ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία-Αγγελική Ανδριοπούλου
Τι σας έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη “πειραματόζωα”;
Πιθανώς κουνελάκια που τα εξαναγκάζουν να καπνίζουν ή χαμστεράκια που στα μάτια τους ρίχνουν στάλες με καλλυντικά προϊόντα ή και για χρήση ιατρικής. Και όλα αυτά για να αποδειχθεί η πιθανολογούμενη αβλαβής χρήση αυτών των προϊόντων από τους ανθρώπους και η χρησιμότητά τους στην ιατρική πρόοδο. Υπάρχουν λιγότερες εικόνες όλων αυτών στον Τύπο αυτές τις μέρες, έστω και αν οι δοκιμές συνεχίζονται και αν αναφέρονται κάπου στον Τύπο, παρουσιάζουν ότι δεν προκαλούν πόνο και βία στα ζώα. Παρόλα αυτά κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν στα εργαστήρια και οι αριθμοί τους αυξάνονται.
Όλα αυτά δικαιολογούνται πάντα, με αναφορές στα μελλοντικά οφέλη για τους ανθρώπους αλλά αν ρίξετε μια προσεκτικότερη ματιά στα πειράματα σε ζώα, τότε τα οφέλη τους γίνονται επισφαλή επειδή τα ζώα δεν είναι άνθρωποι. Έχουν διαφορετικό μεταβολισμό και παρουσιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις σε πολλές ουσίες. Στους ανθρώπους, η ουσία θαλιδομίδη προκαλεί δυσπλασίες αλλά όχι στα συνήθη πειραματόζωα. Το παυσίπονο παρακεταμόλη δεν βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά για τις γάτες είναι δηλητηριώδες. Το αρσενικό το οποίο είναι δηλητηριώδες για τους ανθρώπους δεν βλάπτει τα πρόβατα. Ουσίες όπως βερνίκια, πίσσα, σιλικόνη, βιομηχανικά λιπαντικά ή καύσιμα αντλούνται με σωλήνες στο στομάχι των αρουραίων για μήνες, παρόλα αυτά υπάρχουν λίγες ενδείξεις στον τρόπο που αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τον άνθρωπο. Η υποτιθέμενη συμβατότητα έχει καταρριφθεί από καιρό και παρόλα αυτά νέα πειράματα στα ζώα διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά.
Τα ζώα δεν πάσχουν από ασθένειες του πολιτισμού οι οποίες προκαλούνται από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής του ανθρώπου. Συνεπώς το κάθε πειραματόζωο, πρέπει να το κάνουν πρώτα να αρρωστήσει.
•Ο διαβήτης σε ζώα προκαλείται από την καταστροφή των κυττάρων στο πάγκρεας με δηλητήριο.
•Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται από την στένωση των στεφανιαίων αρτηριών.
•Η αρτηριοσκλήρυνση προκαλείται από την αποστολή ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσω των αρτηριών.
•Τα εντόσθια των ποντικιών τα τρυπούν για να προκαλέσουν μία επώδυνη περιτονίτιδα με σήψη.
Επιπλέον υπάρχουν ζώα που προορίζονται για συγκεκριμένους σκοπούς και τα οποία εκτρέφονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή καταστάσεις ή να χρησιμεύσουν ως απόθεμα ανταλλακτικών οργάνων. Η απομίμηση όμως συμπτωμάτων δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρώπινες ασθένειες και τις αιτίες τους. Η μεταχείριση των ζώων που έχουν αρρωστήσει τεχνητά είναι συχνά πετυχημένη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπεία βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους, ακόμη και αν στο παρελθόν είχε βοηθήσει ένα εκατομμύριο ποντίκια με καρκίνο.
Φάρμακα τα οποία είχαν επιτυχία σε πειραματόζωα αποτυγχάνουν σε περισσότερες από 90% μεταγενέστερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, επειδή είτε δεν λειτουργούν ή έχουν πάρα πολλές παρενέργειες.
Ψυχιατρική επιστήμη
Πειράματα που αφορούν το νου και τα προσωπικά συναισθήματα είναι ιδιαίτερα παράλογα. Τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά χρησιμοποιώντας επώδυνες μεθόδους τα εξαναγκάζουν να αντιδρούν με έναν τρόπο που μοιάζει να είναι ένα σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας. Για παράδειγμα οι αρουραίοι υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ για να τους κάνουν να αισθάνονται απελπισμένοι, προκειμένου να μελετήσουν την κατάθλιψη. Τέτοιες υποθέσεις που δεν μπορούν να στηριχθούν σε οτιδήποτε έχουν συχνά αποτελέσματα που είναι εντελώς αντιφατικά. Οι ερευνητές στη συνέχεια συμπεραίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με το ίδιο πρότυπο, για να φτάσουμε στο βάθος αυτών των αντιθέσεων.
Συχνά τα υποτιθέματα αποτελέσματα είναι τελείως ασήμαντα. Τα χάμστερ σκοτώνονται κατά την χειμερία νάρκη για να αποδειχθεί ότι η περίοδος της ξεκούρασης προστατεύει το νευρικό ιστό από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αλκοόλ εγχέεται στην κοιλιά ενός αρουραίου μωρού και αργότερα υποβάλλονται σε δοκιμές συμπεριφοράς.
Το συμπέρασμα είναι ότι το αλκοόλ δεν είναι καλό για τα παιδιά και τους νέους.
Το ινδικά χοιρίδια υποβάλλονται σε τραυματισμούς από θόρυβο ώστε να αποδειχθεί ότι ο θόρυβος προκαλεί βλάβη στην ακοή.
Οι ζωές των ζώων στα εργαστήρια είναι σύντομες και γεμάτες πόνο. Τρέφονται με υπερβολικά λίγο ή πάρα πολύ φαγητό, τους απαγορεύεται να κινούνται, τα περιλούζουν με βραστό νερό ή τα μολύνουν με μικρόβια και τα χειρουργούν και τα αφήνουν ανάπηρα. Τα κεφάλια των χιμπατζήδων σταθεροποιούνται και τους δίνουν νερό για όσο δεν αντιστέκονται. Τους αρουραίους τους αφήνουν να λιμοκτονήσουν, μέχρις ότου το βάρος τους να γίνει μικρότερο από το μισό του φυσιολογικού τους βάρους για να μελετήσουν τα αποτελέσματα που φέρνει η ανορεξία. Ισχυρά ηλεκτροσόκ αναγκάζουν τα ποντίκια Να τρέχουν μέχρι να τα καταβάλει η απόλυτη εξάντληση.
Προς το παρόν κανένας ερευνητής δεν είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί για την πρόκληση πόνου στα ζώα. Οι έρευνές τους αξιολογούνται μόνο με την δημοσίευση τους σε επιστημονικά περιοδικά και με τη λήψη περαιτέρω κονδυλίων για την έρευνα.
Οι Αρχές Έγκρισης ελέγχουν μόνο τις διατυπώσεις συμμόρφωσης, αλλά όχι αν η προσέγγιση της έρευνας βγάζει νόημα. Επιπλέον ένα παρακλάδι της βιομηχανίας κερδοσκοπεί από την εκτροφή ζώων για πειραματικούς σκοπούς από τον εγκλεισμό τους σε κλουβιά και από την θανάτωσή τους στο τέλος. Όλα αυτά στηρίζονται με το πρόσχημα ενός υποτιθέμενου όφελους για την ανθρωπότητα, ακόμα και όταν ο μόνος στόχος είναι το κέρδος.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ;
Ο στόχος μας όμως θα πρέπει να είναι μία ιατρική χωρίς πειράματα σε ζώα, όπου οι έρευνες για τις αιτίες και την πρόληψη των ασθενειών είναι το πρωταρχικό μας μέλημα.
ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΖΩΑ;
Φυσικά! Οι σύγχρονες μέθοδοι έρευνας που χρησιμοποιούν καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων ή microchip, παρέχουν αποτελέσματα τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρωπότητα. Η Ιατρική πρόοδος είναι σημαντική αλλά τα πειράματα σε ζώα είναι ο λάθος τρόπος. Σίγουρα δεν θα θέλαμε να βρίσκεται εκεί μέσα το κατοικίδιο μας. Σωστά;