More

  Γιατί να αγοράσω second hand ρούχα;

  Η εποχή που διανύουμε έχει σημαδευτεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη των καταναλωτών να βρουν ποιοτικά και ανθεκτικά ρούχα σε οικονομικές τιμές. Τα second hand μαγαζιά ήρθαν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

  Τι είναι το “second hand”;

  Τα ρούχα από δεύτερο χέρι, περνούν από κλίβανο, όπου αποστειρώνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Γενικά, Thrift ονομάζεται οτιδήποτε αγοράζεις από δεύτερο χέρι, ενώ second hand είναι τα ρούχα που έχεις αγοράσει μεταχειρισμένα, τα έχεις κληρονομήσει από την οικογένεια ή που σου έχουν χαρίσει φίλοι. Η αγορά ρούχων και αξεσουάρ από δεύτερο χέρι φαίνεται να έχει αναχθεί σε ιδεολογία, κυρίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των αποκαλύψεων για τη fast-fashion βιομηχανία.

  Ποια είναι τα οφέλη της αγοράς ρούχων ”από δεύτερο χέρι”

  Τα οφέλη της αγοράς ρούχων από second hand επιχειρήσεις, είναι κυρίως οικονομικά και ηθικά.

  Τα περισσότερα κομμάτια είναι αρκετά φτηνά και σε καλή κατάσταση, ενώ υπάρχουν επώνυμα αλλά και αφόρετα ρούχα με το ταμπελάκι τους. Ανάμεσα στα second hand ρούχα, ο καταναλωτής μπορεί να βρει και vintage κομμάτια από γνωστές ως και luxury εταιρίες, με μικρότερο κόστος σε σχέση με την αρχική τιμή.

  Το μόνο αρνητικό είναι ότι χρειάζεται ψάξιμο και υπομονή για να βρεις τους ”θησαυρούς” σου, αλλά με αυτό τον τρόπο μπορείς να διαμορφώσεις ένα πιο προσωπικό και λιγότερο τυποποιημένο στυλ.

  Η κινητοποίηση όσον αφορά τη «γρήγορη μόδα»

  Το οικολογικό κομμάτι του thrift shopping, έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, ιδίως όταν αγοράζεις δερμάτινα ρούχα.

  Σε αντίθεση με τα καταστήματα μαζικής παραγωγής, τα οποία δαπανούν μεγάλα ενεργειακά ποσά και κάνουν κατάχρηση του εργατικού δυναμικού προκειμένου να φέρουν σε πέρας τους εμπορικούς τους στόχους, η ανακύκλωση των ρούχων μέσω της “second hand” διαδικασίας, τα σώζει από την χωματερή και τους δίνει την ευκαιρία να πάρουν ξανά ζωή σε ένα νέο σώμα.

  Εδώ και χρόνια είναι γνωστό, ότι οι εταιρίες της “γρήγορης” βιομηχανίας μόδας βασίζονται στην εκμετάλλευση των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτές και κατασκευάζουν ρούχα. Τα περισσότερα ρούχα φτιάχνονται σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι υπάλληλοι πληρώνονται πενιχρά, εξ ου και το χαμηλό κόστος. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα των ρούχων είναι χαμηλή λόγω των φθηνών υλικών που χρησιμοποιούνται. Έχουν γίνει άπειρες καταγγελίες για ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, σωματική και σεξουαλική βία, εκβιασμούς και απειλές από ανώτερους προς το προσωπικό, χωρίς να αλλάξουν πολλά πράγματα.

  Με το να στηρίζουμε τη second hand αγορά στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, ενώ δίνουμε ταυτόχρονα μήνυμα στις πολυεθνικές ότι αν δεν αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα ρούχα και τις συνθήκες εργασίας, θα χάσουν μεγάλο κομμάτι από τα κέρδη τους.

   Δεν είναι πια ταμπού να χρησιμοποιήσεις κάτι μεταχειρισμένο.

  Τα Thrift shops, μπορεί από μόνα τους, να μην αρκούν για να φτιάξει κάποιος το 100% της ντουλάπας του, αλλά είναι σωτήρια λύση για όσους έχουν low budget και δεν μπορούν να επενδύσουν σε μια ηθική εταιρεία μόδας. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι ταμπού το να φοράς ρούχα από δεύτερο χέρι, αντιθέτως σε κάνει οικολόγο και σούπερ μοδάτο.

  Η kleidarotripa είναι εδώ για να σας προτείνει τέτοιου είδους επιλογές. Σώσε τον πλανήτη γεμίζοντας την ντουλάπα σου!

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles