Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται στις ταινίες κινουμένων σχεδίων όλοι οι καλοί χαρακτήρες να είναι χαρούμενοι χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα; Πως θα σας φαινόταν αν συνειδητοποιούσατε πως ακόμα και τα κινούμενα σχέδια είναι σαν εμάς; Έχουν κι αυτοί τις φοβίες τους, τα ψυχολογικά προβλήματα, που δυστυχώς κυριαρχούν τους περισσότερους από εμάς. Με απλά λόγια, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.
● Σταχτοπούτα: Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας. Έχει έντονη συναισθηματική εξάρτηση από τρίτους και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους ευχαριστεί. Αυτή η διαταραχή μπορεί να περιγραφτεί ως διαρκής ανάγκη φροντίδας και συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει κάποιου είδους άγχος αποχωρισμού. Στην ταινία, η Σταχτοπούτα έχασε τον πατέρα της. Αυτή η διάγνωση είναι λογική γιατί η Σταχτοπούτα δεν ετοιμάζει ποτέ τις βαλίτσες της για να φύγει, παρά το γεγονός ότι η θετή μητέρα της, της συμπεριφέρεται σαν σκουπίδι. Έπειτα, χρειάζεται βοήθεια από τη Νεράιδα νονά της. Και στο τέλος της ταινίας, παντρεύεται τον Πρίγκιπα που λειτουργεί ως φροντιστής της.
●Έλσα (Ψυχρά και ανάποδα): Αγοροφοβία και Διαταραχή Αποφυγής Προσωπικότητας. Η Έλσα δε φοβάται απλά τις δυνάμεις της, γιατί αλλιώς δε θα απέφευγε την αδερφή της, την Άννα. Έχει άγχος κάθε φορά που πρέπει να βρεθεί με πολλούς ανθρώπους. Αυτό το άγχος κορυφώνεται στο βασιλικό χορό για αυτό και τρέπεται σε φυγή. Η Έλσα αντιμετωπίζει και τη Διαταραχή Αποφυγής Προσωπικότητας, που σημαίνει ότι αισθάνεται συνεχώς ανεπαρκής και ανίκανη. Σημαίνει επίσης ότι προσπαθεί να κρατήσει τον εαυτό της απομονωμένο από τους άλλους. Για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, η Έλσα δείχνει αυτά τα σημάδια καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κλειδώθηκε στο δωμάτιο της για να αποστασιοποιηθεί από την αδερφή της καθώς και από όλους τους άλλους που ζουν/εργάζονται στο κάστρο της οικογένειάς της, εξαιτίας ενός ατυχήματος που την έκανε να φοβάται τις δικές της δυνάμεις στον πάγο. Αργότερα, όταν απελευθερώνει τη δύναμή της, αφήνει το σπίτι της και για λίγο αποφασίζει να ζήσει απομονωμένη στην κορυφή ενός βουνού σε ένα κάστρο από πάγο, επειδή πιστεύει ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετά καλή βασίλισσα στα μάτια των υπηκόων της.
● Άριελ (Μικρή Γοργόνα): Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας και ρακοσυλλέκτρια. Το πρώτο γιατί κάνει τα πάντα προκειμένου να ξεφορτωθεί την ουρά της και το δεύτερο γιατί είναι φοβερά περίεργο, πως ένα κορίτσι 16 ετών έχει καταφέρει να μαζέψει τόσα αντικείμενα από τον κόσμο των ανθρώπων, ώστε να γεμίσει μια σπηλιά. Όλο αυτό από χόμπι μετατρέπεται σε μανία, σε δυσλειτουργική εμμονή, καθώς παραμελεί τα πάντα για απλά αντικείμενα. Οι ρακοσυλλέκτες γίνονται ρακοσυλλέκτες έπειτα από κάποιο ψυχολογικό τραύμα ή από στρες. Στην περίπτωση της Άριελ, ίσως έτσι προσπαθεί να σώσει τη μητέρα της που έχασε ξαφνικά τη ζωή της.
●Αλίκη (Στη χώρα των θαυμάτων): Κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών. Σε μια προσπάθεια της να ξεφύγει από την πραγματικότητα τρώει και πίνει διάφορες ουσίες για να τα καταφέρει να φύγει μέσα από μια τρύπα λαγού, όπως ακριβώς κάνουν και οι χρήστες απαγορευμένων ουσιών. Παρουσιάζει και οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
● Μπέλ (Πεντάμορφη και το Τέρας): Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Η Μπελ ερωτεύτηκε το Τέρας που στην ουσία την κρατούσε φυλακισμένη μέσα στον πύργο του. Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνοια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές σε σημείο που να υπερασπίζονται και ταυτίζονται με τους απαγωγείς.
● Πίτερ Παν: Σύνδρομο του Πίτερ Παν. Φανταστείτε πόσο σοβαρή ήταν η ψυχασθένεια του ήρωα όπου πήρε και το όνομά του. Άφορά άτομα που δεν θέλουν ή νιώθουν ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν. Ο Πίτερ Παν δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να σταματήσει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται σαν παιδί ή δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τη θλιβερή πραγματικότητα, ότι μεγαλώνει και επιβάλλεται να αλλάξει. Για να το απλοποιήσουμε, ένα άτομο με σύνδρομο Πίτερ Παν δεν έχει συναισθηματική ωριμότητα και φοβάται να αναλάβει ευθύνες.
● Αυγή (Ωραία Κοιμωμένη): Σύνδρομο του Kleine Levin. Παρουσιάζει το σπάνιο σύνδρομο με έντονες αλλαγές διάθεσης και πέφτει σε απότομο, βαθύ και μακρύ ύπνο. Προς υπεράσπιση της, ίσως αυτή η συμπεριφορά οφείλεται και στα μάγια της maleficent.
● Γιασμήν (Αλαντίν): Κλειστοφοβία, κοινωνικό άγχος και διπολική Διαταραχή. Το πρώτο γιατί ήταν κλεισμένη σε ένα κάστρο όλη της τη ζωή και το δεύτερο μιας και ο καλύτερος και ο μοναδικός της φίλος είναι μία τίγρης. Επίσης όπως αποδεικνύεται, η Jasmine μπορεί στην πραγματικότητα να πάσχει από Διπολική Διαταραχή, η οποία είναι μια μανιοκαταθλιπτική ασθένεια που προκαλεί στους ανθρώπους ασυνήθιστες αλλαγές διάθεσης σε ένα κυκλικό μοτίβο. Ένα διπολικό άτομο είναι συνήθως παρορμητικό και παρουσιάζει επικίνδυνη συμπεριφορά, την οποία εκδηλώνει η Γιασμήν όταν φεύγει από το σπίτι, κλέβει ένα μήλο και πηγαίνει μια βόλτα με έναν ξένο με ένα μαγικό χαλί. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης ενοχλούνται πολύ εύκολα και αισθάνονται απελπισμένοι όταν πέφτουν σε κατάθλιψη.
● Lilo ( Lilo & Stich): PTSD και αντικοινωνική συμπεριφορά. Φοβάται ότι ο stich θα την εγκαταλείψει όπως οι γονείς της και είναι αρκετά ευαίσθητη στην απόρριψη και την κριτική των άλλων.
● Ρομπέν Των Δασών: Κλεπτομανία. Ο Ρομπέν δεν κλέβει μόνο για να βοηθήσει τους φτωχούς, διότι στην αρχή, όταν ο φίλος του ο Τζονυ του κάνει μια συζήτηση όσον αφορά την ηθική των πράξεών τους, ο Ρομπέν δε δείχνει ίχνος μεταμέλειας ή σεβασμού προς τα θύματά του.
Οι ψυχασθένειες στο δάσος των γαλάζιων ονείρων
ο Καναδικός Ιατρικό Σύλλογος όπως και Καναδικός Σύλλογος ψυχιατρικής υγείας μέσα από έρευνες χρόνων κατέληξε ότι ο κάθε χαρακτήρας του “Winnie The Pooh ” αντιπροσωπεύει και μια ψυχική ασθένεια.
● Ο Γουίνι το Αρκουδάκι: Διαταραχής Υπερφαγίας. Είναι εθισμένος στο Μέλι. Είναι επίσης παρορμητικός και εμμονικός όταν πρόκειται για το μέλι.
● Το γουρουνάκι: Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής έχει άγχος Είναι πάντα νευρικό ή φοβισμένο. Τραυλίζει γιατί θα μπορούσε να έχει βιώσει ένα περιστατικό που η αυτοεκτίμησή του είχε αποδυναμωθεί.
● Ο Γκαρής: Δυσθυμίας: Η Δυσθυμία, που συχνά καταγράφεται και ως Χρόνια Κατάθλιψη, έχει βασικό σύμπτωμα την καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες, για τουλάχιστον 2 χρόνια και παρουσιάζεται μονίμως με καταθλιπτική και πεσμένη διάθεση, και ανησυχία. Φαίνεται πως έχει αποδεχτεί την κατάσταση που βρίσκεται και δεν προσπαθεί να την αλλάξει βλέποντας τα θετικά, καθώς εστιάζει μόνο στα αρνητικά γεγονότα.
● Κουκουβάγια: δυσλεξία και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης επειδή συχνά γράφει λάθος και διαβάζει λάθος λέξεις, ξεχνάει πράγματα αφού τα λέει και έχει πρόβλημα να ανακαλέσει πληροφορίες.
● Ο Τίγρης :Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Προσοχής και Υπερκινητικότητας και Διπολική Διαταραχή επειδή δεν μπορεί να καθίσει ήσυχος και αλλάζει γρήγορα διαθέσεις.
● Ο Λαγός: Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (OCD)
Ο χαρακτήρας αυτός θέλει να είναι όλα τα πράγματα σε μια σειρά και συμμαζεμένα, αλλιώς νιώθει ότι κάτι θα πάει στραβά. είναι πάντα σε τάξη, παρουσιάζεται συνεχώς να καθαρίζει, και πιστεύει πως όλα τα αντικείμενα έχουν μια θέση, και όταν κάποιος τα χαλάει, νευριάζει.
● Η Κάνγκα: Κοινωνικής Αγχώδους Διαταραχής (Κοινωνική Φοβία). Είναι υπερπροστατευτική με τον γιο της, δεν τον αφήνει να παίρνει αποφάσεις και θέλει να τον έχει συνέχεια στο μάρσιπο για να τον «προστατέψει» από τις κοινωνικές συναναστροφές, συμπεριφορές που παραπέμπουν σε Κοινωνική Φοβία
● Ο Ρο: πάσχει από ΔΑΦ (ASD)ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού επειδή δεν έχει επίγνωση του κινδύνου και έχει μια περίεργη προσκόλληση στο να κάθεται στη θήκη της μητέρας του.
●Christopher Robin :Σχιζοφρένεια επειδή οι “φίλοι” του εμφανίζονται ανάλογα με τη διάθεσή του.
Αν αντιμετωπίζετε και εσείς κάτι παραπάνω ή κάτι παρεμφερές και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο.