More

    Ο πόλεμος της μίνι φούστας

    Η σεμνοτυφία και ο μισογυνισμός στη μόδα του 1920

    Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1920, η επανάσταση στη μόδα είχε εξισώσει τις απλές γυναίκες με τις κοσμικές κυρίες. Έκοψαν τα μαλλιά τους, φόρεσαν μοντέρνα ρούχα, βάφτηκαν και άλλαξαν την όψη των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας, μίας και η επαρχία ήταν πολύ πίσω.

    Εμπρός-πίσω με την αστυνομία ηθών

    Το 1915 έκαναν στην Αθήνα την εμφάνισή τους τα πρώτα μίνι και το θέαμα ήταν πολύ «σκανδαλώδες» για εκείνη την εποχή. Ο «εκτραχηλισμός» των ηθών ανησύχησε ακόμα και την κυβέρνηση Βενιζέλου, που διόρισε διευθυντή της Αστυνομίας τον Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, γνωστό για την αυστηρότητά του και τον μισογυνισμό του.

    Οι εφημερίδες της εποχής τον χαρακτήριζαν ως καλό αστυνομικό, αλλά οπισθοδρομικό.

    Μάλιστα, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος σημείωνε σ’ ένα χρονογράφημά του: «Οι χωροφύλακες θα συλλαμβάνουν κάθε ζευγάρι που θ’ απαντούν εις τον δρόμον και θα το διαπομπεύουν; Αι κάπως παρδαλαί κυρίαι που γυρίζουν τώρα ελεύθερα εις τα κέντρα προσδίδουσαι εις τας Αθήνας κάποιαν όψιν Παρισιού θα περιορισθούν ως θηρία εις τα κλωβία των; Η κυβέρνηση έχει βέβαια περισσοτέραν ανάγκην ασφαλείας και τάξεως παρά ζωής από παρισιανιζούσης. Δια τούτο μου φαίνεται ότι η καλυτέρη λύσις θα ήτο να χωρισθεί η Αστυνομία Αθηνών εις Αστυνομίαν Ασφαλείας και Αστυνομίαν Ηθών».

    Ναι, κάπως έτσι βγήκε η αστεία φράση παρδαλή κυρία ή κοκότα.

    Το 1927 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορόσημο «φθοράς» της αθηναϊκής κοινωνίας. Πάντα οι παλιοί γκρίνιαζαν και σχολίαζαν τους νέους, αλλά αυτή τη χρονιά τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

    Η βασικότερη αιτία ήταν η κοντή φούστα. Κορίτσια πολλών καλών οικογενειών είχαν συλληφθεί στο δρόμο, είχαν οδηγηθεί στο Πταισματοδικείο, είχαν διαπομπευθεί, γιουχαϊστεί, καταδικαστεί και φωτογραφηθεί για τις εφημερίδες για τις γυμνές τους γάμπες. Ένα μέτρο βάρβαρο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών με αποτέλεσμα η Αστυνομία πολύ γρήγορα να το εγκαταλείψει. Οι αρμόδιοι, μάλιστα, για να μην εκτεθούν, έβγαλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες ότι η συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη δεν ισχύει άλλο, αφοί οι γυναίκες συμμορφώθηκαν και έτσι ήταν περιττό το μέτρημα της φούστας στους δρόμους. Η αστυνομική διάταξη όριζε η απόσταση από το έδαφος μέχρι το κάτω μέρος της φούστας να είναι τουλάχιστον 35 πόντους.

    Φωνές που έμειναν στο 1920

    Ο γυναικείος πληθυσμός έχει βασανιστεί πολύ για την ενδυμασία του και τον αγώνα για την ελευθερία στην αυτο-έκφραση. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν φωνές συντηρητικών και μισογύνηδων – αντρών, αλλά και γυναικών – που πιστεύουν ότι η παρενόχληση και ο βιασμός συμβαίνουν λόγω της κοντής φούστας.

    Μην μασάς! Εδώ το έκαναν πρωτοπόρες αδελφές μας το 1920 και πήγαν φυλακή, εσύ δεν θα βάλεις μίνι φούστα;

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles