Η τραγωδία οδήγησε στην ψήφιση Καλλυντικά των ΗΠΑ του 1938, ο οποίος απαιτούσε την επισήμανση των φαρμάκων με βελτιωμένες οδηγίες για ασφαλή χρήση και την υποχρεωτική έγκριση του Ομοσπονδιακού Νόμου για τα Τρόφιμα, Φάρμακα και πριν από την κυκλοφορία από την FDA για όλα τα νέα φάρμακα. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές περιορίζονταν σε δοκιμές τοξικότητας σε ζώα για να εγκρίνουν τα συστατικά τους.
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Στην Κίνα γίνονται πειράματα η οποία υπαγορεύει δια νόμου την διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα και αυτό δεν αφορά μόνο προϊόντα που φτιάχνονται σε εκείνη αλλά και τα οποία εισάγονται σε εκείνη μία εταιρεία η οποία έχει την έδρα της σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αποφασίσει να πουλήσει στην Κίνα τα προϊόντα της υποχρεούται δια νόμου να πληρώσει τρίτους για να διεξάγουν πειράματα για λογαριασμό της. Άρα οφείλει να παραδώσει δείγμα του προϊόντος καθώς και το φάκελο με τις πληροφορίες του.
Ποιες δοκιμές καλλυντικών γίνονται σε ζώα;
Αν και δεν απαιτούνται από το νόμο, γίνονται αρκετές επεμβατικές δοκιμές σε κουνέλια, ποντίκια, ινδικά χοιρίδια και αρουραίους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
•Δοκιμές ερεθισμού του δέρματος και των ματιών όπου χημικές ουσίες τρίβονται στο ξυρισμένο δέρμα ή στάζουν στα μάτια των συγκρατημένων κουνελιών, χωρίς καμία ανακούφιση από τον πόνο.
•Δοκιμές που παρέχουν δόσεις χημικών ουσιών σε ποντίκια μέσω επαναλαμβανόμενης αναγκαστικής σίτισης. Αυτά τα τεστ διαρκούν εβδομάδες ή μήνες, ώστε οι γενικής ασθένειας ή ειδικών κινδύνων ερευνητές να μπορούν να αναζητήσουν σημάδια για την υγεία, όπως καρκίνο ή γενετικές ανωμαλίες.
•Ευρέως καταδικασμένες δοκιμές «θανατηφόρου δόσης», στις οποίες οι αρουραίοι αναγκάζονται να καταπιούν μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών για να προσδιορίσουν τη δόση που προκαλεί το θάνατο.
Στο τέλος των δοκιμών, τα ζώα θανατώνονται, συνήθως με ασφυξία, σπάσιμο του λαιμού ή αποκεφαλισμό. Δεν παρέχεται ανακούφιση από τον πόνο. Συχνά, τους κόβουν τις φωνητικές χορδές διότι δεν αντέχουν τα ουρλιαχτά τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μεγάλο ποσοστό των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες δοκιμές (όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια που εκτρέφονται εργαστηριακά) δεν υπολογίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία και δεν λαμβάνουν προστασία βάσει του νόμου περί ευημερίας των ζώων.
Ποια ζώα χρησιμοποιούνται στις δοκιμές καλλυντικών;
Σήμερα, τα ζώα που χρησιμοποιούνται για δοκιμές κυμαίνονται από κουνέλια και ινδικά χοιρίδια έως αρουραίους και ποντίκια, αλλά μερικές σπάνιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν σκύλους. Αυτά τα ζώα χρησιμοποιούνται με μερικούς διαφορετικούς τρόπους, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι οι δοκιμές ερεθισμού του δέρματος και των ματιών-όπου τα καλλυντικά χημικά τρίβονται σε ξυρισμένο δέρμα ή στάζουν στα μάτια των κατακρατημένων ζώων (συνήθως κουνελιών) χωρίς ανακούφιση από τον πόνο. Αυτό είναι γνωστό ως δοκιμή ματιών κουνελιού Draize και έχει σκοπό να ανακαλύψει εάν ένα προϊόν ή ένα συστατικό θα προκαλέσει τραυματισμό στο ανθρώπινο μάτι ή όχι.
Πολλές από αυτές τις απαρχαιωμένες πειραματικές τεχνικές είναι τελικά άσκοπες, καθώς παράγουν συνήθως αποτελέσματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν αξιόπιστα σε ανθρώπους. Καθώς οι ερευνητές έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν από τη δεκαετία του 1930, τα περισσότερα ζώα αντιδρούν διαφορετικά από τους ανθρώπους όταν εκτίθενται στις ίδιες χημικές ουσίες. Στην πραγματικότητα, τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα περνούν τις προκλινικές δοκιμές σε ζώα για να εισέλθουν σε κλινικές δοκιμές περίπου στο 12% του χρόνου. Από αυτό, περίπου το 60% ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη φάση των συμπληρωματικών δοκιμών και ένα τεράστιο 89% στη συνέχεια αποτυγχάνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν τα ποσοστά αποτυχίας που σχετίζονται με την τοξικότητα είναι τόσο υψηλά στα φαρμακευτικά προϊόντα μετά από δοκιμές σε ζώα, γιατί εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους στη βιομηχανία καλλυντικών ή καθόλου;
Συχνά οι διαδικασίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία σε κάθε ένα από τα ζώα. Και τα περισσότερα ζώα θανατώνονται στο τέλος ενός πειράματος, αλλά μερικά μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλα πειράματα. Όταν άρχισαν να εμφανίζονται εταιρείες από τα μέσα έως τα τέλη του δέκατου δοκιμές ένατου αιώνα, ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των ίδιων των δοκιμών. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε δοκιμές και έρευνες σε ζώα. Στο παρελθόν, οι δοκιμές σε ζώα ήταν ένα τόσο συγκινητικό θέμα για να μιλήσουν οι άνθρωποι και μέχρι σήμερα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για να μιλήσουν. Υπάρχουν τόσα πολλά αθώα ζώα που θανατώνονται πλάτη με πλάτη επειδή δοκιμάζονται από επιστήμονες για να βρουν θεραπείες και θεραπείες που σώζουν ζωές για τους ανθρώπους.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές καλλυντικών;
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία έχουν πάνω τους κάποιο από τα παρακάτω σήματα. Μια αναζήτηση αρκεί στους έξης συνδέσμους για να μάθουμε αν κάποια συγκεκριμένη μάρκα κάνει πειράματα: peta.org, crueltyfreekitty, ethical elephant, logicalharmony, leapingbunny.org. Η επιλογή βρίσκεται μέσα μας, στην ενσυναίσθηση που έχουμε κρύψει από μικρά παιδιά. Μια εναλλακτική λύση είναι να στείλουμε email σε μια μάρκα η οποία κάνει πειράματα στα ζώα και να τους πούμε να το σταματήσουμε.
Συμπέρασμα
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν την «άσχημη ομορφιά» αισθητική και πειράματα σε ζώα δεν πάνε μαζί. Ταυτοχρόνως όμως έχουμε και των δύναμη να το παλέψουμε με μικρές και καθημερινές επιλογές με μεγάλο αντίκτυπο. Τα ζώα έχουν παραδοθεί στην επιστήμη, τα πιο αθώα πλάσματα της γης έχουν παραδοθεί στην απληστία μας. Δεν είναι απλά ένα makeup, δεν είναι απλά ένα ρουζ ή ένα κραγιόν, είναι η ζωή κάποιου..