More

    Παλιές μαμάδες εναντίων νέων μαμάδων

    Μία γυναίκα, που έχει αποκτήσει πρόσφατα το ρόλο της μητέρας, είναι απόλυτα λογικό να έχει αμέτρητους προβληματισμούς και απορίες όσον αφορά την ανατροφή του παιδιού της. Για αυτό συνήθως ανατρέχουν για να ζητήσουν συμβουλές από συγγενείς και φίλες ή ακόμα και άγνωστες μέσα από την ύπαρξη χιλιάδων σελίδων στο ίντερνετ, που ήταν μητέρες πριν από αυτές. Αυτή η κίνηση μπορεί να είναι καταστροφική, διότι οι παλιές μαμάδες κριτικάρουν σκληρά τις νέες μαμάδες, αν επιλέξουν να κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά από αυτές, το λεγόμενο mom shaming.

    Ακόμα και ο τρόπος που θα γεννήσει μια γυναίκα είναι αντικείμενο σχολιασμού!

    Για αρκετές δεκαετίες, η καισαρική θεωρούταν μία αμφιλεγόμενη επιλογή και πως όποια γέννησε με αυτόν τον τρόπο δεν έχει καταλάβει τι θα πει γέννα. Αν, όμως, γεννήσει φυσιολογικά και μάλιστα χωρίς επισκληρίδιο δέχεται όλα τα εύσημα του κόσμου και κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης μητέρας. Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει κάποια να δώσει ζωή σε έναν άνθρωπο είναι από μόνο του κατόρθωμα και δεν είναι αναγκασμένη να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Πολλές φορές η καισαρική δεν είναι επιλογή, αλλά η λύση και η συμβουλή του γιατρού προκειμένου να μην κινδυνέψει η μητέρα ή το μωρό με τον κολπικό τοκετό.

    Θηλάζεις ή δε θηλάζεις;

    Ένα άλλο φλέγον ζήτημα, το οποίο αντικατοπτρίζει το πόσο καλή είναι μια μητέρα, είναι αν  επιλέξει να θηλάσει το παιδί της ή όχι. Όποια έχει κάνει τη δεύτερη επιλογή σίγουρα βομβαρδίζεται με τις ερωτήσεις «Γιατί δε θηλάζεις και επιλέγεις τη φόρμουλα;», «Πρέπει να θηλάσεις, γιατί έχει τρομερά οφέλη για την υγεία του παιδιού» και ίσως χαρακτηριστεί και τεμπέλα, αφού δεν κάνει τις απαραίτητες θυσίες που απαιτεί η μητρότητα.

    Βέβαια και αυτές που θηλάζουν γίνονται αντικείμενο σχολιασμού άπαξ και τολμήσουν να θηλάσουν δημόσια, διότι μια μητέρα (σύμφωνα με κάποια μυαλά) δεν επιτρέπεται να έχει ζωή μετά τη γέννηση του παιδιού και πρέπει να είναι σπίτι 24 ώρες το 24άωρο προκειμένου να ταΐσει το μωρό χωρίς να «προκαλεί». Επιπλέον, το να εξακολουθεί να θηλάζει ενώ το παιδί έχει φτάσει σε προχωρημένη ηλικία θεωρείται πως θα το κακομάθει.

    Προϊόν σχολιασμού θα υπάρξει και ενώ το παιδί αναπτυχθεί, σχετικά με τη διατροφή που ακολουθεί. Μη διανοηθεί η μαμά να πει ότι το ταΐζει με κρέμες εμπορίου, μπισκότα στη φρουτόκρεμα ή ότι δεν του δίνει κατσικίσιο γιαούρτι. Θα αρχίσουν τα «Δεν είναι θρεπτικά αυτά, ξέρεις πόση ζάχαρη έχουν;». Έστω όμως πως ισχύει. Ποιον αφορά και γιατί; Δεν υπάρχει παιδίατρος να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες για τη διατροφή του παιδιού; Αλλά μάλλον κι αυτός δεν πρέπει να έχει πολλές γνώσεις.  Από τη στιγμή που μια μητέρα έχει ταϊσμένο και όχι νηστικό το παιδί της, δεν οφείλει να ακούσει κανέναν άσχετο για το πως θα το ταΐσει.

    Μωρό και ντύσιμο

    Άλλο ένα θέμα συζήτησης, σχολιασμού και φυσικά κριτικής. «Πολύ ελαφριά είναι ντυμένο και έχει ψυχράνει ο καιρός. Πάρε τουλάχιστον μια κουβέρτα μαζί σου». Ή στον αντίποδα «Σαν κρεμμύδι το έντυσες, θα ιδρώσει και είναι εύκολο να αρρωστήσει μετά». Ένας αδικαιολόγητος πανικός που προκαλείται στη μαμά, που ψάχνει να βρει ποια είναι τα σωστά ρούχα και δεν μπορεί, αφού πάντα θα υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Ατάκες του στιλ «Εγώ για το καλό σου τα λέω επειδή τα έζησα» είναι απλώς σχόλια που ξεκάθαρα φλερτάρουν με το bullying. Δεν είναι συμβουλές που θα βοηθήσουν μια μαμά. Είναι κριτική που θα τη γεμίσει άγχος και ενοχές αναφορικά με το κατά πόσο πράττει σωστά.

    Τι είναι αυτό που κάνει μία μαμά καλή;

    Μία μαμά θεωρείται καλή και πετυχημένη όταν έχει καταφέρει να περάσει στο παιδί της ορισμένες αρχές και αξίες που θα τον κάνουν έναν καλό και σωστό άνθρωπο στη μετέπειτα ζωή του. Αυτή που το συμβουλεύει να λέει την αλήθεια και να μη κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Αυτή που του δίδαξε πως δεν είναι σωστό να χτυπάει ή να κοροϊδεύει άλλους ανθρώπους, επειδή δεν τους συμπαθεί ή επειδή είναι διαφορετικοί. Αυτή που του δίδαξε να μιλάει ευγενικά και όχι με αγένεια.

    Μία μαμά που γέννησε με καισαρική και όχι με κολπικό τοκετό είναι εξίσου καλή μαμά.

    Η μαμά που θήλασε είναι το ίδιο καλή με αυτή που δε θήλασε.

    Η μαμά που δίνει στο παιδί της να φάει σοκολάτες και γλυκίσματα είναι εξίσου καλή με αυτή που του δίνει φρούτα και λαχανικά.

    Μία εργαζόμενη μαμά που λείπει κάποιες ώρες από το σπίτι είναι εξίσου καλή μαμά με αυτή που μένει σπίτι.

    Μία παντρεμένη μαμά είναι εξίσου καλή με μία ανύπαντρη.

    Η μαμά που έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει τα παιδιά της επιμορφωτικά ταξίδια είναι εξίσου καλή με αυτή που δεν μπορεί και η μόνη εξόρμηση είναι το πάρκο της γειτονιάς.

    Η μαμά που αφήνει το παιδί της να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να βλέπει τηλεόραση είναι το ίδιο καλή με αυτή που ωθεί το παιδί της στα βιβλία.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία «παλιά μαμά» δεν αγαπάει το παιδί της λιγότερο ή περισσότερο απ’ όσο αγαπάνε οι «νέες μαμάδες» το δικό τους. Εάν το παιδί της άλλης μαμάς δεν έχει σημάδια κακοποίησης και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι κάτι άσχημο γίνεται μέσα στο σπίτι, για το οποίο θα πρέπει να παρέμβει κάποιος αρμόδιος, τότε απλά δεν αφορά κανέναν πως το ανατρέφει.

    Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι άλλες γυναίκες να κουνάνε το δάχτυλο η μία άλλη, προσπαθώντας να νουθετήσουν με ένα λανθασμένο τρόπο!

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles