More

    Πρέπει να μιλήσουμε για το blackface

    Εσείς μας το ζητήσατε και εμείς θα αναλύσουμε γιατί το blackface δεν πρόκειται για μια αθώα κίνηση.

    Πως ξεκίνησε

    Η πρακτική αυτή ξεκίνησε από ‘κωμικές’ παραστάσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο (τα επονομαζόμενα “minstrel shows”), οι οποίες ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλείς στην Αμερική μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα και είχαν διάφορα ρατσιστικά σκετσάκια με προσβλητικό περιεχόμενο. Οι λευκοί ηθοποιοί που συμμετείχαν έτριβαν τα πρόσωπά τους με βερνίκι παπουτσιών ή λαδομπογιά και προσπαθούσαν να μιμηθούν τα μαύρα μέλη της κοινωνίας, μέσα από υπερβολικά και ρατσιστικά στερεότυπα.

    Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής προβάλλονταν ως κατώτεροι, ώστε με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογηθούν οι μέθοδοι εκμετάλλευσης και η κτηνώδης μεταχείρισή τους την περίοδο της δουλείας.

    Η πρακτική του blackface άρχισε να στιγματίζεται ιδεολογικά από πολύ νωρίς και κυρίως από τους μορφωμένους Αφροαμερικανούς των μεσαίων στρωμάτων οι οποίοι έβλεπαν τους λευκούς να αναπαράγουν όλα αυτά τα στερεότυπα για τη φυλή τους.

    Το να βάφει κανείς το πρόσωπό του για να υποδυθεί ένα άτομο με πιο σκούρο χρώμα δέρματος, δεν είναι μια αθώα κίνηση.

    Αποτελεί μια άκρως προσβλητική παράδοση φυλετικών στερεοτύπων, η οποία έπαιξε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, να παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών απέναντι σε ανθρώπους της μαύρης φυλής παγκοσμίως.

    Τι γίνεται στην Ελλάδα

    Από τον ελληνικό κινηματογράφο έως τα καρναβάλια και την τηλεόραση, οι Έλληνες εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν σαν να ζουν χρόνια πίσω.

    Στην ελληνική πραγματικότητα το blackface δεν έχει ενοχοποιηθεί και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα, ειδικά την περίοδο των καρναβαλιών. Ωστόσο δεν παύει να είναι άκρως προσβλητικό και ρατσιστικό και δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο απεικόνισης ενός μαύρου ατόμου.

    Στη χώρα μας οι περισσότεροι θυμούνται την ταινία με τον Κώστα Βουτσά “Τον αράπη και αν τον πλένεις” και το περιστατικό στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στην ενότητα «Διλήμματα» γυναίκα ηθοποιός της εκπομπής υποδύεται την αφρικανικής καταγωγής Ελληνίδα με blackface. Η Καινούργιου, που όσο παίζει το σκετς χαζογελάει, δικαιολογείται λέγοντας «αυτούς τους ηθοποιούς έχουμε οπότε έπρεπε να τη βάψουμε με φούμο».

    Θα μπορούσαν να είχαν προσλάβει ηθοποιό αφρικανικής καταγωγής υπάρχουν μαύροι ηθοποιοί στην Ελλάδα!

    Συμπέρασμα

    Δεν είναι υπερβολή ή political corect να θεωρείται το blackface κατακριτέο παγκοσμίως. Δεν είναι αστείο και όποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το blackface είναι συνεργοί στην διάδοση στερεοτύπων που ενισχύουν την ιδέα, ότι οι μαύροι άνθρωποι είναι στόχοι γελοιοποίησης και χλευασμού.

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles