More

  Τι είναι τα εκτροφεία και γιατί να προτιμάμε να υιοθετούμε ζωάκια από φιλοζωικές οργανώσεις;

  ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία-Αγγελική Ανδριοπούλου

  Τι είναι;

  Τα εκτροφεία ζώων είναι μονάδες μαζικής παραγωγής σκύλων. Σύμφωνα με καταγγελίες, μόνο το ¼ των ζώων που εκτρέφονται εκεί επιβιώνει. Οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες αφού, οι γονείς των κουταβιών δεν αποπαρασιτώνονται και ούτε εμβολιάζονται με αποτέλεσμα τα κουτάβια να έχουν λιγότερα αντισώματα. Ο χρόνος είναι τόσο σημαντικός για τους εκτροφείς και έτσι πριν απογαλακτιστούν, χάνουν το πολύτιμο για την αντιμετώπιση ασθενειών μητρικό γάλα.

  Τα ζώα είναι στριμωγμένα μέσα σε μικρά κλουβιά, υποσιτισμένα, ταλαιπωρημένα, σκλαβωμένα, βρώμικα από τις δικές τους ακαθαρσίες, δεν έχουν την ευκαιρία να νιώσουν ήλιο και φρέσκο αέρα, ούτε να πατήσουν σε γρασίδι. Είναι απροστάτευτα από καιρικές συνθήκες, συχνά πεθαίνουν από την παγωνιά τον χειμώνα και τη θερμοπληξία το καλοκαίρι. Η τροφή που τους δίνουν μερικές φορές <<παρασκευάζεται>> από υπολείμματα που μένουν στο πάτωμα, με αποτέλεσμα λόγων των χαμηλών διατροφικών αξιών, τα δόντια των σκύλων σαπίζουν και πέφτουν σε νεαρή ηλικία. Πολλά σκυλιά τραυματίζονται σε τσακωμούς μεταξύ τους, διότι τα κλουβιά στα οποία ζουν είναι πολύ μικρά. Για να ελαχιστοποιηθεί ο καθαρισμός ακαθαρσιών, τα σκυλιά κρατιούνται σε κλουβιά με συρμάτινο δάπεδο που τραυματίζει ή και κόβει τα πόδια τους, ενώ είναι συνηθισμένο να στοιβάζονται σε στήλες. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι να τους βυθίζουν σιδερένιες ράβδους στο λαιμό, με σκοπό να κοπούν οι φωνητικές χορδές για να μην γαβγίζουν.

  Τα θηλυκά ζευγαρώνονται από την πρώτη φορά που θα έρθουν σε οίστρο και σε κάθε περίοδο, ανεξέλεγχτα, άσχετα εάν έχουν χρόνιες ή κληρονομικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, δυσπλασίες οστών που φυσικά θα περάσουν στα κουτάβια τους. Ζευγαρώνονται μέχρι που το εξαντλημένο τους κορμί δεν θα αντέχει να αναπαράγει άλλο ή θανατώνονται με βάναυσους τρόπους ή πετιούνται ή μερικές φορές πωλούνται για πειραματόζωα.

  Αυτό για παραδειγμά είναι ένα θηλυκό σκυλάκι μιας ακριβής ράτσας κουταβιού που αγοράζεις από εκτροφεία καθαρόαιμων. Ένα ζώο που είναι απλά ένας αριθμός, δεν έχει νιώσει ποτέ το φως του ήλιου στο σώμα του, δεν έχει πατήσει ποτέ χρώμα ή γρασίδι, δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ζέστη, δεν έχει νιώσει αγάπη, προστασία. Είναι απλά μια μηχανή αναπαραγωγής! Τι πιστεύεις γεννήθηκε για να είναι αυτό;

  Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

  Είναι στο χέρι μας με την υπευθυνότητά μας και την ευχέρια της επιλογής μας να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στα ζώα που υποφέρουν στους δρόμους ή σε ακατάλληλα σπίτια και αναζητούν μια καινούρια αρχή, μια οικογένεια. Το να υιοθετούμε από φιλοζωική είναι μια πράξη αγάπης, με αυτό τον τρόπο σώζουμε ένα ζώο και δεν υποστηρίζουμε μια βιομηχανία που καταστρέφει ζωές. Η φιλοζωική οργάνωση θα μας δώσει προς υιοθεσία ένα κατοικίδιο εμβολιασμένο, με αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, στειρωμένο τις περισσότερες φορές και θα είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε. Γινόμαστε παράδειγμα για τους γύρω μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας και έτσι θα έχουμε μια ζωντανή απόδειξη να νιώθουμε περήφανοι για τον εαυτό μας, διότι δώσαμε κάτι καλό σε κάποιον.

  Γινόμαστε υπεύθυνοι διότι ξέρουμε μέσα μας ότι αλλάξαμε την ζωή ενός ζώου που μας είχε ανάγκη, σώζουμε εκείνο που υιοθετήσαμε και συγχρόνως ένα που θα πάρει την θέση του στην φροντίδα των εθελοντών. Το σημαντικότερο από όλα, δεν στηρίζουμε την εκτροφή κατοικιδίων, διότι εμείς οι ίδιοι βάζουμε ένα τέλος με την πράξη μας στα εκτροφεία, βγαίνουμε από τον εγωκεντρισμό μας και εξελισσόμαστε συναισθηματικά. Εξοικονομούμε χρήματα, αφού δεν είναι αναγκαίο να πληρώσουμε για κάτι το οποίο λειτουργεί με άθλιες συνθήκες.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles