ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Being sexual:
* Το να εκφράζει κάποιος τη σεξουαλικότητα του
* Μια αυτό-έκφραση που μπορεί να έχει ένα άτομο
* Έκφραση μέσω ένδυσης, συμπεριφοράς, φλερτ κλπ.
* Είναι επιλογή του ίδιου του ατόμου να εκφραστεί έτσι και δεν αφορά κάποιον τρίτον
* Μπορεί να είναι τρόπος έκφρασης που κάνει το άτομο να νιώθει καλά/όμορφα με τον εαυτό του.
Σεξουαλικοποιηση:
* Ανεξάρτητα με το πως ένα άτομο εκφράζεται, αντιμετωπίζεται με σεξουαλικό τρόπο
* Ανεξαρτήτως τη συμπεριφορά, την ενδυμασία, την αυτό-έκφραση το άτομο αντιμετωπίζεται σεξουαλικά.
* Τη σεξουαλικοποιηση την κάνει κάποιος άλλος και όχι το ίδιο άτομο στον εαυτό του τις περισσότερες φορές.
* Πολλές φορές δεν είναι συναινετική
Η δαιμονοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας από τις πατριαρχικές νόρμες έχει ως σκοπό να εμποδίζει τις γυναίκες από το να είναι sexual. Επιτρέπει να είναι σεξουαλικές μόνο όταν θέλει ένας άντρας να τις σεξουαλικοποιήσει. Ταυτόχρονα όταν μια γυναίκα είναι σεξουαλική, η κοινωνία έχει την ψευδαίσθηση ότι θέλουν να την σεξουαλικοποιησουν. Το να είσαι σεξουαλικ@ δεν σημαίνει ότι θες να σεξουαλικοποιηθεις.
Το να είσαι σεξουαλικός είναι ενδυναμωτικό. Είναι μια ιδιοκτησία της σεξουαλικής έκφρασης κάποιου, ενώ απορρίπτει την αφήγηση της ντροπής για τη σεξουαλικότητα.
Το να είσαι σεξουαλικοποιημένος μπορεί να είναι επιβλαβές. Ρυθμίζει την εμφάνιση μας ώστε να ταιριάζουμε σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς (που συχνά οδηγεί σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.) Η σεξουαλικοποιηση πολλές φορές αντιμετωπίζει τα άτομα ως σεξουαλικά αντικείμενα που εξυπηρετούν αυτόν που σεξουαλικοποιει, αγνοώντας τις περισσότερες φορές το τι θέλει αυτός που σεξουαλικοποιειται. Είναι μια σύνηθες εξυπηρέτηση του male gaze και την ικανοποίηση της αντρικής φαντασίωσης.
Ταυτόχρονα η σεξουαλικοποιηση οδηγεί πολλές φορές σε μια σεξιστική κατηγοριοποίηση γυναικών με βάση τις σεξουαλικές εμπειρίες των γυναικών.
Χρησιμοποιείται επίσης πολλές φορές για προώθηση της κουλτούρας βιασμού και για victim blaming. (Θεωρούνται σεξουαλικές ανεξαρτήτως του τι φορούν, θέλουν να κάνουν μόνο και μόνο επειδή κάποιος τις σεξουαλικοποιησε – και γίνονται ερωτήσεις «τι φορούσε;»)
Η διάκριση μεταξύ του να είσαι σεξουαλικός και του να είσαι σεξουαλικοποιημένος είναι το πρώτο βήμα για να διεκδικήσουμε την ιδιοκτησία της σεξουαλικότητάς μας. Μπορούμε να είμαστε σεξουαλικ@ χωρίς ντροπή απορρίπτοντας ταυτόχρονα το να είμαστε σεξουαλικοποιημέν@.