Η κοινωνική και πολιτική διαμαρτυρία των αγωνιστών και του κόσμου ενάντια στην εγκληματική στάση των ελληνικών αρχών οδήγησε, επιτέλους, σε κινητοποίηση των αρχών, εντοπισμό και διάσωση 38 μεταναστών που βρίσκονταν στην νησίδα του Έβρου.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η ομάδα των προσφύγων πέρασε στην ελληνική όχθη του ποταμού δίπλα στον οποίον είχε προηγουμένως εγκατασταθεί. Εκεί έκαναν έκτακτη έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές αρχές με κύριο αίτημα την άμεση διάσωσή τους τοποθετώντας ως προτεραιότητα την υγεία εγκύους προσφύγισσας στον 8ο μήνα της η οποία αιμορραγούσε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε από τις αρχές στην περιοχή των Λαβάρων ομάδα μεταναστών – που τους χαρακτήρισε “παράτυπους” – αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες (μια από τις οποίες είναι εγκυμονούσα) και 7 παιδιά. Έπειτα, προέβησαν σε διάσωση και παροχή βοήθειας οι δυνάμεις ΕΛ.ΑΣ. και άλλες κρατικές υπηρεσίες αναλαμβανόμενες την περίθαλψη των μεταναστών, τις ανάγκες για τροφή και νερό και την μεταφορά τους σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας. Σημειώνεται πως η έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά σε νοσοκομείο.
Αδιαμφισβήτητα, μας χαροποιεί η είδηση της διάσωσης των μεταναστών που βίωσαν πολλά δεινά στα χέρια του κοινωνικού αποκλεισμού και της συστημικής αμέλειας, ειδικά μετά την συλλογική και μαζική προσπάθεια του κόσμου και των οργανώσεων να δώσουν την ορατότητα που το συμβάν χρειαζόταν και χρειάζεται. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στην αντιφατική και επικίνδυνη αντιμετώπιση της κατάστασης από τις αρμόδιες αρχές. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές είχαν δηλώσει ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Αντίθετα, όμως, η παρουσία των προσφύγων αποδεικνύεται ξεκάθαρα μέσω των στοιχείων των οργανώσεων και Τύπου, όπως η “Εφ.Συν.” και το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η Εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνει χαρακτηριστικά: “H παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι αποδεικνύεται από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp, αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν.
Ισχυρότερη απόδειξη ακόμη αποτελεί το γεγονός ότι Έλληνες που βρέθηκαν στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα, άκουσαν τις κραυγές των προσφύγων από τη νησίδα και τις κατέγραψαν σε ηχητικό μήνυμα που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό Spiegel.”. Ακόμη, μόλις οι πρόσφυγες βρέθηκαν στην ελληνική όχθη του ποταμού, ήταν 100% σε ελληνικό έδαφος εν αντιθέσει με τα λεγόμενα των αρχών ότι η περιοχή δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Αφού διασώθηκαν, οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι γνώριζαν για την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα και γι’αυτό μοιράστηκαν περισσότερο οπτικό και οπτικο-ακουστικό υλικό από τις μέρες της βαναυσότητας.
Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις της Δήμητρας Καλογεροπούλου, διευθύντρια του IRC Greece – Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. Αρχικά απευθύνεται στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας τονίζοντας ότι οφείλουν να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό το τελευταίο περιστατικό στα σύνορα του Έβρου καταδεικνύει τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων, που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν χώρα στα σύνορα όλης της Ευρώπης». Με άλλα λόγια, αναγνωρίζει το πώς η ομάδα των προσφύγων στην νησίδα της Έβρου μετατράπηκε σε μπαλάκι στο ελληνοτουρκικό πολιτικό πεδίο μάχης που οι δύο χώρες έριχναν η μια στην άλλη αψηφώντας τις ζωές αθώων ανθρώπων. Εκτός από αυτό, υπογραμμίζει το ρατσιστικό φαινόμενο των επαναπροωθήσεων που κυριαρχεί συστηματικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ξετυλίγοντας την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ.
Η διάσωση είναι τεράστια είδηση. Όμως, δεν πρέπει να αρκεστούμε με την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων σε δομές που δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αρμόζουν στο ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεκδίκηση για εγκατάστασή τους σε σπίτια εντός της χώρας, πρόσβαση σε εργασία και υπηρεσίες υγείας και εγγραφή των προσφυγόπουλων σε σχολεία. Οι πρόσφυγες έχουν κάθε δικαίωμα στην κοινωνική ενσωμάτωση!
Ακολουθεί καταγραφή από την “Εφ.Συν.” όλης της πορείας της υπόθεσης των Συριανών προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στον Έβρο:
“Στις 14 Ιουλίου οι πρόσφυγες μετέβησαν σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, ενώ, όπως έχουν καταγγείλει, ένας Σύρος πρόσφυγας της ομάδας έχασε τη ζωή του στην ελληνική όχθη του Έβρου ύστερα από βίαιη επιχείρηση των ελληνικών αρχών και άλλοι δύο βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, όταν έπεσαν στο ποτάμι από τη βάρκα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους προς τη νησίδα από τις ελληνικές αρχές.
Παρά το γεγονός ότι, όπως κατήγγειλαν, ήταν μάρτυρες φρικτών εγkλημάτων τα οποία θα έπρεπε να διερευνηθούν για να υπάρξει λογοδοσία των υπεύθυνων, οι ελληνικές αρχές δεν προχώρησαν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, αγνοώντας την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε ανακοίνωση και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, που ξεκίνησε επείγουσα εκστρατεία συλλογής υπογραφών.
Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, οι ελληνικές αρχές τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία στις 26 Ιουλίου, αφού πρώτα τους χτύπησαν βίαια και τους κράτησαν παράνομα για ώρες σε χώρο κράτησης στην ελληνική όχθη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι πρόσφυγες κρατήθηκαν στην Τουρκία σε κέντρο κράτησης. Ύστερα από μερικές ημέρες οι τουρκικές αρχές τους πίεσαν να ξαναπεράσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά θα τους απέλαυναν στην Συρία. Τους χώρισαν σε δύο ή περισσότερες ομάδες και τους σκόρπισαν σε διαφορετικά σημεία της περιοχής, όπου δεν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω, καθώς τους περίμενε η απειλή των τουρκικών αρχών για επαναπροώθηση στη Συρία, ούτε τη δυνατότητα να φτάσουν στην ελληνική όχθη, όπου τους περιμένει η δολοφονική βία των ελληνικών αρχών και το σοβαρό ενδεχόμενο να τους γυρίσουν πίσω.
Την περασμένη Κυριακή οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν ξανά στη νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι, στην ίδια νησίδα όπου είχε ξεκινήσει η εφιαλτική τους περιπέτεια πριν από τρεις εβδομάδες. Δυστυχώς, ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία, η Μαρία A. βρήκε τραγικό θάνατο από δάγκωμα σκορπιού αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο, έθαψαν τελικά στη νησίδα το άψυχο κορμί της πεντάχρονης Μαρίας, αφού τις προηγούμενες μέρες οι γονείς της προσπαθούσαν να το συντηρήσουν στα κρύα νερά του ποταμού.”.