Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούσαν από πολύ μικρή ηλικία το διάβασμα. Κάποιοι το αγάπησαν στη συνέχεια και άλλοι δεν το είχαν ποτέ ως επιλογή. Ωστόσο, όπως έχει πει και ο Frank Serafini, «Δεν υπάρχει παιδί που να μισεί το διάβασμα, υπάρχουν μόνο παιδιά που δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο.»
Φυσικά δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Πλέον, διατίθενται αρκετές νέες κυκλοφορίες με μεγάλη ποικιλία σε είδη, π.χ. αστυνομικά, αισθηματικά, θρίλερ. Ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με τις ταινίες, οι οποίες έχουν σαφώς τη χάρη τους. Γνωρίζατε, όμως, ότι ένα βιβλίο έχει τέτοια δύναμη, ικανό να βελτιώσει την ψυχική υγεία; Η λεγόμενη Βιβλιοθεραπεία και όχι μόνο.
Τι είναι η Βιβλιοθεραπεία;
Η «Βιβλιοθεραπεία» έχει αποδειχτεί ότι ανακουφίζει ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών. Οι στατιστικές για την κατάθλιψη και το άγχος στο γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση μεταξύ των παιδιών και των νέων. Η χρήση των βιβλίων ως θεραπευτικό μέσο στα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάγνωση έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική τους ευημερία.
Μάλιστα, τα βιβλία αυτοβοήθειας σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, και με οδηγίες σωστής χρήσης τους, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και σε περιπτώσεις βαριάς μορφής κατάθλιψης. Όταν κάποιος διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, εισέρχεται σε έναν κόσμο τόσο διαφορετικό, όπου οδηγεί ο συγγραφέας, αφήνεται στα χέρια του για τη ροή της ιστορίας και αυτή η εμπειρία είναι τόσο μοναδική που ο αναγνώστης απομακρύνεται για λίγο από τα ηπιότερα ή σοβαρότερα άγχη του, συνεπαρμένος από εκείνον τον κόσμο.
Μειώνουν τα επίπεδα του στρες
Έρευνα του 2009 από το Πανεπιστήμιο του Sussex, κατέληξε στο ότι το διάβασμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες της ημέρας, αφήνοντας πίσω επιλογές, όπως τη μουσική, μία κούπα καφέ, ακόμα και μια βόλτα στο πάρκο της περιοχής. Σημασία έχει το βιβλίο να συνεπαίρνει, να μεταφέρει μακριά από ανησυχίες και άγχη της καθημερινότητας.
Διευρύνουν το λεξιλόγιο και τη φαντασία
Η ανάγνωση, ειδικά λογοτεχνικών βιβλίων, αποτελεί εργαλείο και στη μάθηση νέων γλωσσών, καθώς βελτιώνει την ευχέρεια του λόγου και της γραφής. Όσο περισσότερο διαβάζει κανείς, τόσες περισσότερες λέξεις γνωρίζει και αναπόφευκτα αυτές θα περάσουν και στο καθημερινό του λεξιλόγιο. Ένας καλά δομημένος και πλούσιος λόγος πάντα βγάζει ασπροπρόσωπους τους αναγνώστες στην κοινωνική τους ζωή και τους προσθέτει στάτους σε όλα τα επίπεδα.
Στα βιβλία τίποτα δε δίνεται έτοιμο, όπως στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Αυτή η δυνατότητα και μόνο επεκτείνει τη δυνατότητα αντίληψης του κόσμου σε βαθύτερο επίπεδο και προσθέτει στη δεξιότητα της δημιουργικότητας σε όλα τα επίπεδα.
Η φαντασία είναι υπεύθυνη να δημιουργήσει την εικόνα ενός γεγονότος, ενός ατόμου, ενός μέρους.
Το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία προωθώντας την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Όταν κάποιος διαβάζει ένα μυθιστόρημα με περίπλοκη υπόθεση, αυτόματα μπαίνει στη διαδικασία να αναλογιστεί την πιθανή συνέχεια, ίσως και το τέλος της ιστορίας. Επιπλέον, όσο αποκτάει μεγαλύτερη εμπειρία σε ένα είδος γραφής, αναπτύσσει και την ικανότητα όχι μόνο να κρίνει τον συγγραφέα και το έργο, αλλά και να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό.
Το διάβασμα αυξάνει την ενσυναίσθηση
Ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η ανάγνωση βιβλίων – κυρίως – μυθοπλασίας, αλλάζει τα επίπεδα ενσυναίσθησης με θετικό τρόπο. Συμπέραναν ότι οι αναγνώστες που έμπαιναν στη θέση ενός χαρακτήρα, που προσπαθούσαν συναισθηματικά δηλαδή να ταυτιστούν μαζί του, ανέπτυσσαν και υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης. Όταν βγαίνουμε από τον δικό μας εαυτό, γινόμαστε μέρος της ιστορίας και βλέπουμε την πλοκή από την οπτική γωνία ενός χαρακτήρα, βελτιώνουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε περισσότερο τους άλλους και σε δεύτερο επίπεδο να μπορούμε να τους βοηθάμε.
Το διάβασμα προάγει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου
Οι γλωσσικές, οπτικές και επεξεργαστικές περιοχές ενισχύονται μέσω της συνήθειας του διαβάσματος. Όμως, όσο αυξάνεται η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου με το διάβασμα βιβλίων, τόσο αυτή μειώνεται όταν οι νέοι περνάνε τον ίδιο χρόνο μπροστά την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού. Γι’ αυτό και κάποιοι ειδικοί προτείνουν τη μείωση του χρόνου έκθεσης στην οθόνη και την αντικατάστασή του με το διάβασμα. Έτσι βελτιώνεται και η ικανότητα συγκέντρωσης. Η ανάγνωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας. Για να απορροφηθούμε σε ένα βιβλίο, χρειαζόμαστε ησυχία, ίσως μοναξιά και απόλυτη συγκέντρωση.
Η εσωτερική γαλήνη ενισχύεται μέσα από κείμενα και βιβλία λογοτεχνικά, αλλά και αυτοβοήθειας, αυτοβελτίωσης, ενδοσκόπησης και φιλοσοφικά. Μας φέρνουν σε βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας.
Μας κάνουν να νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ό ,τι θελήσουμε, γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία.
Γι’ αυτό πολλές φορές τα βιβλία σώζουν ζωές.