More

  Τοξική θετικότητα

  Υπογράφει η Αλεξία-Παρασκευή Βιζηράκη φοιτήτρια ψυχολογίας

  Τι είναι η τοξική θετικότητα;

  Αρχικά για να ξεκινήσουμε θα ήθελα να δώσουμε ένα σύντομο ορισμό στο τι ακριβώς είναι η θετική τοξικότητα. Η Θετική τοξικότητα είναι να μην δίνουμε χώρο κανένα άλλο συναίσθημα πέρα από την χαρά, αλλά μια χαρά αλλοιωμένη μια χαρά παραπλανητική, οριακά ουτοπική. Μπορεί ο κόσμος γύρω σου να διαλύεται αλλά εσύ πρέπει να είσαι χαρούμενος  είναι σαν να σου λέει να χάσεις κάθε επαφή με την πραγματικότητα, δεν αναφερόμαστε στο να γίνουμε κυνική ούτε απαισιόδοξοι. Αλλά δεν γίνεται να ζούμε σε ένα συννεφάκι διότι τα συννεφάκια δεν διαρκούν πολύ στην σύγχρονη κοινωνία.

  Στην σύγχρονη Ελλάδα δεν προλαβαίνουν καν να φτιαχτούν .Όχι τα βιβλία αυτοβοήθειας δεν είναι οδηγός ζωής . Δεν γνώρισα ποτέ μου άνθρωπο που να βιώθηκε από αυτά. Πως με 10 κινήσεις να γίνεις ευτυχισμένος .Μα μπορείς πραγματικά με δέκα κινήσεις να γίνεις ευτυχισμένος; Τι είναι η ευτυχία αγώνας σκάκι; Η ευτυχία είναι υποκειμενική για άλλους είναι απλή για άλλους πιο περιπλοκή δεν έχει κανόνες ούτε πρέπει . Το μονοπάτι όσο δύσκολο και να ακούγεται  θα το βρεις μόνο σου. Να θυμάσαι κάνεις δεν ξέρει καλύτερα για εσένα εκτός από σένα Δεν υπάρχουν χρυσή οδηγοί. Εάν εσύ έχεις βρει το δρόμο σου μέσα από αυτά τα βιβλία θα σου πω μπράβο  πρόσεχε όμως μήπως η βοήθεια τους είναι τόση όση  η τελευταία τους σελίδα .Μην φοβάσαι να πεις ότι δεν νιώθεις έτσι όπως αυτά τα βιβλία μην πηγαίνεις απλός με την τάση της εποχής .

  Είναι καθετί άλλο παρά λογικό να ζορίζεσαι ψυχολογικά και όχι δεν είσαι  αχάριστος για αυτό και όχι ξέρεις πολύ καλά τι σου γίνεται . Κλείσε τις φωνούλα τις τελειότητας  και άνοιξε την φωνή της λογικής άνοιξε τη φωνή του δικού σου συναισθήματος .

  Ποσό θετική είναι η θετικότητα;

  Τα  τελευταία χρόνια  ο κόσμος  γενικότερα αλλά και στην ελληνική κοινωνία  ειδικότερα δεν περνάμε  καλά , έχουμε περάσει δυο καραντίνες φωτιές πυρκαγιές πλημμύρες, δυστυχήματα και  πληθωρισμό .Η καθημερινότητα  γίνεται πιο δύσκολη η ρυθμοί πιο έντονη και οι σχέσεις πιο απρόσωπες . Μάλλον αυτό δεν είναι ένα πολύ θετικό άρθρο. Πόλοι θα πουν ότι ποιο είναι το πρόβλημα . Ζεις σε μια χωρά αναπτυγμένη υποτίθεται δεν έχεις πόλεμο δεν πείνας (ακόμη)έχεις την υγεία σου γιατί  η δυσκολίες στο ψυχικών τομέα πολλές φορές δεν πιάνονται , και όλα βαίνουν κάλος . Ίσως σου πουν ότι είσαι αχάριστος που  ζορίζεσαι ίσως σου πουν τα έχεις όλα και δεν ξέρεις τι σου λείπει για αυτό δεν νιώθεις καλά.

  Το νόημα όμως είναι να ζούμε η απλά να επιβιώνουμε;

  Θεωρώ ότι όλοι μας λίγο πολύ , άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο μπορεί κάποια στιγμή στην ζωή μας να νιώθουμε ότι έχουμε πέσει σε ψυχικό τέλμα ότι δεν μπορείς να σηκωθείς την επομένη μέρα για να πας μέχρι και στο μπάνιο . Και όμως το ιντερνέτ και τα σοσιαλ ουρλιάζουν ότι η ζωή είναι ωραία , η ζωή είναι όντως ωραία. Γιατί όμως να πρέπει να δεχτώ την επιβεβλημένη χαρά . Πρέπει να δίνουμε χώρο και χρόνο στους ανθρώπους που δεν νιώθουν καλά να μπορούν να  το εκφράσουν αυτό, να μπορούν να πουν πως νιώθουν  και να μην πάρουν ως απάντηση μα τα έχεις όλα . Έχουμε δικαίωμα στα συναισθήματα έχουμε δικαίωμα  να  βγούμε να φωνάξουμε την θλίψη με τον ίδιο τρόπο που θα βγαίναμε να φωνάξουμε την χαρά. Εάν δεν δώσουμε ευκαιρία να εκφραστούν αυτά τα συναισθήματα πως θα φύγουνε .Από μικρά παιδιά μας μαθαίνουν να μην κλαίνε θα περάσει . Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί κάποια συναισθήματα τα θεωρούμε επέτρεπα ενώ κάποια αλλά σχεδόν απαγορευτικά. Μια απάντηση είναι διότι δεν αντέχουμε το πόνο, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον άλλον να πονάει , γιατί ίσως μας θυμίζει την δίκια  μας ανασφάλεια.

  Έχετε ποτέ σκεφτεί τι κάνουν τα μικρά παιδιά στα άτομα που βλέπουν διπλά τους να πονάνε . Απλά στέκονται διπλά τους  είναι σαν να μας λένε μπόρα είναι θα περάσει και όντως περνάει .Με αυτό τον τρόπο πρέπει να φερόμαστε στους ανθρώπους που δεν είναι καλά να στεκόμαστε διπλά τους  ίσως έτσι γίνουν όλα καλύτερα . Και αν δεν μπορούμε να σταθούμε διπλά τους  τουλάχιστον ας μην τους το κάνουμε πιο δύσκολο. Όχι στην ζωή μερικές φορές δεν πάνε όλα τα πράγματα καλά , και είναι εντάξει αυτό . Όχι μερικές μέρες δεν έχουμε όρεξη και αυτό είναι εντάξει . Για να μπορέσουμε να σηκωθούμε επιβάλλεται να έχουμε πέσει πρώτα .Επιβάλλεται να έχουμε κάνει λάθη . Είναι αναγκαίο να μην βρισκόμαστε σε μια συνεχόμενη μόνιμη χαρά . Προτιμώ στιγμές ευτυχίας και αληθινέ συναισθήματα παρά ψεύτικα χαμογέλα . Προτιμώ να μου πεις πως νιώθεις και να μου δείξεις ότι δυσκόλευσε παρά να βάλεις την μάσκα .

  Να σας αγαπάτε αλλά να σας αγαπάτε ολόκληρους και όχι μίσους με τα συναισθήματα . Το παιδάκι μέσα σας τα ζούσε όλα και όχι τα μισά , οι ενήλικοι εαυτοί σας γιατί του το απαγορεύουν . Ας περνούμε μαθήματα από τα παιδιά είναι πιο σοφά από μίσους ενήλικες .

  spot_img

  Latest articles

  Related articles