ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία-Αγγελική Ανδριοπούλου
Όλοι οι “καλοφαγάδες” κι οι “σπουδαίοι σεφ” το ξέρουν, το θέλουν και το παραδέχονται (χωρίς να ντρέπονται ούτε λίγο!). “Ο αστακός για να βράσει σωστά πρέπει να είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ”. Πρέπει να κλάψει, να ουρλιάξει, να βασανιστεί. Και ξέρεις, ο αστακός δεν έχει μουσουδίτσα, δεν έχει φατσούλα, δεν είναι γλυκούλης και δεν σου γλείφει τα χέρια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρει λιγότερο.
Έχετε μαγειρέψει ποτέ αστακό;
Τον έχετε δει να προσπαθεί να βγει από την κατσαρόλα; Έχετε ακούσει (όπως πολλοί λένε) την στριγκλιά που κάνει; Πέρα από κάθε πλάκα, το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ πολλών ανθρώπων αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Οι αστακοί όταν τους βάζουμε στην κατσαρόλα και τους βράζουμε ζωντανούς, πονάνε; Νιώθουν το απίστευτο κάψιμο του βραστού νερού; Η μέχρι τώρα επικρατούσα άποψη, ήταν ότι οι αστακοί, αλλά και τα καβούρια και οι καραβίδες, δεν πονάνε.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι…;
Αστακοί, καβούρια και λοιπά καρκινοειδή υποφέρουν όταν βράζουν ζωντανά μέσα στην κατσαρόλα. Και όχι μόνο τυραννιούνται όταν βράζονται ζωντανοί, αλλά νιώθουν μεγάλο πόνο όταν διατηρούνται σε πάγο στα εστιατόρια πριν οδηγηθούν στον θάνατο για να καταναλωθούν.
Μελέτη
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που μελετά το νευρικό σύστημα των ειδών αυτών και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology. Τα καρκινοειδή και πολλοί ακόμα οργανισμοί διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς (αισθητήρες πόνου, αλγοϋποδοχείς) που αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα ερεθίσματα και ενεργοποιούν ένα ταχύτατο ανακλαστικό αποφυγής.
Η μελέτη έδειξε πως τα είδη αυτά διαθέτουν μια μνήμη του πόνου, καθώς η υποβολή τους σε επώδυνα ερεθίσματα τα οδηγεί σε συμπεριφορές αποφυγής τους στο μέλλον. Πειράματα (εννοείται πως δεν υποστηρίζουμε τα πειράματα) όπως η διοχέτευση μικρής τάσης ρεύματος σε ένα καβούρι ή η καυστική σόδα. Πειράματα όπως η διοχέτευση μικρής τάσης ρεύματος σε ένα καβούρι ή η καυστική σόδα στις κεραίες της καραβίδας έδειξαν πως τα ζώα αυτά αντιδρούν στον πόνο και προσπαθούν να τον αποφύγουν όταν “διαβλέψουν” κίνδυνο.
Έτσι, η πρακτική των αλιέων να κόβουν τις δαγκάνες από ζωντανά καβούρια και στη συνέχεια να τα πετούν στη θάλασσα ή το βράσιμο των ζωντανών αστακών πιθανότατα προκαλεί μαρτυρικούς πόνους στα καρκινοειδή.