More

  Γνώρισε μαζί μας τον Κωνσταντίνο ή αλλιώς Beets me

  Μιλησέ μας για εσένα

  Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Δήμουλας και είμαι ο δημιουργός του vegan food blog Beets me. Ακολουθώ μια plant based διατροφή από το 2008 και λίγο αργότερα έγινα vegan. Έχω πάρει πτυχίο στην εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση ωστόσο ως ανήσυχο πνεύμα και στην προσπάθεια μου να ανακαλύψω τι πραγματικά με γεμίζει ασχολήθηκα με πολλά διαφορετικά πράγματα στη ζωή μου και τελικά μετά από πολλά χρόνια με κέρδισε η μαγειρική. Συγκεκριμένα η vegan κουζίνα μιας και πριν δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ επαγγελματικά. Λατρεύω τον κινηματογράφο, τη μουσική και τη λογοτεχνία και αγαπώ να περνάω χρόνο με τον γάτο μου! Το Beets me ήρθε το 2019 και δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να αποδείξω ότι οι vegan δεν τρώμε μόνο μαρούλια. Φέτος, το 2022, ξεκίνησα και να διδάσκω vegan μαγειρική στη Vegan academy του Grand foyer κάτι το οποίο θα πρέπει να ομολογήσω ότι με γεμίζει απίστευτη χαρά και απολαμβάνω πάρα πολύ μιας και μου δίνει την ευκαιρία να μοιραστώ όλα αυτά που έμαθα μέσα στα χρόνια πάνω στην μαγειρική!

  Θυμάσαι ποιο ήταν αυτό το ερέθισμα που σε έκανε να αλλάξεις την ζωή σου και να γίνεις βίγκαν?

  Παρότι είχα πολλά ερεθίσματα από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα αρχικά με μια καθαρά plant based διατροφή το 2008. Αυτό είχε γίνει μετά από την παρότρυνση της γιατρού που με παρακολουθούσε τότε λόγω ενός προβλήματος υγείας που είχα. Ωστόσο η πραγματική αλλαγή ήρθε λίγο αργότερα όταν στην αναζήτηση μου για το τι είναι ο βιγκανισμός, λέξη την οποία είχα ακούσει πρώτη φορά από ένα φίλο εκείνη την περίοδο, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο το οποίο έδειχνε μια μαμα αγελάδα της οποίας είχαν πάρει το μοσχαράκι και έτρεχε πίσω από το φορτηγό κλαίγοντας. Το σοκ που βίωσα ήταν αρκετά μεγάλο και ταυτόχρονα με παρακίνησε στο να ψάξω ακόμα περισσότερο τον vegan τρόπο ζωής. Παράλληλα είδα και το earthlings το οποίο απλά ήρθε για να επισφραγίσει αυτό που ήδη ήξερα. Ότι είχε έρθει η ώρα να αλλάξω τη ζωή μου.

  Θεωρείς ότι ο βιγκανισμός αφορά  μόνο τα μη ανθρώπινα ζώα?

  Μπορούμε να κατευθύνουμε την ενσυναίσθηση μας ή τη δικαιοσύνη μόνο προς συγκεκριμένα πλάσματα; Αυτό κατα τη γνώμη μου έρχεται αυτόματα ενάντια στην έννοια του βιγκανισμού. Οπότε όχι. Για μένα ο βιγκανισμός αφορά όλα τα έμβια όντα αυτού του πλανήτη.

  Τι σημαίνεις για εσένα η λέξη βιγκανισμός?

  Κοινωνική δικαιοσύνη. Ηθική πυξίδα. Νομιζω πως αυτές οι δύο φράσεις περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είναι ο βιγκανισμός.

  Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την βίγκαν μαγειρική?

  Αγαπούσα από πολύ μικρή ηλικία τη μαγειρική. Μάλιστα από περίπου 8 χρονών μαγείρευα ήδη απλά πιάτα. Οπότε όταν στράφηκα στο βιγκανισμό το ενδιαφέρον μου για τη μαγειρική μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μιας και άρχισα σταδιακά να ανακαλύπτω διαφορετικά υλικά και συνταγές. Το 2016 άρχισα σταδιακά να ασχολούμαι πιο εντατικά και και ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω κάτι σε σχέση με τον βιγκανισμό. Ωστόσο επειδή το μόνο που ήξερα να κάνω ήταν να μαγειρεύω πήρα την απόφαση να κάνω το καλύτερο που μπορώ ώστε να πείσω τον κόσμο ότι οι βίγκαν δεν τρώμε μόνο μαρούλια. Έτσι ξεκίνησα το Beets me και θα έλεγα πως μέχρι σήμερα με αυτό το σκεπτικό συνεχίζω.

  Τι ήταν αυτό που σε έκανε να γράψεις το βιβλίο Βρώμικο αλλιώς? Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε κρεατοφάγους? ή και σε βίγκαν?

  Πριν γίνω βίγκαν ήμουν ένας άνθρωπος που λάτρευε το τζανκ φουντ. Όταν λοιπόν στραφηκα στον βιγκανισμο πίστεψα στην αρχή ότι θα το στερηθώ. Ότι δε θα έχω επιλογές και ότι δε θα φάω ξανά γύρο, μπέργκερ, λουκάνικα και όλα αυτά τα φαγητά που τόσο αγαπούσα. Ωστόσο μετα χρόνια συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν ισχύει. Πάλι μπορούσα να τα απολαύσω. Έτσι πήρα την απόφαση να μαζεψω σε ένα βιβλίο όλες τις αγαπημένες μου συνταγές για street food και να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Πιάτα από όλο τον κόσμο που είχα μάθει να κάνω στο σπίτι μου τα προηγούμενα χρόνια και επειδή είχα στο νου μου πως, ενδεχομένως, πολλοί άνθρωποι να θεωρούν πως όντας βίγκαν θα στερηθούν τα αγαπημένα τους πιάτα αυτό το βιβλίο έρχεται σαν απάντηση στις αμφιβολίες τους. Όλα γίνονται βιγκαν!

  Τι θα έλεγες σε έναν ανθρωπο που είναι κρεατοφάγος και σκέφτεται τον βιγκανισμό?

  Θα του έλεγα πως αν σκέφτεται τον βιγκανισμό ήδη κατανοεί τους λόγους που θέλει να το κάνει. Οπότε να το τολμήσει και να μη φοβηθεί. Να είναι σίγουρος πως θα είναι η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ! Και αν κάνει δεύτερες σκέψεις απλά να ενημερωθεί. Να διαβάσει να δει ντοκιμαντέρ και σίγουρα όλες του οι αμφιβολίες θα εξαφανιστούν.

  Πες μας 3 πιάτα σου που θα πρότεινες σε έναν κρεατοφάγο να δοκιμάσει?

  Παρότι θα μπορούσα να σκεφτώ περισσοτερα απο 3 θα έλεγα μάλλον το mac and cheese φούρνου που υπάρχει στο site μου, τα ρολάκια κανέλας και ίσως και το doner απο τόφου για κάτι διαφορετικό. 3 πιάτα εύκολα, απλά αρκετά διαφορετικά ώστε να δημιουργήσουν ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα οικία στις γεύσεις.

  Τι θα συμβούλευες έναν ανθρωπο που είναι βετζετάριαν αλλα δυσκολεύετε να γίνει βίγκαν?

  Να ενημερωθεί. Να διαβάσει και να δει ντοκιμαντέρ. Εφόσον έγινε βετζετέριαν έχει κάνει το πρώτο βήμα. Αν λοιπόν ενημερωθεί θα δει ότι η γαλακτοβιομηχανία είναι πολύ χειρότερη από τη βιομηχανία κρέατος!

  Έχεις αντιμετωπίσει κάποιας μορφής διάκριση σαν άντρας και βίγκαν? Καθώς στις μέρες μας επικρατεί η άποψη ότι οι άντρες θεωρούνται «άντρες» μονο όταν καταναλώνουν κρέας.

  Δεν μπορώ να πω ότι έχω βιώσει έντονη διάκριση. Έχω ακούσει μια – δύο φορές σχόλια του τύπου οι άντρες πρέπει να τρώνε κρέας αλλά μέχρι εκεί. Ήταν ένα σχόλιο. Σαφώς υπάρχει αυτή η πεποίθηση και είμαι σίγουρος πως άλλοι το έχουν βιώσει πιο έντονα από εμένα μιας και από μικροί μεγαλώνουμε με στερεότυπα αυτού του είδους. Το θέμα είναι να σπάμε αυτά τα στερεότυπα και να μην επιτρέπουμε να καθορίζουν το είναι μας σε κανένα επίπεδο.

  Πιστεύεις ότι η ενσυναίσθηση είναι ευκολότερο να επιτευχθεί σε ζώα όπως γουρούνια, αγελάδες, κοτόπουλα, αρνιά και γαλοπούλες από ότι είναι για τα ψάρια?

  Ναι γιατί τίθεται θέμα ταύτισης. Για να συμπονέσουμε  ένα άτομο ψάχνουμε πάντα να βρούμε κοινά σημεία. Το ίδιο δεν κάνουμε και με τα άτομα που θέλουμε να αποκαλέσουμε φίλους μας; Με τα θηλαστικά έχουμε περισσότερα κοινά σημεία οπότε μας είναι πιο εύκολο να τα νιώσουμε. Ωστόσο η συμπόνια και η ενσυναίσθηση δε θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα μας. Δε χρειάζεται να αγαπάω κάποιο άτομο ή να το συμπονώ ώστε να αναγνωρίσω το δικαίωμα του στην αυτοδιάθεση και στη ζωή γενικότερα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

  Φαντάζομαι είναι δύσκολο να ζεις σε έναν κόσμο όπου η διάκριση και η αδικία είναι συνέχεια μπροστά μας και παρόν. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας 3 αγαπημένους τρόπους χαλάρωσης και αποφόρτισης? 

  Πολύ πρόσφατα έλεγα σε μια φίλη οτι δυστυχώς ως vegan βλεπουμε την αδικία και τη διάκριση συνέχεια γύρω μας. Ακόμα και από δικούς μας ανθρώπους. Και αυτό μας πονάει. Δεν έχω να προτείνω κάτι πολύ ξεχωριστό ωστόσο για εμένα χαλαρωτικό είναι το να ετοιμάζω ένα πολύ αγαπημένο μου φαγητό και να βάζω μια ταινία παρέα με το γάτο μου. Αλλά πράγματα που με χαλαρώνουν είναι η μουσική, λατρεύω τα βινύλια οπότε το να βάζω στο πικάπ ένα δίσκο αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία για μένα. Τέλος ένα καλό βιβλίο είναι πάντα μια υπέροχη διέξοδος από την καθημερινότητα.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles