Η Γουίλοου Σμιθ, κόρη του Γουίλ Σμιθ και της Τζέιντα Σμιθ, αποκάλυψε ότι είναι πολυσυντροφική και το ίντερνετ πήρε φωτιά. Από τα σχόλια κάτω απο τα post, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα τι σημαίνει πολυσυντροφικότητα.
Εγώ είδα το θέμα πιο προσωπικά και αναρωτήθηκα αν έχω υπάρξει ή είμαι πολυσυντροφική και δεν το ξέρω.
Τα άτομα που αναγνωρίζονται ως πολυσυντροφικά, μπορεί να πιστεύουν σε μια ανοιχτή σχέση, με μια συνειδητή διαχείριση της ζήλιας και να απορρίπτουν την άποψη, ότι η σεξουαλική και συναισθηματική αποκλειστικότητα είναι απαραίτητες για βαθιές, δεσμευμένες, μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.
Σχετικά με το θέμα, υπάρχουν πολλοί μύθοι που πηγάζουν από την νοοτροπία ότι το φυσιολογικό για την σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου είναι η μονογαμία. Οι πολυσυντροφικές σχέσεις δεν έχουν περιορισμούς ως προς τις μορφές τους. Κάποιοι άνθρωποι έχουν έναν κύριο σύντροφο, ενώ εξακολουθούν να ασκούν άλλες σχέσεις (σεξουαλικές, ερωτικές ή άλλες). Πως σου φαίνεται αυτή η ιδέα;
Στερεότυπα για τις πολυσυντροφικές σχέσεις χωρίς βάση:
-Στους δύο τρίτος δεν χωρεί.
-Μπορείς να αγαπάς ερωτικά μόνο ένα πρόσωπο.
-Η μόνη σοβαρή σχέση είναι η μονογαμική.
-Όταν βρεις το άλλο σου μισό, θα είναι ο άνθρωπος που θα σε συμπληρώνει και θα σε γεμίζει για πάντα.
-Η μονογαμία είναι η ανθρώπινη φύση.
Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν φεικ μονογαμικές σχέσεις με τον σύντροφό τους, γνωρίζοντας εξαρχής, ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει μια τέτοια σχέση, καθώς νιώθουν την ανάγκη να έρθουν σε ερωτική επαφή και με άλλα άτομα. Σε μια πολυσυντροφική σχέση ο παρτενέρ έχει συναίνεση σε αυτό, από την αρχή και έτσι κανείς δεν κοροϊδεύει κανέναν.
Με τη ζήλια τι γίνεται;
Η πολυσυντροφικότητα δεν σημαίνει ότι αγαπάς το σύντροφό σου λιγότερο. Το να είσαι ερωτευμένος με κάποιον, δεν σημαίνει ότι είσαι ανίκανος να νιώσεις έλξη για άλλους ανθρώπους. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα ανθρώπινο μεν, αλλά αν είναι κύριο χαρακτηριστικό σου, αυτές οι σχέσεις δεν είναι για σένα, γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τη ζήλια κατά μέτωπο και να εξελιχθείς μέσα από αυτό. Το να ονομάζεις τη σχέση σου πολυσυντροφική, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι εντάξει με οτιδήποτε ο σύντροφός σου θέλει να κάνει. Εσύ βάζεις τα όρια – με τι είσαι εντάξει και με τι δεν είσαι. Θετική ενέργεια, καλλιέργεια εμπιστοσύνης και καλής επικοινωνίας και κατανόηση είναι το μυστικό.
Και αν είμαι απλά σεξομανής;
Η ενοχοποίηση ως “νύμφο” είναι ένα αναμενόμενο μέρος πολιτισμικών συμπεριφορών ενάντια στην πολυσυντροφικότητα. Η ιδέα ότι πρέπει να είσαι (και να θέλεις να είσαι) σεξουαλικά ενεργός με ένα άτομο έχει οδηγήσει σε πολλή ντροπή και ενοχές γύρω από τις επιθυμίες μας. Τα πολυγαμικά και πολυσυντροφικά άτομα δέχονται το φαινόμενο της πολυφοβίας, δηλαδή στιγματισμός και περιθωριοποίηση, ανάξια εμπιστοσύνης, επιπόλαια, ανίκανα για αγάπη και οικογένεια, ανήθικα, σεξομανή και επικίνδυνα, από την άποψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών.
Υπάρχουν μέχρι και νομικές διακρίσεις (π.χ. ποινικοποίηση της διγαμίας, απώλεια της κηδεμονίας παιδιών, κανένα δικαίωμα για τις πολυσυντροφικές οικογένειες).
Το να είσαι πολυσυντροφικός το διαλέγεις συνειδητά, ως ένα ήδη υπάρχον όλον, γνωρίζοντας ότι θα χάσεις και θα κερδίσεις ανθρώπους από αυτή την μορφή σχέσης. Σεξομανής είσαι όταν νιώθεις μια ψυχαναγκαστική τάση που οδηγεί σε εθισμό στο σεξ με εναλλαγή συντρόφου κι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πολυσυντροφικότητα.
Αν κάποιος άνθρωπος θέλει να ζει μονογαμικά, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Όμως, είναι άλλο πράγμα να κάνεις κάτι από επιλογή κι άλλο να σου το επιβάλλουν.
Θέλουμε μια κοινωνία χωρίς μίσος, ρατσισμό και διακρίσεις, θέλουμε αγάπη.
Πληροφορίες: The Ethical Slut: A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships & Other Adventures