Τα χρόνια έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ένα κινητό – ενώ παλιά είχε τη δυνατότητα μόνο να καλεί – τώρα έχει μετατραπεί σε έναν μικρό υπολογιστή, ακόμα και πορτοφόλι και αν το χάσεις έχει χαθεί η μισή ζωή σου. Ποιος θα το έλεγε όμως πως τα κινητά θα ήταν ικανά και για αναζήτηση ερωτικού συντρόφου; Το ίδιο πράττει και η τηλεόραση, αν σκεφτεί κανείς πόσα reality shows έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που έχουν μείνει λίγο “πίσω” και αναζητάνε το φλερτ από κοντά; Ή αναγκαστικά πέφτουν στην “παγίδα” των εφαρμογών ή θα περιμένουν μία αιωνιότητα ώστε να τους εκφράσει κάποιος από κοντά ενδιαφέρον.
Έρωτας μεταπληρωμής
Από το Power of Love μέχρι την πρόσφατη παραγωγή του First Dates, αμερικανικές παραγωγές που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ζευγάρια. Πως είναι δυνατόν μέσα σε ένα παιχνίδι, που στην ουσία οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες από την πραγματική ζωή, να βρεις τον ιδανικό σύντροφο; Συνήθως οι συμμετέχοντες πληρώνονται από την παραγωγή ένα μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να δείξουν στον κόσμο πως κατάφεραν να βρούνε την αγάπη.
Στην ουσία σε αυτά τα reality δεν πάνε άτομα που δυσκολεύονται να βρούνε σύντροφο, αλλά άτομα που θέλουν να ενισχύσουν την τσέπη τους. Επιπλέον, συνήθως τα ζευγάρια που “προκύπτουν” από τα συγκεκριμένα reality το κάνουν για λόγους marketing. Δηλαδή για να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη δημοσιότητα, ώστε να καταφέρουν να γίνουν όντως δημόσια πρόσωπα. Το καλό είναι πως το τηλεοπτικό κοινό δεν λαμβάνει αυτά τα reality τοις μετρητοίς και δεν τα παρακολουθούν στα σοβαρά, αλλά κυρίως για χαβαλέ.
Tinder, Badoo και η μάχη των εφαρμογών
Οι εφαρμογές γνωριμιών επεκτείνονται με εντυπωσιακό ρυθμό. Πλέον, εφαρμογές όπως το Tinder, οπού βλέπεις προφίλ από άτομα του αντίθετου (ή και του ίδιου) φύλου και αρκεί να “σύρεις” (swipe) τη φωτογραφία του προφίλ που σου αρέσει προς τα δεξιά για να δηλώσεις την επιθυμία σου να βγείτε ραντεβού, έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα.
Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας εφαρμογών App Annie, το 2016 οι παγκόσμιες δαπάνες στις εφαρμογές γνωριμιών ήταν 234 εκατομμύρια λίρες, ποσό που σχεδόν διπλασιάστηκε (448 εκατομμύρια) το 2017.
Μια άλλη εταιρεία έρευνας, η Pew Research, ανακάλυψε ότι το 59% των ενηλίκων πιστεύουν πως τα διαδικτυακά ραντεβού είναι καλός τρόπος για να γνωρίσεις νέα άτομα. Ακόμα και παλιότερα, το 2005, το 20% των ομοφυλόφιλων ζευγαριών γνωριζόντουσαν online, ποσοστό που εκτοξεύτηκε στο 70% μέχρι το 2010.
Ένας από τους λόγους που οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν τέτοια απήχηση στις κοινότητες ομοφυλοφίλων, είναι πως η ομοφυλοφιλία τιμωρείται ακόμα και σήμερα με θάνατο σε πέντε χώρες και σε συγκεκριμένα κομμάτια άλλων δύο. Οι διαδικτυακές εφαρμογές προσφέρουν ασφάλεια, λοιπόν. Αυτού του είδους οι εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα πιθανών συντρόφων, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μη γνωρίζονταν ποτέ. Δηλαδή, ίσως και να είναι εφικτό να γνωρίσεις το άλλο σου μισό που, αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, μπορεί να μη γνώριζες ποτέ στη ζωή σου.
Οι “οπισθοδρομικοί” της υπόθεσης
Υπάρχει κι αυτή η μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί να δεχτεί και ο έρωτας έχει γίνει τόσο ρηχός και φευγαλέος. Αν δε συναντήσεις κάποιον από κοντά, να αισθανθείς την αύρα του, να δεις τη συμπεριφορά του, πως υπάρχει τόση σιγουριά ότι επειδή μας αρέσει η εμφάνιση και μόνο ότι είναι ο ιδανικός σύντροφος; Με το να βγεις ένα ραντεβού προφανώς δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κανέναν. Είναι φυσικά μια πρώτη εικόνα αλλά χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να γνωρίσεις τον άλλον σε βάθος. Κάτι που στη γρήγορη εποχή που διανύουμε όλα αυτά στους περισσότερους ίσως φανούν υπερβολικά, διότι κανείς δεν έχει την υπομονή να ασχοληθεί με κάποιον τόσο πολύ.
Πολλές φορές ακόμα και οι πιο φανατικοί που είναι κατά αυτών των εφαρμογών, λόγω του ότι το ζωντανό φλερτ έχει πεθάνει, μπορεί να δημιουργήσουν λογαριασμό, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι με το πέρασμα του καιρού ίσως τον αφήσουν στην άκρη, διότι το 90% ψάχνεται απλά για ένα one night stand (πράγμα που δεν είναι κατακριτέο,απλά καλώς ή κακώς δεν είμαστε όλοι για όλα).
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν αποκλείεται να προκύψει όντως μια υγιής και ευτυχισμένη σχέση μέσω του διαδικτύου και των εφαρμογών, αλλά καλό είναι να μην περιοριζόμαστε και να μην κινούμαστε εκ του ασφαλούς με την προστασία της οθόνης. Ας ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και ας εκφράσουμε ενδιαφέρον από κοντά. Αν πέσουμε, θα ξανασηκωθούμε.