Στον σάλο που έχει επικρατήσει τις τελευταίες μέρες για την intersex αθλήτρια του μποξ, Ιμάν Κελίφ, οι απόψεις που έχουν ακουστεί παγκοσμίως είναι πολλές από διάφορες πλευρές και κυρίως από το νέο κύμα της anti-woke μερίδας.
Στον πόλεμο των απόψεων που επικρατεί θα επιλέξουμε να δούμε μια πλευρά που δεν ακούγεται πολύ και είναι η πιο αδύναμη. Η φωνή της ίδιας της αθλήτριας και τι μπορεί να αισθάνεται ως προσωπικότητα, σε μια στιγμή της καριέρας της που θα έπρεπε να είναι γιορτή και για την οποία ετοιμάζεται ίσως και όλη της τη ζωή.
Χωρίς να αναλύσουμε τους προφανείς λόγους γιατί θεωρούμε ότι η Ιμάν είναι γυναίκα, νομίζουμε ότι πρέπει να ακούσουμε την ίδια πως βίωσε την παιδική της ηλικία. Μεγαλωμένη δύσκολα στην υπερσυντηρητική Αλγερία, σε συνθήκες φτώχειας και διαρκούς bullying από τα παιδιά της ηλικίας της λόγω των χαρακτηριστικών της, δεν έβρισκε πουθενά την ηρεμία ώστε να ζήσει άνετα τα παιδικά της χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά θα δηλώσει αργότερα η ίδια, το μποξ έγινε όλη της τη ζωή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις διακρίσεις και το bullying που δεχόταν. Και τώρα τόσα χρόνια μετά, σε μια συγκυρία στην οποία η ίδια δε φταίει και ούτε μπορούσε να φανταστεί ποτέ και στην οποία βρίσκεται έρμαιο μιας παγκόσμιας ανάγκης να στιγματιστούν πολλαπλώς τα άτομα της LGBTQI+ κοινότητας, η Ιμάν θυσιάζεται στο βωμό μιας ειδεχθούς ατζέντας. Τώρα ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε που έγκειται η ηθική και που δημιουργούμε προβλήματα στις ζωές των ανθρώπων. Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε ψυχολογικά τα άτομα που στιγματίζονται καθημερινά και διαρκώς πρέπει να νιώθουν αποκλεισμένα, από όλα αυτά που οι «κανονικοί» άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν.
Η Imane δεν είναι άτρωτη, έχει ηττηθεί από άλλες γυναίκες στην κατηγορία της πολλές φορές στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα ήρθε 17η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018 στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια εκπροσώπησε την Αλγερία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στη Ρωσία, όπου ήρθε 33η. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 που διεξήχθησαν το 2021 ηττήθηκε από την Kellie Harrington στους προημιτελικούς. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.
Τρανσοφοβικές επιθέσεις κατέκλισαν το ιντερνέτ
Δεν πέρασε πολύς καιρός από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και τον σάλο που προκάλεσε η προβολή και συμμετοχή των Drag queen, το ίντερνετ γέμισε ξανά με τρανσοφοβικά σχόλια, ρητορική μίσους και απόψεις καφενείου. Ακούσαμε ξανά τον κακοποιητικό όρο “τραβεστί”, για “άνδρες που ξυλοφορτώνουν γυναίκες”, για “γουόκ ατζέντες” και έναν οχετό ημιμάθειας πάνω στην ιδία την ορολογία του τι είναι να είσαι τρανς άτομο και τι σημαίνει να είσαι ιντερσεξ άτομο.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από τους “σχολιαστές του πληκτρολογίου” αδιαφορούν. Είτε δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν για την ταυτότητα φύλου, για τα τρανς άτομα ή για το τι ανακοίνωσε σχετικά με το ζήτημα η ΔΟΕ. Τους αρκεί που τους δόθηκε η ευκαιρία για ακόμα μια φορά να πατήσουν πάνω σε κάτι για να επιτεθούν στην Λοατκι κοινότητα, καθώς έχουν σχηματίσει ήδη την άποψη τους και ανυπομονούν να την κοινοποιήσουν ακόμα και όταν πρόκειται για fake news.
Γιατί δεν κάνουν ειδική κατηγορία για τρανς αθλήτες;
Aύτο το ερώτημα ακούστηκε από πολλά στόματα – όλων των ιδεολογικών παρατάξεων – και για κάποιους είναι η αυτονόητη λύση, αλλά δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Με μια σύντομη σκέψη, είναι γνωστό ότι οι τρανς άνθρωποι βιώνουν αποκλεισμούς από κάθε επαγγελματική επιλογή για τους γνωστούς λόγους προκατάληψης και τρανσοφοβίας που αντιμετωπίζουν. Οι τρανς αθλητές είναι επίσης απειροελάχιστοι σε σχέση με την τεράστια cis πλειοψηφία και δεν μπορούμε τους συγκρίνουμε με τους Παραολυμπιακούς αγώνες και σίγουρα δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να είναι αθλητές.
Οι ειδικές κατηγορίες γίνονται για την ενίσχυση της συμμετοχής, αλλά εδώ τίθεται το θέμα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Η συγγνώμη της Ιταλίδας
Η ίδια η Ιταλίδα πυγμάχος αποφάσισε να παρέμβει ζητώντας συγγνώμη από την αντίπαλό της για όσα προκάλεσε η συμπεριφορά της. Όπως ανέφερε, η αντίδρασή της οφειλόταν στην απογοήτευσή της για την ήττα της και δεν ήθελε να εκληφθεί ως μια μορφή διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το σάλο που προκλήθηκε και το γεγονός ότι είπε πως «δεν είναι δίκαιο», σημείωσε πως ήταν ένα ξέσπασμα της στιγμής, επειδή εγκατέλειψε με αυτόν τον τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ερωτηθείσα για τον λόγο που δεν της έδωσε το χέρι στο τέλος του αγώνα είπε: «Έκανα λάθος. Βγήκα από το ρινγκ γεμάτη με οργή. Δεν το έχω ξανακάνει ποτέ στη ζωή μου. Πάντα χαιρετούσα την αντίπαλό μου. Ζητώ συγγνώμη από την Ιμάνε που δεν της έδωσα το χέρι».
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζορτζια Μελόνι με ανάρτηση εντυπώσεων στον προσωπικό της Λογαριασμό στο instagram, σχολίασε για την Άντζελα Καρίνι ότι μια μέρα θα κερδίσει αυτό που της αξίζει σε ένα δίκαιο αγώνα.