Υπογράφει η Μαριάννα Τσαμή
Θα μπορούσε κανένα να φανταστεί ότι θα υπάρχει γυναίκα εκεί έξω, η οποία θα ήταν ερωτευμένη με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο; Κι όμως, υπάρχει και το δηλώνει δημόσια!
Ανοίγοντας το πρωί την τηλεόραση, το πρώτο γεγονός που παρακολουθώ είναι η κάθειρξη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για την δολοφονία της Καρολάιν. Και αμέσως μετά το σχόλιο αυτής της γυναίκας για την εξωτερική του εμφάνιση, καθώς και για την προσωπικότητά του…
Δήλωνε ερωτευμένη και απορούσε πώς γίνεται να μην είναι κι άλλες γυναίκες γοητευμένες από τον άνθρωπο αυτόν. Γιατί άραγε;!
Πώς φτάνει μία γυναίκα να ερωτευτεί έναν δολοφόνο;
Του στέλνει μηνύματα, μάλιστα, μέσα στην φυλακή αποκαλύπτοντάς του τον έρωτά της. Η ρεπόρτερ της πρωινής εκπομπής ουδέν σχόλιο, ούτε σε μορφή απορίας. Έμοιαζε πως ότι άκουγε ήταν απόλυτα φυσιολογικό.
«Επειδή έναν χρόνο τώρα, που έγινε γνωστή αυτή η μεγάλη υπόθεση της δολοφονίας, το έχω πάρει ζεστά αυτό το θέμα. Είμαι θαυμάστρια, υποστηρίκτριά του. Για να ξεκαθαρίσω, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ο φόνος, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση στον Μπάμπη είναι ότι είναι η γλυκιά προσωπικότητά του. Παίζει ρόλο η εμφάνισή του, η προσωπικότητά του, όλο του το παρουσιαστικό. Και ποια γυναίκα δεν θα αισθανόταν έλξη γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες είναι ερωτευμένες μαζί του.» ήταν μερικά από τα λόγια της σε εκπομπή του Alpha.
Σαν να της μιλούσε για κάποιον ωραίο ηθοποιό και όχι για τον γυναικοκτόνο που είχε την απόλυτη ψυχραιμία, όχι μόνο να σκοτώσει, αλλά και να σκηνοθετήσει την δολοφονία της γυναίκας του.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται γυναίκα και δηλώνει ερωτευμένη με κάποιον δολοφόνο. Η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα. Από τον Τεντ Μπάντι που είναι ο πιο διάσημος serial killer όλων των εποχών μέχρι τον Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος έχει σκοτώσει συνολικά στη Νορβηγία 77 ανθρώπους.
Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό;
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί αντιμέτωπα τα περισσότερα με την φράση: «Μου αρέσουν τα κακά αγόρια». Δεν είναι το ίδιο θα αναρωτηθείς. Άλλο κακά αγόρια, άλλο δολοφόνοι. Και έχεις δίκιο. Δεν είναι το ίδιο.
Σύμφωνα με έρευνες, η βάση της παθογένειας είναι κοινή και ξεκινάει από το δικό σου «Εγώ». Μήπως πιστεύεις ότι δεν αξίζεις κάτι υγιές ή δεν είσαι «αρκετή» για αυτό; Ή πιστεύεις ότι η αγάπη που θα του δώσεις θα είναι τόση ώστε να τον αλλάξει; Ο άνθρωπος δεν αλλάζει όσο και να τον πιέσεις και η παροιμία αυτή τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνει τον κανόνα. Δεν θα τον βελτιώσει η αγάπη σου όταν δεν έχει μάθει να αγαπά. Δεν θα ξέρει πώς να την δεχτεί και η κατάληξη θα είναι η ίδια.
Οι γυναίκες ξέρουν ότι κινδυνεύουν και σύμφωνα με μια ακόμη θεωρία, καταφεύγουν στην εξιδανίκευση και ρομαντικοποίηση του άνδρα για την φαινομενική κυριαρχία ή την αρρενωπότητά του.
Για πολλές από αυτές τις γυναίκες, η αλληλεπίδραση με εγκληματίες αποσπά την προσοχή από αυτό που θεωρούν ότι είναι μια βαρετή ζωή.
Η γοητεία που ασκούν σε κάποιες γυναίκες άντρες σαν τον Μπάντι ή τον Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, ίσως είναι μια απόπειρα να συνδέσουν εσωτερικά την αδιανόητη βία που άσκησαν οι συγκεκριμένοι άντρες σε κάποιες γυναίκες με την βία που μπορεί να υπάρχει από την κοινωνία ή το περιβάλλον τους στη καθημερινότητα τους.
Στην επιθετική μορφή της υβριστοφιλίας οι γυναίκες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τον άνδρα που ερωτεύθηκαν στην εγκληματική του δράση, να ψευδομαρτυρήσουν, να βοηθήσουν στην κάλυψη του εγκλήματος, ακόμα και να δελεάσουν τα θύματα ώστε ο εγκληματίας να πραγματοποιήσει το σχέδιό του.
Τι είναι η υβριστοφιλία;
Η υβριστοφιλία είναι η σεξουαλική έλξη για κάποιο που έχει διαπράξει κάποιο απεχθές έγκλημα. Οι γυναίκες που επιδιώκουν αυτές τις σχέσεις μπορεί, επίσης, να ενδιαφέρονται να τραβήξουν την προσοχή από την οικογένεια, τους φίλους και τα μέσα ενημέρωσης.
Και όπως στην περίπτωση της Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ, συντρόφου του Κλάιντ Μπάροου, θυματοποιούνται και χειραγωγούνται τελικά πολλαπλά:
Ως σύντροφοι, ως γυναίκες, αλλά και ως άνθρωποι.