Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου, που δείχνει τον τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά να βρίζει και να διώχνει τον πατέρα του – και συνάμα προπονητή του – στο γήπεδο όπου αγωνιζόταν. Με επιτακτικό ύφος ξεστόμισε τις φράσεις «Γ@@@σου! Θα γ@@@θεις. Να πας να γ@@@θεις» Ο πατέρας του δεν έδωσε συνέχεια στο ξέσπασμα του γιου του και βγήκε από το γήπεδο. Φυσικά μετά από το τραγικό συμβάν, ο τενίστας ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter πως διακόπτει τη συνεργασία με τον πατέρα του και πως δε θα τον προπονεί πλέον.
Το θετικό της υπόθεσης είναι πως και ο ίδιος κατάλαβε το πόσο λάθος ήταν με το να μιλήσει στον πατέρα του έτσι, σύμφωνα με την ανάρτησή του. Παρόλα αυτά, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τσιτσιπάς βγαίνει εκτός εαυτού σε αγώνα, αλλά και με το να προκαλεί με διάφορες σεξιστικές δηλώσεις.
Παλιές κακές στιγμές του Τσιτσιπά
Το 2019, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει μία σεξιστική ανάρτηση του στο Twitter, καθώς ο συσχετισμός του ήταν τελείως άκυρος. «Άραγε, όσες παρκάρουν χάλια να έχουν άπλυτα πιάτα;» ήταν το αποτυχημένο αστείο του Τσιτσιπά. Μπορεί μετά από λίγα λεπτά να τη διέγραψε, αλλά ο κόσμος είχε προλάβει να την κάνει screenshot, για να υπάρχουν αποδείξεις για τις συζητήσεις.
Το 2023 είχε έρθει σε διαπληκτισμό με τη μητέρα του φωνάζοντάς της να σταματήσει να μιλάει στα ρώσικα κατά τη διάρκεια του αγώνα και στη συνέχεια της ζήτησε να αποχωρήσει από το γήπεδο. Συγκεκριμένα είχε πει, «Μη μιλάς στα ρώσικα, μη μιλάς. Μίλα στα ελληνικά. Πάω να σερβίρω και μιλάς στα ρώσικα φύγε από το γήπεδο καλύτερα. Μαλα@@@μένη είσαι τελείως; Δεν μπορώ να καταλάβω τι περνάει από το μυαλό σου. Για να συνεχίσω πρέπει να γίνει με τον δικό μου τρόπο. Πρέπει να φύγεις από το γήπεδο». Η μητέρα του, ωστόσο, αποχώρησε από το box και κάθισε σε άλλο σημείο της εξέδρας.
Όλοι έχει τύχει να έρθουμε σε σύγκρουση με τους γονείς μας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δε γνωρίζουμε το πως έχει συμπεριφερθεί ο πατέρας του όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως του ασκούσε περισσότερη πίεση απ’ ό, τι μπορούσε να αντέξει ως παιδί ή να τον έβλεπε αποκλειστικά και μόνο ως τενίστα και όχι ως γιο του και όλος αυτός ο θυμός να είναι τα καταπιεσμένα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια με αυτή την άσχημη μορφή. Χωρίς να σημαίνει πως δικαιολογείται η συμπεριφορά του.
Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, καθώς οι εκρήξεις θυμού και οι άσεμνες φρασεολογίες του, παρουσιάζουν έναν αντιπαθητικό χαρακτήρα, που δεν έχει ίχνος σεβασμού. Διότι, μεγάλο αθλητή σε κάνουν τα αποτελέσματα, όμως τεράστιο αθλητή σε κάνει το ήθος. Όσα μετάλλια και όσες νίκες κι αν φέρει κανείς, η κακή συμπεριφορά δεν καταξιώνει έναν αθλητή και είναι εμπόδιο για να φτάσει στην κορυφή.
Μανόλο, Τεντόγλου, Πετρούνιας, δείγματα σωστής αθλητικής παιδείας
«Να προσπαθείς να γίνεις Manolo όχι Τσιτσιπάς» έγραψε κάποιος στο Twitter. Ο 24άχρονος Εμμανουήλ Καραλής έχοντας ζήσει ρατσισμό από συμμαθητές, δασκάλους αλλά και προπονητές και κατάθλιψη δεν έχασε το χαμόγελό του και κατάφερε στους φετινούς Ολυμπιακούς στο Παρίσι να στεφτεί Ολυμπιονίκης κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, γράφοντας ιστορία με 5,90μ. Μέσα από κάθε ευκαιρία, φροντίζει με μικρές και μεγάλες κινήσεις να δείξει την ευγνωμοσύνη του στην οικογένειά του, τον σεβασμό αλλά και την εκτίμηση προς εκείνους.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε ένα ιστορικό επίτευγμα στους φετινούς Ολυμπιακούς, αφού έγινε ο πρώτος αθλητής με τρία μετάλλια στους κρίκους, κάνοντας την Ελλάδα για μια ακόμη φορά υπερήφανη. Κάπως έτσι, η υποδοχή του στην οικογένεια του, δε θα μπορούσε από το να μην είναι φαντασμαγορική. Ο Λευτέρης Πετρούνιας δημοσίευσε φωτογραφία με το μετάλλιο και τις κόρες του.
Τέλος, δεν μπορεί να παραληφθεί ο ιπτάμενος Μίλτος Τεντόγλου. Ανήκει σε μία περίπτωση Ελληνα σύγχρονου ολυμπιονίκη, που όλοι πιστεύουν πριν από τον αγώνα ότι είναι δεδομένο πως αυτός θα πάρει το χρυσό μετάλλιο. Και πολύ περισσότερο να το λέει ο ίδιος ο αθλητής, να δείχνει δηλαδή τη βεβαιότητά του ότι θα είναι ο νικητής, ακόμα και στην τελευταία προσπάθεια αν χρειαστεί. Χωρίς να κομπάζει, δίχως αλαζονεία, αλλά με μια σχεδόν παιδική, απλότητα.
Ο χαρακτήρας του και το ταλέντο του, τον οδηγούν στο να μετατρέπει ακόμα και τις πιο δύσκολες προκλήσεις σε μια απλή διαδικασία. Αυτό ακριβώς είναι που συναρπάζει τους θεατές: ότι μπροστά σε έναν τόσο δύσκολο στόχο, που σχεδόν όλοι οι αθλητές λυγίζουν από το άγχος, ο Τεντόγλου δείχνει σαν να διεκπεραιώνει μια τυπική υποχρέωσή του στην καθημερινότητα.
Στο πρωταρχικό μας ερώτημα τώρα, ναι, μπορεί ένας πατέρας να είναι πετυχημένος προπονητής. Η επιτυχία αυτής της σχέσης εξαρτάται από την ικανότητα του πατέρα να ισορροπήσει τον ρόλο του προπονητή με τον ρόλο του γονέα. Κανείς δεν είπε ότι είναι καλύτερη λύση από κάποιον ξένο προπονητή, ούτε είναι απαραίτητα καλύτερος. Είναι θέμα χαρακτήρα του προπονητή και της σχέσης που έχει με το παιδί του.