Η 14ης Φλεβάρη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα των ερωτευμένων. Αυτή η γιορτή, ξεκίνησε γύρω στον 14ο αιώνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά βρέθηκε στο ποίημα «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών» (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ, που σημειώνεται η παράδοση κατά την οποία συγκεντρώνονταν τα πουλιά την ημέρα αυτή μπροστά στην θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους. Τον 17ο αιώνα η γιορτή των ερωτευμένων ήταν γνωστή στην Αγγλία, όπως διαφαίνεται στο έργο του Σαίξπηρ Άμλετ.
Τον 18ο αιώνα, οι ερωτευμένοι άρχισαν να ανταλλάσουν κάρτες. Μία κίνηση που έγινε πολύ δημοφιλής στη Βρετανία και σύντομα στην Αμερική. Όταν οι δαιμόνιοι Αμερικάνοι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν ότι οι κάρτες θα σημείωναν τεράστιες πωλήσεις, άρχισαν να τις παράγουν μαζικά. Από τότε, σε συνδυασμό με τις διαφημιστικές καμπάνιες, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μεταμορφώθηκε σε μια καθαρά εμπορική γιορτή.
Η χαρά των καταστημάτων
Πολλοί είναι αυτοί που ανυπομονούν να έρθει αυτή η μέρα για να βγουν με τον σύντροφό τους, να ανταλλάξουν δώρα και ευχές. Περισσότερο όμως ανυπομονούν οι μικροεπιχειρηματίες (ανθοπώλες, κοσμηματοπώλες, πωλητές ψιλικών ειδών ή παιχνιδιών), οι οποίοι ευελπιστούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα στραφούν στα μαγαζιά για να αγοράσουν κάτι για τον «έρωτά» τους. Από την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου, τα περισσότερα καταστήματα είναι ντυμένα στα κόκκινα. Καρδούλες, αρκουδάκια με καρδιές, κάρτες, κόκκινα εσώρουχα, ρούχα κόκκινα, λουλούδια, μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς, κάτι σαν τα Χριστούγεννα που βλέπεις Αη Βασίληδες παντού. Όλα αυτά για να παρακινήσουν τον κόσμο να κάνει ένα δώρο. Σκεφτείτε μόνο τα ανθοπωλεία πόσα χρήματα θα μαζέψουν, πόσα κόκκινα τριαντάφυλλα θα πωληθούν. Πόσες σοκολάτες μιας συγκεκριμένης εταιρίας που έχει ποντάρει σε αυτή τη γιορτή εδώ και μία δεκαετία. Πόσα αρκουδάκια και πόσα πιο ακριβά δώρα (δαχτυλίδια, ρολόγια, μπιζού, gadgets, καλλυντικά).
Όλα χτυπούν στο συναίσθημα και στην αγαθότητα του ερωτισμού ανάμεσα στους ανθρώπους και τον εκμεταλλεύονται
Δεν είναι ανάγκη να είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να προσφέρει κανείς κάτι στον άλλον. Η αγάπη μπορεί να φανερωθεί μέσα από μια ζεστή αγκαλιά, ένα τρυφερό χάδι, με λόγια αγάπης, ένα φιλί με πάθος, με έρωτα, πράγματα που δεν έχουν κάποια υλική αξία παρά μόνο συναισθηματική και αυτά είναι που μένουν. Αν χωρίσεις με κάποιον, τα υλικά δώρα είναι τα πρώτα που εξαφανίζονται. Οι αναμνήσεις όμως μένουν ανεξίτηλες. Επιπλέον, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι τόσο διαχυτικοί και δεν εκφράζονται τόσο με αγκαλιές και φιλιά και όταν θέλουν κάποιον να του το δείχνουν με έναν πιο ωμό τρόπο.
Σημασία έχει να νιώθεις ή να εκφράζεις τον έρωτά σου όλες τις μέρες του χρόνου και όχι να περιμένεις τη συγκεκριμένη μέρα για να το αισθανθείς ή να το μοιραστείς.
Δεν πρέπει να παραληφθεί πως ο Άγιος Βαλεντίνος ίσως και στοχεύει λίγο στην ανασφάλεια του κόσμου. Όσοι εκείνη την ημέρα δε βρίσκονται σε κάποια σχέση και τυχαίνει, ενώ είναι έξω και κάνουν αμέριμνοι τη βόλτα τους, να δουν ένα ζευγαράκι και να αναρωτηθούν “τι κάνω λάθος και είμαι μόνος/η μου;”. Προφανώς τίποτα δεν κάνεις λάθος! Είσαι εκεί που είσαι τη στιγμή που πρέπει να είσαι και αργά ή γρήγορα θα πάρεις αυτό που αξίζεις.
Τέλος, μην ξεχνάμε πως στις 15 Φεβρουάριου – μία μέρα ακριβώς μετά – είναι η ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Μια ημέρα πολύ πιο σπουδαία από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστή την τελευταία πενταετία, εξαιτίας όλων αυτών των δημοσιεύσεων που γίνονται στα social media.