Η Νεφέλη είναι μια υπερταλαντούχα κοπέλα, μια κοπέλα που δεν καταπίεσε τα θέλω της, άκουσε το σώμα της και είναι άξια θαυμασμού!
Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο να μην της κάνουμε πρόταση για συνέντευξη και ευτυχώς μας δέχτηκε!
–Να χαιρετήσω και εγώ με τη σειρά μου το κοινό του Kleidarotripa.gr, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση αλλά και για τα υπέροχα σας λόγια.
Ο κόσμος σε γνώρισε μέσα από το παλιό σου κανάλι στο YouTube. Το νέο σου κανάλι έχει το όνομα Dama Zinnia. Πώς σου φαίνεται το YouTube στην σημερινή του μορφή;
Το πως μου φαίνεται το Youtube στη σημερινή του μορφή… σίγουρα ένα βήμα μπροστά. Προσωπικά παρακολουθώ αρκετά κανάλια και παρατηρώ ότι το content των creators όλο και βελτιώνεται. Έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε αλλά σίγουρα το Youtube σήμερα αποτελεί ένα καλύτερο μέρος, για όλα μας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ποιο στερεότυπο για τους τρανς ανθρώπους μπορεί να σε εξοργίσει;
–Όλα. Στα 25 μου έχω καταλάβει ότι το να έχω στερεότυπα για μια κοινωνική ομάδα είναι το λιγότερο γελοίο. Το κάθε άτομο είναι μοναδικό οπότε τα στερεότυπα, από μόνα τους είναι άκυρα. Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη απάντηση.
Ο κόσμος είναι αρκετά μπερδεμένος στο κομμάτι της σεξουαλικότητας των ατόμων που έχουν κάνει επαναπροσδιορισμό φύλου. Τι εννοώ; Ένα τρανς άτομο μπορεί να ερωτευτεί, να κάνει σεξ κ.λ.π., με ένα άτομο του ίδιου φύλου;
-Φυσικά. Αυτό το “μπέρδεμα” συμβαίνει διότι υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα τρανς άτομα προχωρούν στη φυλομετάβαση για να είναι περισσότερο αρεστά σε ένα συγκεκριμένο φύλο. Μεγάλο λάθος. Προχωρούμε στη φυλομετάβαση για να νιώσουμε ολοκληρωμένα σωματικά και ψυχικά, όχι για να αρέσουμε σε τρίτα άτομα. Το κάθε τρανς άτομο μπορεί να έχει οποιαδήποτε σεξουαλικότητα όπως ακριβώς και ένα cis.
Οι γονείς σου ήταν δίπλα σου στην καινούργια σου αυτήν πορεία;
-Ναι, ταξιδεύουν μαζί μου. Ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, κατανοούν, σέβονται και πάνω από όλα με αγαπούν. Ήμουν τυχερή στο κομμάτι αυτό γιατί ήξερα από την αρχή ότι έχω γονείς που θέλουν να είμαι εγώ ευτυχισμένη no matter what. Το μεγαλύτερο τους ατού στο θέμα είναι ότι από τη γέννηση μου δεν θυμάμαι ΠΟΤΕ να ξεχωρίζουν άτομα εξαιτίας φύλου, σεξουαλικότητας, εθνικότητας κ.τ.λ. Καταλάβαινα σαν παιδί ότι έβλεπαν το άτομο, ως άτομο και όχι σαν λοιπά χαρακτηριστικά, οπότε αισθανόμουν ότι στην οικογένεια μου βρισκόμουν σε ένα safe place. Το πρόβλημα ήταν με εξωτερικά άτομα.
Πως ήταν η παιδική και η εφηβική σου ηλικία;
-Η παιδική μου ηλικία ήταν όμορφη. Γεμάτη αγάπη, χαρά και Pokemon χαχα. Είχα καταλάβει τι παίζει με το φύλο μου από τότε, αλλά λόγω παιδικής αθωότητας πίστευα ότι απλά θα έρθει μια νεράιδα στον ύπνο μου και θα μου δώσει όσα ήθελα. Προσευχόμουν σε αυτήν. Όταν μπήκα στην εφηβεία τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και ξαφνικά. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο δρόμος προς την πραγματική μου ταυτότητα, σωματικά, κοινωνικά και ψυχικά, ήταν πολύ πιο δύσβατος από αυτόν που ονειρευόμουν ως παιδί. Η εφηβεία μου δημιούργησε νεύρα, θλίψη, θυμό, απογοήτευση και μίσος, με τα οποία παλεύω για πολλά χρόνια. Γενικά δεν θέλω να τη θυμάμαι.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν έφηβο να αντιμετωπίσει όλο αυτό που του συμβαίνει; Και τονίζω το έφηβος γιατί είναι μια ηλικία που ο κάθε άνθρωπος ανακαλύπτει το σώμα του και τις ορμές του.
-Όπως είπα, για μένα, ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου, μαζί με τα πρώτα ενήλικα χρόνια. Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα άλλο πέρα από μια ψυχή και ένα σώμα εγκλωβισμένα σε αρνητικά συναισθήματα. Δεν σας κρύβω ότι ακόμη παλεύω με τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της περιόδου. Ακόμη κάνω δουλειά με εμένα αλλά και ψυχοθεραπεία εξαιτίας της. Αλλά όπως λέω, κάθε πληγή που επουλώνω πάνω μου, είναι ένα παράσημο για μένα και δεν θα σταματήσω μέχρι να έχω μια ψυχή γεμάτη παράσημα..
Για ποια ακόμα δικαιώματα πιστεύεις θα έπρεπε να αγωνιστεί η τρανς κοινότητα;
-Σίγουρα έχουν γίνει βήματα για αρκετά δικαιώματα αλλά πιστεύω ότι ακόμη πρέπει να αγωνιστούμε για περισσότερα δικαιώματα στους τομείς της εργασίας, της ιατρικής περίθαλψης και της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Επίσης μια σωστή παιδεία μαζί με την ορατότητα, πιστεύω θα δώσει και πολλά κοινωνικά δικαιώματα, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλά τρανς άτομα στερούνται.
Ποιες ήταν οι σκέψεις σου όταν άρχισε να ξετυλίγεται το ελληνικό #MeToo;
-Επιτέλους, ήταν καιρός! Είναι ένα λυτρωτικό κίνημα που βοηθάει πολλά άτομα στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα πλέον, και επιθυμώ και άλλα παρόμοια κινήματα.
Ως μια πολύ ωραία γυναίκα, πως αντιμετωπίζεις τα χυδαία, ενοχλητικά και σεξιστικά “κομπλιμέντα” που δέχεσαι;
-Η αλήθεια είναι πως έχω ακούσει διάφορα και πραγματικά σπάζομαι, νευριάζω και πολλές φορές αντιδρώ λεκτικά, με έναν τρόπο που δεν τον επιτρέπει η αγωγή μου, καθώς θεωρώ την ευγένεια σημαντική αρετή. Αλλά πραγματικά με βγάζουν εκτός εαυτής.
Πιστεύεις ότι έχασες θαυμαστές από την απόφασή σου αυτή να βρεις τον εαυτό σου;
-Σίγουρα, και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό. Δυστυχώς, άθελά μου, είχα ένα μέρος τοξικού κοινού παλαιότερα. Μέσα όμως από τη φυλομετάβαση, αυτό το κοινό έβγαλε τον πραγματικό, τοξικό του εαυτό, είδε ότι προσωπικά αδιαφορώ απέναντι του και απομακρύνεται μέρα με τη μέρα. Το πραγματικό μου κοινό είναι το τωρινό, είτε αποτελείται από κάποια άτομα του παρελθόντος, είτε από νέα, γιατί πλέον είμαι και εγώ απόλυτα αληθινή απέναντί του.
Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους παλιούς και καινούργιους θαυμαστές σου;
-Κάτι που εγώ αγνοούσα για πολλά χρόνια. BE YOURSELF. Τόσο απλό μα τόσο σημαντικό.
Και τέλος
Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;
-Δεν ξέρω πως να με φανταστώ γιατί τα πράγματα είναι ρευστά σε όλους τους τομείς, αλλά σίγουρα επιθυμώ να είμαι ακόμη καλύτερο άτομο, να έχω βοηθήσει στο να χτιστεί ένα πιο safe place για όλα μας στην Ελλάδα, να έχω βελτιώσει τις ικανότητες και τις δεξιότητες μου και γενικά να βελτιώνομαι στα πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την υπέροχη συνέντευξη, ήταν τιμή μου.
Photographer: Robin Nico Bozi