More

  Οι τερατώδεις θεωρίες για το Scooby Doo

  Η αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων Scooby Doo, έχει να κάνει με μία ομάδα εφήβων, που επισκέπτονται μέρη που είναι στοιχειωμένα από ένα τέρας ή φάντασμα, πίσω από το οποίο κρύβεται πάντα κάποιος άνθρωπος.

  Έχουν ως στόχο να διαλευκάνουν το μυστήριο, βρίσκοντας ποιος είναι ο ένοχος και γιατί έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια. Λογικά οι περισσότεροι γνωρίζετε τα παραπάνω αν τη παρακολουθούσατε μικροί. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε, είναι πως η σειρά είναι συνδεδεμένη με ορισμένες περίεργες θεωρίες που εξηγούν το σύμπαν του Scooby Doo και τις παρατηρεί κανείς μεγαλώνοντας.

  Η κρίση της δεκαετίας του ΄70

  Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα επεισόδια της σειράς αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ. Αυτό εξηγεί γιατί κάθε μέρος που επισκέπτονται είναι ερημωμένο. Η ύφεση ήταν τόσο τρομερή που επηρέασε διάσημους καθηγητές, αθλητές ακόμη και επιστήμονες. Εξαιτίας αυτών των πισωγυρισμάτων αφιερώθηκαν σε μία ζωή του εγκλήματος, συχνά μεταμφιεσμένοι σε τέρατα για να αποφύγουν την ευθύνη, καθώς προσπαθούσαν να καταχραστούν την εξουσία και τα χρήματα. Αυτό εξηγεί και γιατί οι βασικοί έφηβοι χαρακτήρες δεν εμφανίζονται ποτέ στο σχολείο. Γιατί τα σχολεία έχουν κλείσει. Επιπλέον το γεγονός πως η ομάδα βρίσκεται πάντα στο φορτηγάκι της χωρίς σαφή προορισμό, υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι άστεγοι και να ζουν στο φορτηγάκι.

  Χαρακτήρες και ναρκωτικά

  Μία άλλη θεωρία είναι πως ο Σάγκι είναι χρήστης ναρκωτικών. Το πραγματικό όνομα του Σάγκι είναι Norville Rogers Ήταν ένα μοναχικό αγόρι που συνήθως έπεφτε θύμα Bullying στο σχολείο και ανάμεσα στους θύτες ήταν και ο Φρέντυ, η Βέλμα και η Δάφνη και στην ουσία αυτοί του έβγαλαν το παρατσούκλι Σάγκι ( Shaggy = Δασύτριχος ). Του έλεγαν ότι μυρίζει άσχημα και γενικά τον κορόιδευαν σε κάθε ευκαιρία. Ως μέλος πλούσιας οικογένειας, είχε από τους γονείς του αρκετά χρήματα, για αυτό και αγόραζε ναρκωτικά για να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

  Ως αυταπάτη, του δημιουργείται η εντύπωση πως ο πεθαμένος σκύλος του είναι ζωντανός και μιλάει, καθώς και πως οι τρεις άνθρωποι που τον εκφοβίζουν είναι φίλοι του. Έτσι εξηγείται και το επακόλουθο φαινόμενο της λιγούρας, που εξηγεί γιατί τρώει τόσο πολύ. Τέλος, επειδή δε θέλει ο κόσμος να νιώσει τον ίδιο πόνο με αυτόν, φαντάζεται ότι σταματάει το έγκλημα. Τα τέρατα που αποκαλύπτονται είναι στην ουσία ο εγκέφαλός του, που προσπαθεί να τον σταματήσει να πάρει περισσότερα ναρκωτικά.

  Πόλεμος στο Βιετνάμ

  Από τη στιγμή που άρχισε να προβάλλεται η σειρά, δηλαδή τέλη δεκαετίας ΄60, διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο στρατός επιστράτευε εφήβους εκείνη την εποχή, για αυτό και οι πρωταγωνιστές της σειρά το έσκασαν από το σπίτι τους και μετακόμισαν στον Καναδά για να αποφύγουν την επιστράτευση και τον πόλεμο. Ο Σάγκι ως κλασικός χίπης κατά του πολέμου, πήρε τον σκύλο του σε ένα ταξίδι διαμαρτυρίας.

  Ο Φρέντυ είναι στρατιωτικός που εγκαταλείπει τη σχολή την περίοδο της επιστράτευσης, καθιστώντας τον λιποτάκτη. Η Δάφνη – ως κοπέλα του Φρέντυ – δεν αντέχει που ο αγαπημένος της φεύγει και πιθανό να σκοτωθεί στον πόλεμο, οπότε τον ακολουθεί. Η Βέλμα είναι μία αντιπολεμική ακτιβίστρια, που εντάσσεται στα ταξίδια τους και γίνεται μέλος της συμμορίας.

  Ορφανοτροφείο και εξέλιξη χαρακτήρων

  Μερικοί θεωρούν ότι οι χαρακτήρες μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Η παρέα έχει δημιουργήσει αυτή την ομάδα ερευνών για να γεμίσει το συναισθηματικό κενό που έχει από την παιδική ηλικία. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι οι χαρακτήρες είναι μεταφορές για διαφορετικά στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης ή διαφορετικές πλευρές της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η Βέλμα αντιπροσωπεύει την επιστήμη και τη γνώση, ενώ ο Σάγκι και ο Σκούμπι αντιπροσωπεύουν τα βασικά ένστικτα επιβίωσης.

  Οι πρωταγωνιστές είναι και αυτοί φαντάσματα

  Μία άλλη θεωρία λέει, πως ο λόγος που δε γερνούν οι πρωταγωνιστές της σειράς τόσα χρόνια που παίζεται το καρτούν στην τηλεόραση, είναι γιατί και οι ίδιοι είναι φαντάσματα. Οι έφηβοι εμφανίζονται συνεχώς με την εμφάνισή τους να μην αλλάζει, γιατί είναι μια ομάδα περιπλανόμενων πνευμάτων, που ταξιδεύουν άσκοπα από πόλη σε πόλη και αποκαλύπτουν ψεύτικα φαντάσματα και τέρατα. Το γεγονός ότι φοβούνται κάθε φορά που συναντάνε φαντάσματα, μπορεί να είναι κάποιου είδους υπαρξιακής κρίσης, στην οποία δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τις δικές τους μοίρες. Για αυτό επιμένουν στην απόρριψη της ύπαρξης του υπερφυσικού.

  Αυτές οι θεωρίες, παρόλο που είναι ενδιαφέρουσες, δε βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και είναι αποτέλεσμα της φαντασίας των θαυμαστών της σειράς, καθώς κανένας από τους δημιουργούς δεν τις έχει επιβεβαιώσει. Ωστόσο, συμβάλουν στο να κρατήσουν τη σειρά Scooby Doo στη δημόσια συζήτηση και να αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την πολυεπίπεδη φύση της.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles