More

    Τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα

    BY VISION

    Ο τίτλος ακούγεται σαν ποστ της σελίδας «Καλές απόψεις» όμως ακόμα “παλεύουμε” για τα αυτονόητα!

    Το Τέξας έχει ήδη επαναφέρει το νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Ο νόμος αυτός, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2021, απαγορεύει την άμβλωση μόλις ακουστεί η καρδιά του εμβρύου, ήτοι περίπου στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν η πλειονότητα των γυναικών αγνοεί ότι κυοφορεί. Ένας σκληρός νόμος, ο οποίος δεν προβλέπει εξαιρέσεις για εγκυμοσύνες που προέκυψαν από βιασμό ή αιμομιξία. Επίσης επιτρέπει σε απλούς πολίτες να επιβάλουν την απαγόρευση, προβλέποντας αμοιβή τουλάχιστον 10.000 δολαρίων στην περίπτωση που επιτύχουν σε προσφυγή τους εναντίον οποιουδήποτε βοήθησε να γίνει άμβλωση μετά την ανίχνευση καρδιακού παλμού. Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν δικαίως ότι η διάταξη αυτή του νόμου, επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργούν κατά των αμβλώσεων ως κυνηγοί επικηρυγμένων.

    Όμως και στην Πολωνία τέθηκε σε ισχύ ο νόμος κατά των αμβλώσεων, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου απειλείται η υγεία της γυναίκας και περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης.

    Παρόμοιες επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών, σαν ένα τεράστιο νήμα να τις κινεί,  γίνονται παγκοσμίως από ακροδεξιούς, συντηρητικούς ή θρησκόληπτους κύκλους. Και όπου δεν  μπορεί να γίνει με νόμο αυτό, γίνεται με προπαγανδιστικές πολιτικές. Όπως ας πούμε, εδώ στην Ελλάδα, με το ‘’1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας’’. Ένα μισογύνικο σεμινάριο το οποίο παρουσίαζε ως τον σημαντικότερο προορισμό της γυναίκας τη μητρότητα και ρίχνοντας της μάλιστα την ευθύνη για την υπογεννητικότητα. Και βέβαια στο σεμινάριο που ήταν υπό την αιγίδα της ΠτΔ συμμετείχαν ποιοι ειδικοί νομίζετε; μα μητροπολίτες. Το σεμινάριο βέβαια δεν έγινε ποτέ, γιατί το πέταξε η κοινωνία, με την αντίδρασή του, εκεί που του άρμοζε, στα σκουπίδια.

    Όμως, αυτοί οι συντηρητικοί κύκλοι επιμένουν και έτσι φτάσαμε στα πολύ πρόσφατα, με τα  «εκπαιδευτικά» βίντεο της κυρίας Κεραμέως, που εστάλησαν στα γυμνάσια και αναπαράγουν, τάχα μου, τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», η σύλληψη του οποίου, λέει, ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα έχει την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Που στόχευε και αυτό; Μα να βάλει εκπαιδευτικό υλικό στα γυμνάσια που υπονομεύει την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και το δικαίωμα στην άμβλωση. Ξανά αντίδραση από την κοινωνία, ξανά τα πήραν πίσω.

    Σύμφωνα με τον  Rajat Khosla, Ανώτερο Διευθυντή Έρευνας και Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας: «Περίπου 47.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της μη ασφαλούς άμβλωσης. Αυτή η παγκόσμια τραγωδία δεν θα τελειώσει έως ότου η άμβλωση αποποινικοποιηθεί πλήρως και καταστεί προσιτή σε όλους/ες. Η άμβλωση πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οποιαδήποτε άλλη υγειονομική υπηρεσία και όποιος ζητά την έκτρωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά του/της ».

    Στην Ελλάδα η άμβλωση είναι νομικά κατοχυρωμένη. Όμως υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από το νόμο. Το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματός της.

    Η γυναίκα γεννιέται ολοκληρωμένος άνθρωπος, όπως και ο άντρας άλλωστε. Δεν την κάνει η μητρότητα ολοκληρωμένη.

    Σημαντικότερος προορισμός της είναι η ευτυχία της, όπως κάθε γυναίκα ξεχωριστά την αντιλαμβάνεται. Αν θέλει μέσα στη ζωή της τη μητρότητα, καλώς, αν δεν τη θέλει, πάλι καλώς. Δική της ζωή είναι.

    Α και κάτι τελευταίο προς σε όλους τους ακροδεξιούς, συντηρητικούς, θρησκόληπτους:

    No Vaggina? No opinion

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles