More

  Το ρούχο σου έχει να σου πει μια ιστορία

  Το ρούχο σου εiσαι εσύ

  Πριν από περίπου έναν χρόνο μία κοπέλα, η Κρίστεν Λεωτσάκου πήρε μέρος σε ένα reality μόδας, το My Style Rocks, και δέχθηκε αρκετό πόλεμο επειδή μίλησε για τον ηθικό, οικολογικό και εναλλακτικό τρόπο ζωής. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία ο κόσμος να γνωρίσει πράγματα που ποτέ δεν είχε σκεφτεί και να επιμορφωθεί μέσα από τις προτάσεις της συγκεκριμένης παίκτριας. Παρόλα αυτά δεν λειτούργησε καθόλου έτσι, αντιθέτως ο κόσμος προτίμησε να βγει σε άμυνα – επίθεση και να κλείσει τα αυτιά του.

  Μας μίλησε για ηθική και ανήθικη μόδα, κάτι που θα έπρεπε να μας αφορά όλους.

  Who made my clothes?

  Το fast fashion ρούχο σου, λοιπόν, έχει όντως να σου πει μια ιστορία. 

  Σίγουρα δεν ήξερες, ότι η εταιρεία η οποία στήριξες, έχει τους εργαζόμενους της να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και δεν έχουν πληρωθεί καθόλου δίκαια!

  Δουλεύουν παιδιά από πέντε χρόνων, 13 ώρες την ημέρα και πληρώνονται 20 λεπτά ημερήσιο μεροκάματο. 

  Το 85% των εργαζομένων είναι γυναίκες που πολλές από αυτές έχουν δεχτεί βία, από σωματική μέχρι και σεξουαλική.

  Τα κτήρια στα οποία εργάζονται δεν είναι καθόλου ασφαλή. 

  Στις 24 Απριλίου του 2013 έγινε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές.  Το κτήριο Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που στέγαζε γνωστούς ομίλους γρήγορης μόδας,  κατέρρευσε και 1,127 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 2,450 άνθρωποι τραυματίστηκαν

  Μαρτυρίες πολλών εργαζόμενων λένε ότι δεν ήθελαν να μπουν στο κτήριο επειδή φοβόντουσαν και οι υπεύθυνοι τους υποχρέωσαν να μπουν λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

  Και τώρα, τί;

  Τώρα που έμαθες κάποια γεγονότα και άρχισες να γνωρίζεις περισσότερα για την αλήθεια πίσω από το ρούχο σου, εάν θέλεις να σταματήσεις να ενισχύεις αυτές τις εταιρείες μπορείς να κάνεις μια έρευνα σε ελληνικές εταιρείες, που τα ρούχα τους ράβονται και σχεδιάζονται 100% ηθικά. Σύντομα, θα σου κάνουμε πολλές προτάσεις και θα σου δώσουμε διάφορες επιλογές μέσα από το site μας. Μπορείς, επίσης, να συμβουλεύεσαι το site Fashion Revolution.

  To Fashion Revolution είναι ένα ακτιβιστικό κίνημα που αποτελείται σε ένα μεγάλο βαθμό́ από́ άτομα που έχουν να κάνουν με την μόδα, ιδρύθηκε στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και των βιομηχανιών στο να στραφούν σε πιο ηθικές και βιώσιμες λύσεις στον χώρο της μόδας. Η έναρξη του κινήματος πυροδοτήθηκε από́ το τραγικό́ δυστύχημα στο εργοστάσιο της Rana Plaza.

  Μπορείς να αρχίσεις να ψωνίζεις ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια ή ό, τι άλλο χρειάζεσαι από μεταχειρισμένα (δεύτερο χέρι) και να δώσεις ζωή σε κάτι που θα κατέληγε στα σκουπίδια. Έχεις πολλές επιλογές καθώς υπάρχουν vintage μαγαζιά,  thrift shops, βεστιάρια, second hand μαγαζιά, Bazaar που γίνονται κατά καιρούς καθώς και εφαρμογές στο internet όπως το Depop. Δεν ανακυκλώνεται μόνο το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό. Η ανακύκλωση των ρούχων είναι εξίσου σημαντική  για το περιβάλλον. Λόγω της υπερκατανάλωσης,  η βιομηχανία των ρούχων αποτελεί την 2η μεγαλύτερη μολυσματική, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου!

  Ο στόχος δεν είναι το κλείσιμο αυτών των εταιριών. Στόχος είναι να σταματήσει ο κόσμος να είναι απαθής σε αυτό το θέμα και να αρχίσουν  περισσότεροι άνθρωποι να στηρίζουν την ηθική μόδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες να αναγκαστούν να προσαρμοστούν και να παρέχουν στους εργαζόμενους τους καλύτερες συνθήκες εργασίας.        

  Σε έναν τόσο ανήθικο κόσμο μείνε όσο πιο ηθικός μπορείς. Κάνε την προσπάθεια σου και ελάττωσε τις αγορές σου από αυτούς τους ομίλους, αν δεν μπορείς να τις διακόψεις τελείως. “Ψήφισε” με τα λεφτά σου τα δικαιώματα των εργαζόμενων και σταμάτα να δίνεις δύναμη στην fast fashion βιομηχανία, στην εκμετάλλευση και στην καταναγκαστική εργασία.

  Αυτή η χαμηλή τιμή που παίρνεις το ρούχο σου σε κάποιον κοστίζει ακριβά.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles