More

  Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντάει στο “hate” με “κωμωδία”

  Stand-up comedy, τηλεόραση, youtube, διαφημίσεις, όλο και κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου τον Θωμά τα τελευταία χρόνια.

  Εάν πάλι δεν τον είχες ακουστά μέχρι πρότινος, το χιουμοριστικό βίντεο-απάντηση προς την πολιτικό της ΝΔ, που κατάφερε να εξαγριώσει με τα λεγόμενα της μια ολόκληρη χώρα, εκτίναξε την δημοσιότητα του στα ύψη κερδίζοντας άμεσα την αποδοχή του κόσμου.

  Και δεν είναι ότι το έκανε και συνειδητά, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζει τέτοιου είδους βίντεο.

  Όπως και να έχει, τον ευχαριστώ που βρήκε χρόνο να μιλήσει στην kleidarotripa για το εν λόγω βίντεο αλλά και για άλλα θέματα, όπως το stand up comedy και το σινεμά.

  Το λοιπόν:

  Το περίμενες ότι το βίντεο σου θα πάρει τόση πολλή δημοσιότητα;

  -Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα, όπως επίσης δεν περίμενα ότι θα πάρει τόση δημοσιότητα και το δικό της βίντεο. Το περίμενα μέχρι ενός σημείου, ότι θα γίνει ένας μικρός ντόρος αλλά σίγουρα όχι στον βαθμό που έγινε τελικά.

  Πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη «κυρία» το έκανε και λίγο εσκεμμένα για να ακουστεί το όνομα της; Όντας και ένα πρόσωπο της πολιτικής.

  -Μπορεί ναι, το ακούω σαν πιθανότητα, γι’ αυτό τον λόγο απέφυγα εσκεμμένα από την πλευρά μου να την ονοματίσω στο δικό μου βίντεο, παρόλο που δημιούργησε μια σύγχυση σε μερικούς, που δεν είχαν ιδέα για ποιο πράγμα μιλάω. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ήθελα να βοηθήσω στο να πάρει traction το εν λόγω βίντεο, είτε το έκανε εσκεμμένα είτε όχι.

  Σε προσέγγισε κανείς από τα πρόσωπα τα οποία έχεις διακωμωδήσει; Είτε στην συγκεκριμένη περίπτωση είτε σε παλιότερα βίντεο;

  -Όχι, δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου, ακόμη και στην περίπτωση του βίντεο για τον Πούμπουρα όπου ανέφερα το όνομά του. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, ίσως να το μετάνιωσα λίγο που αναφέρθηκα ονομαστικά, γιατί παρόλο που ναι θεωρώ πως και στα δύο βίντεο στα οποία αναφέρθηκα προωθούνται κακές απόψεις. Ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση της Λατινοπούλου εννοείται και παρόλο που θέλω να τις παρωδήσω σαν θέσεις, δεν θέλω να συμβάλλω στην τάση που υπάρχει από τον κόσμο να κανιβαλίζει στο internet. Οι προθέσεις μου είναι καθαρά κωμικές και στόχος μου είναι η αποδόμηση. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δημιουργήσω hate.

  Σου έστειλε μήνυμα κάποιος που πίστεψε πως κυριολεκτείς;

  Μήνυμα όχι, αλλά υπήρξαν πολλά σχόλια που πίστεψαν πως αυτά τα λέω σοβαρά. Η αλήθεια είναι πως ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα, γιατί λέω τόσο υπερβολικά και σουρεάλ πράγματα, που ακόμη και αν δεν ξέρεις σε τι αναφέρομαι, είναι αδύνατον να πιστέψεις πως κυριολεκτώ. Ίσως φταίει που ο κόσμος έχει δει τα πάντα πλέον στο internet και τίποτα δεν του προκαλεί έκπληξη πια.

  Εν τέλει βγήκε κάποιος κερδισμένος από όλο αυτό τον ντόρο;

  Υπάρχει ένα επιχείρημα για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική, το να μην τους δίνεις το click ή να μην τους δίνεις δημοσιότητα γιατί έτσι είναι σαν να τους βοηθάς στον αρχικό τους σκοπό, το οποίο το ακούω μεν σαν επιχείρημα αλλά δεν συμφωνώ 100%. Είμαι της άποψης πως όταν φέρνεις ένα θέμα στο προσκήνιο, για να το αποβάλεις, πρέπει πρώτα να το αποδομήσεις (ναι η λέξη αποδόμηση ακούστηκε πολλές φορές σε αυτή την συνέντευξη), έτσι αφού γίνει αυτή η διαδικασία και ο κόσμος το συζητήσει μεταξύ του, τότε θα περάσει και θα φύγει από την επιφάνεια. Αν και μερικές φορές όντως συμβαίνει το να βγει κερδισμένος κάποιος που έκανε αρνητικό ντόρο, δεν θεωρώ πως η συγκεκριμένη περίπτωση ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Κρίνοντας από τα νούμερα και το following που είχε δεν νομίζω πως βγήκε με θετικό πρόσημο από αυτή την υπόθεση, η συνέχεια βέβαια ίσως με διαψεύσει, θα δούμε πως θα πάει αυτό.

  Συμφωνείς με τον κόσμο που πιστεύει πως «δεν υπάρχει αρνητική δημοσιότητα»;

  -Όχι δεν το πιστεύω αυτό, ειδικά στην σημερινή εποχή βλέπουμε ότι έτσι και ένα δημόσιο πρόσωπο πει ή κάνει κάτι που αμαυρώνει το όνομα του ακόμη και πριν από αρκετά χρόνια, το internet και η κοινή γνώμη έχει την δύναμη να το κάνει cancel πολύ εύκολα.

  Θα έβαζες κάτι από όλο αυτό στο επόμενο σου κείμενο;

  -Όχι δεν νομίζω, γιατί είναι κάτι πολύ topical και επίκαιρο, οπότε σε έναν χρόνο από τώρα για παράδειγμα πιθανώς να μην το θυμάται κανείς..

  Όταν γράφεις τα κείμενα σου, υπάρχει θεματολογία που φοβάσαι να αγγίξεις;

  -Δεν κάνω edgy κωμωδία, βρίζω στο stand up όσο βρίζω και στην κανονική ζωή, παρόλο που θα έλεγα πως δεν είναι για όλη την οικογένεια τα κείμενα μου. Δεν θα πιάσω hot θέματα όπως η θρησκεία ή η πολιτική, όχι γιατί τα φοβάμαι σαν θεματολογίες, απλά δεν έχει προκύψει ακόμη κάτι που να θέλω να διακωμωδήσω προς αυτή την κατεύθυνση, δεν το κάνω εσκεμμένα, δηλαδή το να αποφεύγω συγκεκριμένα θέματα. Η συνείδηση μου με περιορίζει μόνο στο να μην προσβάλλω αδύναμες κοινωνικά ομάδες, είναι κάτι το οποίο το κάνω για τον εαυτό μου και όχι για να μην με κράξει το κοινό ή κάτι τέτοιο.

  Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ελληνική stand-up σκηνή σε σύγκριση με άλλες χώρες;

  -Η Ελληνική σκηνή είναι μια αρκετά καλή σκηνή για τα δικά της δεδομένα, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια νέα σκηνή και είναι άδικο να την συγκρίνουμε με χώρες όπως η Αμερική ή η Αγγλία, εκεί όπου το stand-up comedy είναι ολόκληρη βιομηχανία, είναι σαν να συγκρίνεις το Ελληνικό πρωτάθλημα με την La Liga. Oπότε ναι, σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι το επίπεδο στην χώρα μας είναι αρκετά ικανοποιητικό.

  Υπάρχει η τάση της standup κοινότητας να σνομπάρει την πιο λαϊκή κωμωδία;

  -Δεν το πιστεύω αυτό, υπάρχουν πολλοί κωμικοί που κάνουν λαϊκή κωμωδία και φυσικά πολλοί άλλοι που δεν κάνουν. Δεν θα έλεγα ότι η κοινότητα έχει έναν ενιαίο χαρακτήρα ή ότι αρέσκεται στο να κάνει μόνο πιο intellectuel χιούμορ.

  -Ήταν το Cinελθετε η μεγαλύτερη σας επιτυχία; (Συμπεριλαμβανόμενος και ο Διονύσης Ατζαράκης στο «σας»)

  -Είναι σίγουρα η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη δουλειά που έχουμε κάνει, το τρέξαμε όλο μόνοι μας από την αρχή μέχρι το τέλος, αν εξαιρέσεις το κομμάτι της κινηματογράφησης και αν και ήμασταν αρκετά άπειροι τότε, αυτό το προϊόν κατάφερε να ξεχωρίσει, να αποκτήσει το δικό του κοινό και να το ζητάνε και πάλι ακόμα και σήμερα. Το ότι μετά από χρόνια εγώ προσωπικά το βλέπω και δεν cringάρω ας πούμε, σίγουρα την κάνει την πιο επιτυχημένη μας δουλειά, παρόλο που από πλευράς αριθμών και προβολών υπάρχουν βίντεο μας που έχουν γίνει πολύ πιο viral (βλέπε το βίντεο για το GNTM).

  -Τι πήγε στραβά με το «Απόψε Μόνο»;

  -Πολλά πράγματα πήγαν στραβά, κάθε τέτοια προσπάθεια θέλει χρόνο για να ρολάρει, θα ήταν απίστευτο να βγαίναμε από την αρχή και να ήταν όλα τέλεια. Εγώ προσωπικά δεν είμαι αρκετά ευχαριστημένος από το συνολικό αποτέλεσμα. Υπήρχαν διάφορα θέματα οργάνωσης, παραγωγής και χρόνου και εν τέλει δεν δόθηκε στην εκπομπή μια ευκαιρία για να ρολάρει και να έχουμε ένα συνολικό δείγμα.

  -Σε τι φάση είναι η σειρά που ετοιμάζετε; (Ο Θωμάς μαζί με τον Διονύση γυρνάνε μια μίνι κωμική σειρά την οποία ελπίζουμε να δούμε σύντομα)

  -Έχουμε γυρίσει τον μεγαλύτερο όγκο επεισοδίων, μας έχει μείνει ένα μικρό αλλά απαιτητικό κομμάτι και αυτή την περίοδο οργανώνουμε αυτά τα γυρίσματα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί – ελπίζουμε – μέσα στο καλοκαίρι.

  Σκέφτηκες ή σκέφτεσαι να ανοίξεις δικό σου κανάλι στο Youtube;

  -Ναι το σκέφτομαι αυτό. Υπήρχε σαν σκέψη στην διάρκεια του lockdown, μιας που η αβεβαιότητα αυτή της καραντίνας δεν μου επέτρεπε να βγαίνω στην σκηνή. Ωστόσο λόγω αυτής της αβεβαιότητας και λόγω του ότι ήμασταν συνεχώς σε μια κατάσταση «άνοιξε-κλείσε», δεν μπορούσα να πω με σιγουριά «ωραία τώρα αυτό τον χρόνο θα κάτσω και θα ασχοληθώ με το Youtube». Αυτός είναι ο λόγος που δεν πήρα την απόφαση να το τρέξω, τώρα τελευταία όμως έχω αρχίσει να γράφω μαζί και με έναν ακόμη κωμικό, τον Αλέξανδρο Πασπαρδάνη και γενικά έχω διάφορες ιδέες που θα ήθελα να υλοποιήσω οπότε ενδέχεται να ανοίξω τελικά το κανάλι χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα δηλώνω Youtuber ή κάτι τέτοιο.

  Πως προέκυψαν οι τόσο πολλές διαφημίσεις;

  -Θεωρώ πως ο τρόπος που κάναμε τις διαφημίσεις και το product placement στο Cinελθετε σίγουρα άνοιξε τον δρόμο. Πολλοί διαφημιστές μας προσέγγισαν λόγω αυτού και κατά κάποιο τρόπο η μία έφερε την άλλη, σε φάση «καλησπέρα, είδαμε την τάδε διαφήμιση και θα θέλαμε κάτι παρόμοιο». Τουλάχιστον περνάμε καλά κάνοντας τες και σίγουρα μας βοήθησαν σε αυτό τον δύσκολο από οικονομικής άποψης χρόνο.

  Έχετε κάποια επιρροή στον τρόπο με τον οποίο κάνετε τις διαφημίσεις;

  -Οι επιρροές μας είναι κυρίως από κωμικές σειρές ή κωμικούς γενικότερα, αυτό είναι που ορίζει κάπως τον τρόπο που γράφουμε. Υπάρχουν κάποιες διαφημίσεις από το εξωτερικό που μας αρέσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αντιγράψει κάτι.

  -Σου αρέσουν ποιοτικά όλες οι διαφημίσεις που έχεις συμμετάσχει;

  -Ναι, δεν υπάρχει κάποια που να την βλέπω και να λέω «πω πω, δεν το πιστεύω ότι το κάναμε αυτό», το οποίο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί γενικότερα αλλά μέχρι στιγμής και επειδή παράγουμε κυρίως περιεχόμενο μέσα από αυτές, δεν έχει συμβεί.

  Αγαπημένη σας διαφήμιση;

  – Νομίζω θα πω αυτή με την Radler, γιατί ήταν ένα μεγάλο project, περάσαμε πολύ καλά στα γυρίσματα και γενικά το έχω λίγο ρομαντικά στο μυαλό μου, όντας μια δουλειά που είχε να κάνει και με τον κινηματογράφο, το αντικείμενο μας στο cinέλθετε δηλαδή.

  -Τι σου αρέσει να βλέπεις στον κινηματογράφο και ποιες ταινίες έχουν ασκήσει επιρροή στην κωμωδία σου;

  -Η αλήθεια είναι ότι έχω επηρεαστεί πολύ περισσότερο από κωμικές σειρές παρά από ταινίες. Έχω μια 5άδα από sitcom που είναι σίγουρα οι μεγαλύτερες επιρροές μου (Community, Frasier, Parks and Recreation, 30 Rock, Arrested Development). Όσον αφορά τις ταινίες, δεν έχω κάποια αγαπημένη, μου αρέσουν πολλοί οι ταινίες του Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) και γενικά μου αρέσουν ταινίες που δεν είναι καθαρόαιμες κωμωδίες αλλά εμπεριέχουν κωμικά στοιχεία (βλέπε Dr. Strangelove).

  Υπάρχει κάποια Ελληνική κωμωδία που να έχεις ξεχωρίσει;

  -Η μοναδική που μου έρχεται στο μυαλό είναι το «το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο». Είναι μια ταινία που στέκεται σαν αξιοπερίεργο γεγονός μέσα στην Ελληνική κωμωδία, μοιάζει με παραγωγή που έσκασε από κάποιο παράλληλο σύμπαν. Απίστευτο γράψιμο και απίστευτα παιξίματα.

  Παρακολουθείς γενικότερα Ελληνικό σινεμά;

  -Ναι παρακολουθώ, αν και έχω μείνει λίγο πίσω, έχω χάσει μερικές ταινίες που θα ήθελα να δω και όχι μόνο από Λάνθιμο. Τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως έχουν γίνει αρκετά αξιόλογες δουλειές από δημιουργούς που δεν είναι απαραίτητα γνωστοί στο ευρύ κοινό.

  Bonus ερώτηση: Έχεις βαρεθεί να ακούς το αστείο με το CGI;

  (Κατά την διάρκεια του Cinέλθετε υπήρξε ένα αστείο που ήθελε τον Θωμά να είναι CGI και έκτοτε αναφέρεται συνεχώς κάτω από κάθε του δημοσίευση)

  -Το αστείο με το CGI ξεκίνησε από το Cinέλθετε, ήταν ένα running joke, είχε εξαφανιστεί σε κάποια φάση, δεν το άκουγα συχνά, αλλά επέστρεψε και πάλι σε κάποια ακαθόριστη στιγμή. Δεν το έχω βαρεθεί όχι, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα ωραίο αστείο και εκτός αυτού το έχω και κάπως ρομαντικά στο μυαλό μου, μου θυμίζει τις εποχές του cinέλθετε και αυτοί που μου το λένε είναι fans της εκπομπής.

  *Ο Θωμάς Ζάμπρας έχει προγραμματίσει παράσταση στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου (Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα) και αναμένεται να ανέβει για παραστάσεις και στην Θεσσαλονίκη μέσα στο καλοκαίρι, ακολουθήστε τον στα social media για να μαθαίνετε κάθε νέα ανακοίνωση και γενικά ακολουθήστε τον, γιατί παράγει ωραίο περιεχόμενο.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles