More

  Η μέρα που γνώρισα τον Σάσκε

  Ήταν Σάββατο απόγευμα όταν με έστησε έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας που τον περίμενα, ώστε να τον οδηγήσω στο μέρος που θα γινόταν η συνέντευξη.

  Όπως είπε και ο ίδιος, χαμογελώντας, δεν είναι και ο πιο τυπικός άνθρωπος στον κόσμο. Ίσως αυτό είναι ένα από τα ελαττώματά του.

  Αλλά άξιζε τον κόπο!

  Εκτός από ιδιαίτερο στυλ, έχει και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Θα το καταλάβετε ευθύς αμέσως.

  Επηρεάστηκες από την πανδημία; Τι πιστεύεις για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία, όπως και για τους εμβολιασμούς;

  Αρχικά να πω ότι σίγουρα επηρεάστηκα από την πανδημία, όπως και όλοι οι άνθρωποι (του χώρου μας και μη), διότι δουλεύουμε σε μαγαζιά κάνοντας lives. Σαφώς, έφυγε ένα μεγάλο εισόδημα, το οποίο προερχόταν από εκεί. Όμως, αυτό που στερηθήκαμε κυρίως και είναι αυτό που αγαπάμε εμείς οι καλλιτέχνες, είναι η επαφή με τον κόσμο μας και να ζούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.

  Σε ψυχολογικό επίπεδο, μας έχει επηρεάσει το γεγονός ότι δε βγαίνουμε έξω να διασκεδάσουμε. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος για να καθίσουμε μαζί με τους φίλους μας και την ίδια στιγμή υπάρχει αυτή η αστυνομική “τρομοκρατία” στους δρόμους. Σε κάνει να είσαι διαρκώς στην τσίτα και να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να αράξεις χαλαρά, ούτε καν σε κάποιο πάρκο.

  Όσον αφορά τα εμβόλια, θα πρέπει να είναι επιλογή. Όμως, τα μέτρα της κυβέρνησης αποσκοπούν στο να σε πιέσουν να το κάνεις. Ο μέσος όρος των πολιτών το κάνει για να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του ομαλά. Είναι πολύ στενάχωρο να χωρίζονται οικογένειες και παρέες μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Πιστεύω το καταλαβαίνουμε όλα.

  Υπόθεση #MeToo

  Είναι πολύ καλό αυτό που συμβαίνει και καθαρίζει το τοπίο. Χάριν στο φεμινισμό, οι γυναίκες κερδίζουν χώρο, δικαιώματα και πράγματα που παλιότερα δεν τις άφηναν να έχουν. Όμως, είναι κακό να υπάρχει ημιμάθεια σε αυτό που στηρίζεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άκρα.

  Δεν είμαι υπέρ του να στηρίζεις κάτι επειδή μπορεί να πιστεύεις ότι είναι τάση ή σου δίνει κάποια ταυτότητα.

  Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια που του βάζει ένας άλλος άνθρωπος. Υπάρχουν όρια, απέναντι σε μένα μπορείς να φτάσεις μέχρι εδώ, δεν μπορείς να πας παρακάτω και πρέπει να το σεβαστείς αυτό το πράγμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι κατά της οποιασδήποτε παρενόχλησης, γενικότερα.

  Είναι ντροπή και κρίμα να κυνηγάς ένα όνειρο και να βλέπεις ότι αυτό διαλύεται. Σκίζεται αυτό το “χρυσό περιτύλιγμα” της γκλαμουριάς στο οποίο θες να ανήκεις και βλέπεις, ξαφνικά, το σκουπίδι που είναι. Το Διαδίκτυο παρέχει μια γερή βάση στην οποία μπορεί όποιος θέλει να πει την ιστορία του και αυτή να πάρει το δρόμο που πρέπει.

  Το Διαδίκτυο είναι, πλέον, μία τεράστια εξουσία που δίνει φωνή στον λαό μέσω της ελεύθερης έκφρασης, δίνει φωνή σε καταπιεσμένες ομάδες ανθρώπων, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί παρενόχληση… Χαίρομαι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκουν το θάρρος και βγαίνουν μπροστά, ξεπερνούν τους φόβους και τα όποια κόμπλεξ τους. Τους συγχαίρω. Αυτή η διαδικασία βοηθάει πολλούς ανθρώπους να βρουν και αυτοί το θάρρος τους. 

  Πάμε σε σένα και στη νέα δισκογραφική δουλειά σου, το άλμπουμ saskepticism2. Θα είναι βιωματικό όπως και το πρώτο; Πότε θα κυκλοφορήσει και πόσα κομμάτια θα περιέχει; Θα υπάρχουν feat με άλλους καλλιτέχνες;

  Πρώτα είχε βγει το Volume 1 Saskepticism. Ωστόσο, ενδιάμεσα, είχα κλειστεί σε μια βίλα με τον κιθαρίστα και τον ηχολήπτη μου και για μία εβδομάδα δουλεύαμε απομονωμένοι από όλους και όλα. Κάπως έτσι βγήκε το Vol. 1.5, το οποίο σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσει σε μορφή NFT. Ο προηγούμενός μου δίσκος περιείχε 20 solo tracks και σχεδιάζω στο Volume 2 να έχω feats με κάποιους καλούς φίλους μου -ασχέτως hype- καθώς, θα δείτε και καινούριους artists.

  Μου αρέσουν πολύ τα αυθόρμητα κομμάτια, αφού εκεί βλέπεις και τις διάφορες πτυχές που το industry δεν τα έχει συμμαζέψει. Θα έχει βιωματικά κομμάτια, πέρα από τα πιο εμπορικά tracks αν και ο ίδιος μου ο βίος είναι, πλέον, πιο εμπορικός.

  Σίγουρα θα βρείτε και πιο συναισθηματικού ύφους κομμάτια και πιο κοινωνικά, αλλά περισσότερο επικεντρώνομαι σε μπάρες που αφορούν business, goodlife, για moves πάνω στο αύριο, σχέδια και business plans του μέλλοντος.

  Γιατί καθυστέρησε ο δίσκος;

  Ο πρώτος δίσκος μου πήρε τέσσερα χρόνια για να γραφθεί, διότι ήμουν νεαρός σε ηλικία και δεν είχα κάνει το μπαμ μου, ήταν ένας πειραματισμός, ένας αυθορμητισμός.

  Το κοινό σκέφτεται ”γιατί δε βγάζεις το δίσκο; Δηλαδή, μια δουλειά έχεις!”. Αλλά δεν είναι έτσι. Έχω ραντεβού, ζωή, οικογένεια, lives, ηχογραφήσεις, έχω και αυτόν τον γαμημένο δίσκο. Ο δεύτερος δίσκος θα ήταν 20 κομμάτια, αλλά έχω γράψει 80 κομμάτια σε δύο χρόνια. Στον πρώτο δίσκο είχα γράψει 100 κομμάτια σε τέσσερα χρόνια.

  Τελικά δεν μπόρεσα να αφαιρέσω τόσα κομμάτια, οπότε κράτησα τα 26 και είναι στη διαδικασία του μιξ! Πάντως, ο δίσκος θα βγει μετά τα Χριστούγεννα.

  Ποιο κομμάτι από το νέο δίσκο ξεχωρίζεις;

  Αυτό που με χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη είναι ο πειραματισμός, το στυλ μου είναι το πείραμα. Σε σχέση με τους άλλους που παίζουμε στην ίδια κατηγορία, νιώθω ότι όλοι είναι safe μουσικά. Στις δικές μου δουλειές θα ακούσεις ένα νέο ρεύμα, κάτι καινούριο, έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσική. Αναφέρομαι, κυρίως, στο μελωδικό κομμάτι.

  Αυτό που υπάρχει γενικότερα και είναι ο μέσος όρος που λέμε, το μόνο που κάνει είναι να κατεβάζει τα τύμπανα και τα πριόνια από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, τα πετάει μέσα και αυτό ήταν. Εμείς παίζουμε κανονική μουσική, βάζουμε αληθινές κιθάρες και ντραμς. Φυσικά, δεν είναι κατακριτέο αυτό που κάνουν οι άλλοι, αλλά εκεί βλέπεις τη διαφορά.

  Στον καινούριο δίσκο έχω μέχρι και αναλογικά synths, έχουμε επιρροές από house, rock, κυριολεκτικά από ό,τι μας κατέβει. Όλα τα κομμάτια μας είναι ένα κι ένα με την έννοια ότι δε θα βρεις σε κανένα το ίδιο vibe.

  Αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο είναι το Kurt Cobain, που μιλάει για το rock style life και έχει μια καταθλιπτική δόση. Το hook λέει “shout out Kurt Cobain, κάθε μέρα σε νιρβάνα, κάθε μέρα ζω insane.”. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι μέσα σε αυτήν τη νιρβάνα και την τρέλα περιγράφω το σκουπίδι της ψυχής που μπορεί να αποκτήσεις, ζώντας μέσα από αυτήν την ψεύτικη γκλαμουριά. Ως artist βίωσα αυτό το κενό, καθώς, όσο και αν το ζεις, στο τέλος της ημέρας σκέφτεσαι ότι είσαι μόνο σου. 

  Δε μου αρέσει να το παίζω safe, μπορεί να χάσω hype, μπορεί να κερδίσω, αλλά με νοιάζει να μπορώ να εκφραστώ.

  Όπως δήλωσες, ο πρώτος δίσκος αποτελεί θεμέλιο για σένα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το καινούριο άλμπουμ; Θεωρείς θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο hit από το πρώτο;

  Ο κόσμος θα ακούσει ήχους και μελωδίες που δεν έχει ξανακούσει. Αυτό πρεσβεύω ως καλλιτέχνης. Η ανταμοιβή μου είναι να το αγαπήσουν, να νιώσουν ότι άξιζε η αναμονή. Μου πήρε επίτηδες αρκετό διάστημα από την καριέρα μου για να δουλέψω με τον εαυτό μου και την μουσική μου. Όσα έχουν έρθει στα live για τον δίσκο ξέρουν πολύ την ενέργεια που βγαίνει προς τα έξω. 

  Γιατί ίδιο όνομα με τον πρώτο δίσκο;

  Ουσιαστικά όταν βγάζεις Volume 1, θα υπάρξει και συνέχεια, εκεί είναι όλο το νόημα. Τι σημαίνει Saskepticism; Είναι ο τρόπος που σκέφτομαι. Όπως ωριμάζει η σκέψη μου, έτσι αλλάζει και ο ήχος μου. Εξελίσσομαι ως άνθρωπος, εξελίσσεται και όλο αυτό.

  Έτσι, μάλλον, θα φτάσουμε μέχρι το Volume 5. Θα υπάρξουν σίγουρα και κάποια ενδιάμεσα projects, όπως εκείνο που είχα βγάλει για το Mal Di Luna με τον Kareem Κalokoh. Αυτό το project θα ανέβει στο Youtube με έναν πολύ σωστό τρόπο και έξτρα πράγματα που δεν υπήρχαν στην κυκλοφορία στο Spotify. 

  Σε παλαιότερη συνέντευξή σου δήλωσες πως δε θα έκανες συνεργασία με λαϊκό τραγουδιστή. Θα ήθελες να το αναλύσεις;

  Νομίζω ότι πρέπει να το αναδιατυπώσω καλύτερα αυτό. Γνωρίζω αρκετούς λαϊκούς τραγουδιστές και τους σέβομαι για την καριέρα που έχουν χτίσει. Όμως, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από εμάς. Σκέψου ότι μου έχουν κάνει πρόταση να είμαι σε μπουζούκια και με τεράστιο budget, αλλά θα ήταν τεράστια και η χασούρα μου από αυτό. Υπάρχουν ράπερς που ασχολούνται και με το λαϊκό. Προσωπικά, δε θέλω να κάνω κάτι που μπορεί να συγκριθεί – αντιπροσωπεύω ένα άλλο είδος μουσικής.

  Η ραπ, στην ουσία της, είναι ένα μπαστάρδεμα ποικίλων ειδών μουσικής. Αλλά τώρα η τραπ είναι αυτή που πουλάει. Σου λένε πέτα και λαϊκούς στίχους μέσα και θα το χορεύουν όλα. Respect από μένα, αλλά αυτό δεν είναι ραπ. 

  Θα έκανα κάτι με κάποιον λαϊκό καλλιτέχνη, αρκεί να μπει αυτός στο δικό μου mood και κύμα επιρροής. Όχι να μπω εγώ στο δικό του. Δε θέλω να αλλάξω την ταυτότητα του ήχου μου. Αν θέλουν να πειραματιστούν μαζί μου, τότε ναι. Αλλιώς, θα βγει κάτι τελείως περπατημένο για την Ελλάδα. 

  Είμαστε γελασμένοι όσοι κάνουμε ραπ, άμα νομίζουμε ότι αυτοί στα νυχτερινά κέντρα είναι φλώροι.

  Θες να μιλήσουμε για προστασία, μαφία, ναρκωτικά, ό, τι λένε οι σκληροί ράπερς του δρόμου; Εκεί ισχύουν δέκα φορές διότι βγαίνουν δεκαπλάσια λεφτά.

  Ο ”ιός της ραπ” θα φέρει μια μετάλλαξη στα μπουζούκια για να τα κάνει πιο ραπ τραπ. Βέβαια, αν ακολουθήσουν κι άλλοι ράπερς, θα γίνει κοινωνικά αποδεκτό (να τραγουδάνε στα μπουζούκια).

  -Μίλησέ μου για την σχέση σου με τον Ρακ

  Με τον Rack έχουμε μια πιο αδελφική σχέση, πράγμα που είναι αρκετά σπάνιο σε αυτόν τον χώρο. Γνωριστήκαμε σε ένα σπίτι με κοινή παρέα, αράξαμε στο στούντιο, κάναμε όνειρα μαζί για τη μουσική μας… Γενικά κάνουμε πολύ παρέα πίσω από τις κάμερες. Αυτή η φιλία υπάρχει και δε γίνεται να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη ως καλλιτέχνες.

  – Πες μου κάτι που δεν ξέρουμε για τη δουλεία σου

  Μ’ αρέσει να μισούν τη δουλειά μου, όσο αντίστοιχα να την αγαπάνε.

  Fun fact: Στα σχόλια κάτω από το κομμάτι “Ένστικτο”, κάποιο είπε “Καλά δεν ντρέπεστε; Κλέψατε το κλιπ της Μάντισον Μπερ”.  Μπήκαμε, το είδαμε και μάντεψε… είχε βγει μετά το δικό μας κλιπ. Έχουν επηρεαστεί κατά 99% από το κλιπ του Angels Saft πάνω στο “Ένστικτο”.

  Τελικά και το έξω βλέπει το μέσα και όχι μόνο το αντίστροφο…

  Πάμε στα ενδότερα του ραπ-τραπ game

  Πάμε στα ενδότερα του ραπ-τραπ game

  Είσαι από τους ελάχιστους στο game που δε μιλάνε μέσω των στίχων τους υποτιμητικά για το γυναικείο φύλο και την LGBTQ κοινότητα. Σου αρέσει να χρησιμοποιείς για τις γυναίκες τη λέξη mami. Γιατί πιστεύεις ότι εν έτει 2021 εξακολουθεί να υπάρχει τόσος σεξισμός και ομοφοβία σε ένα είδος μουσικής που ταυτόχρονα θίγει ευαίσθητα πολιτικo-κοινωνικά ζητήματα;

  Αγαπώ τις γυναίκες και τις σέβομαι. Μέσα στο ραπ υπάρχει ένα βαθύ σκηνικό στο οποίο η γυναίκα, που έχει κάποιο attitude, λέγεται μπιτς. Λογικά, πάνω σε αυτήν την ερμηνεία αναφέρονται όλα τα επίθετα που ακούγονται. Είναι στη γλώσσα του δρόμου και αν θες να είσαι εριστικός στον λόγο σου, μιλάς με τη γλώσσα του δρόμου.

  Η γυναίκα είναι κινητήρια δύναμη σε όλα. Μπορεί να γράψω ένα ερωτικό κομμάτι και να με αποκαλέσουν φλώρο… Όμως, αυτοί που θα το κάνουν, γεμίζουν το μαγαζί.

  Σχετικά με το flex και την τάση που έχουν κάποιοι τράπερ στην Ελλάδα να προβάλουν έναν μη ρεαλιστικό τρόπο ζωής, ακόμα και για τους ίδιους… Πιστεύεις πως λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για τη νέα γενιά που τους παρακολουθεί;

  Το κοινωνικό ραπ είναι ένα είδος, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Πολλοί από τους ”κοινωνικούς” ράπερς, που έχουν κόμπλεξ με το φλεξ, μεγάλωσαν με τον Μπίγκι. Η μουσική και οι στίχοι του αναφέρονταν στο πως έγινε από φτωχός σε πλούσιος.

  Ο 50 Cent είχε βγάλει το κομμάτι Window Shopper, που μιλάει για το ότι κάποιος κοιτάζει τη βιτρίνα, αλλά δεν έχει λεφτά να αγοράσει. Όπως και αν έχει ξεκινήσει κάποιος την καριέρα του, η ελευθερία που δίνουν τα χρήματα την έχει κερδίσει. Δεν κλέψαμε λεφτά. Έχουν δουλευτεί με τον ιδρώτα μας.

  Πιστεύεις δηλαδή ότι ισχύει πως αυτοί που λένε στα τραγούδια τους είναι millionaire;

  Κανείς δεν είπε ότι είναι millionaire, γελάω πολύ με αυτό… Αλλά κανείς δεν λέει, επίσης, ότι δεν το ζουν σαν millionaire!

  Το φλεξ δεν πηγαίνει για τον ακροατή, αλλά για τον ανταγωνιστή.

  Για το τέλος, τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στoυς θαυμαστές σου;

  Μη σταματάτε να πιστεύετε στο εαυτό σας. Ό, τι κι αν σας λένε οι άλλοι, να εκφράζετε πάντα την άποψή σας ελεύθερα. Να μη χάσετε, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, τη φρεσκάδα σας και το κουράγιο σας. Όπως και φυσικά να μην απογοητεύεστε.

  Έρχονται τρομερά βίντεο κλιπ και ταινίες μικρού μήκους. Ετοιμάζουμε με την ομάδα της Crystal View και της Off Beet ιδιαίτερα και πρωτοποριακά πρότζεκτς για τη χώρα μας.

  Τα λέμε με το καλό στις καινούριες συναυλίες του Volume 2.

  Όσα ήρθαν στο πρώτο, ξέρουν πολύ καλά τι θα γίνει. 

  O Σάσκε αυτόν τον μήνα θα κυκλοφορήσει τρεις νέες δουλειές και του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles