Υπογράφει ο Αντώνης Αντ.
Μια γενναία στάση για την ελευθερία και τον φεμινισμό μέσα στην καταπίεση του Ιράν”
Στου Ιράν, οι πολιτιστικοί κανόνες και οι κοινωνικοί αγώνες συχνά έρχονται σε σύγκρουση. Η θαρραλέα άρνηση της 33χρονης Royal Heshmati να συμμορφωθεί, έχει γίνει σύμβολο δύναμης και έκκλησης για αλλαγή. Στις 3 Ιανουαρίου η αστυνομία ηθικής την τιμώρησε με 74 μαστιγώματα και αυτό επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ, που θεωρείται σύμβολο σεμνότητας για τις γυναίκες στο Ιράν.
Πόσο κοστίζει η ελευθερία, πόσο η γενναιότητα;
Η Heshmati συνελήφθη στη λεωφόρο Keshavarz της Τεχεράνης χωρίς να έχει καλυμμένο το πρόσωπό της. Η τολμηρή πράξη της περιφρόνησης του συστήματος, επέφερε την ποινή της. Με την πρόφαση ότι προσέβαλε την δημόσια αιδώ υπέμεινε μια βάναυση μαστίγωση, με 74 βουρδουλιές σε ένα μέρος το οποίο η ίδια περιέγραψε ως «μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων».
Παρά τον σκληρό σωματικό και συναισθηματικό πόνο που της προκλήθηκε, ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που να αντηχεί πέρα από τα όρια του Ιράν. Σε ένα σημείωμα που δημοσίευσε έπειτα από την εκτέλεση της ποινής εξηγούσε, πως παρόλο που ο δικαστής έδωσε εντολή να μη χτυπηθεί με δύναμη, δέχτηκε από τον εκτελεστή της ποινής, ανελέητο ξυλοδαρμό. Παρ’ όλα αυτά μέσα στο δικαστήριο η Heshmati αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα.
«Δεν μετρούσα τις βουρδουλιές, τραγουδούσα για τις γυναίκες, για τη ζωή»
Μήνυμα Απελευθέρωσης
«Το ένδυμα της σκλαβιάς σκίστηκε, η σκοτεινή μας νύχτα γίνεται αυγή, όλα τα δεσμά σπάνε», ανέφερε στο σημείωμά της. Αυτά τα βαθιά λόγια περικλείουν όχι μόνο τον προσωπικό της αγώνα αλλά και τον ευρύτερο αγώνα για ελευθερία, αυτονομία και διάλυση καταπιεστικών δομών προς το γυναικείο φύλο. Η περιφρόνηση της προς τους θεσμούς είναι απόδειξη της δύναμης εκείνων που αμφισβητούν τους κοινωνικούς κανόνες και τα όρια που τους επιβάλλονται. Η ποινή είχε σκοπό να τη φιμώσει, να καταπνίξει την θέληση της για ελευθερία. Αντί για αυτό έγινε μια κραυγή, για όσους υπερασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.
Η γενναιότητα ενάντια στην καταπίεση, αντικατοπτρίζει ένα φεμινιστικό κίνημα που διαρκώς μεγαλώνει στο Ιράν, όπου οι γυναίκες αντιτάσσονται στους περιοριστικούς κώδικες ενδυμασίας και απαιτούν το δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές που θέλουν για το σώμα τους. Η αντίσταση της Roya, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση, σε μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα των γυναικών συχνά περιορίζονται στο όνομα της παράδοσης.
Είναι επίσης μια υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως στην προσπάθειά τους για ισότητα. Το θάρρος της στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο: ο αγώνας για την ελευθερία είναι σε εξέλιξη και κάθε πράξη περιφρόνησης συμβάλλει στον συλλογικό αγώνα ενάντια στην καταπίεση.
Η άμυνα ενάντια στη σκληρή πραγματικότητα
Μέσα στην φονταμενταλιστική κοινωνία του Ιράν, η ιστορία της Roya Heshmati γίνεται φάρος θάρρους, και έκκληση για αλλαγή. Για την αμφισβήτηση της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ, ενός συμβόλου σεμνότητας βαθιά εδραιωμένο στην ιρανική παράδοση. Αναδεικνύει έναν προσωπικό αγώνα, αλλά φέρνει επίσης στο παγκόσμιο προσκήνιο τον συλλογικό αγώνα για ελευθερία και διάλυση καταπιεστικών δομών.
Η άρνησή της να φορέσει τη μαντίλα γνωρίζοντας τις επιπτώσεις είναι μία πράξη αντίστασης στην καταδικασμένη θέση των υπόλοιπων γυναικών της Χώρας. Πέραν των άλλων, η τιμωρία που επιβλήθηκε στην Roya Heshmati, σε συνδυασμό με την ίδια την ιστορία της, ρίχνει φως στο καταπιεστικό νομικό τοπίο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Ιράν, όπου οι αυστηροί νόμοι ενάντια στο γυναικείο πληθυσμό παραβιάζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Η άρνηση του υποχρεωτικού χιτζάμπ χρησιμεύει ως ορατό σύμβολο του αγώνα για την ισότητα των φύλων, σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες βρίσκονται συχνά μπλεγμένες στον ιστό της αστυνομίας ηθικής με ανάλογες ποινές.
Η κραυγή για ελευθερία και φεμινισμό αντηχεί όχι μόνο εντός των συνόρων του Ιράν, αλλά παγκοσμίως, για όσα άτομα υποστηρίζουν έναν κόσμο όπου οι καταπιεστικές παραδόσεις υποχωρούν μπροστά στις ατομικές ελευθερίες και όπου η θέληση για μία άλλη εποχή που χαρακτηρίζεται από γνήσια ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται ανάγκη για αγώνα. Η ιστορία της Roya Heshmati αποτελεί απόδειξη της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος, εμπνέοντας την αμφισβήτηση, την αντίσταση και την επίμονη επιδίωξη ενός πιο δίκαιου και ισότιμου κόσμου.