More

  Τι είναι το victim blaming?

  ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

  Ως victim blaming ορίζεται η κοινωνική τάση να κατηγορείται το θύμα μιας υφιστάμενης κατάστασης. Δηλαδή η νοοτροπία πως σε οποιαδήποτε συνθήκη το θύμα φέρει ευθύνη για αυτό που αυτό που του συνέβη και οι πράξεις του ή η απραξία του αντίστοιχα το οδήγησε στο συμβάν, δίνοντας έτσι άσυλο στον θύτη και στις πράξεις του.

  Συχνά, κατηγορούνται οι γυναίκες -θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας ή οποιασδήποτε μορφής βίας γενικότερα. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν υπάρχει έγκλημα που έχει διαπράξει άντρας εναντίον γυναίκας για το οποίο η κοινωνία δεν θα κατηγορήσει την ίδια.

  Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό.

  Σύμφωνα με όσους κατηγορούν το θύμα, του άξιζε αυτό που έπαθε.

  Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι έτσι όπως είναι (αδιαφορώντας για την αλλαγή του) και ότι εμείς πρέπει να φροντίσουμε να περιορίζουμε  τους εαυτούς μας για να “προστατευτούμε” ζώντας σε μια ψευδαίσθηση ότι αν απέχεις από τα πάντα ίσως δεν σου συμβεί κάτι κακό, έχοντας μια προβληματική στάση απέναντι σε αυτά τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Άλλοι έχουν ριζωμένες βαθιά μισογυνιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις, και αντιμετωπίζουν καθαρά την γυναίκα ως σεξουαλικό αντικείμενο, και ενοχοποιούν κατευθείαν την ίδια για ό,τι μπορεί να της συνέβη. Έχουν δαιμονόποιησει τη γυναίκα και θεωρούν ότι “κάτι θα έκανε” αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες τους προβλήματος. Και άλλοι είναι στην δεύτερη κατηγορία αλλά προσποιούνται ότι είναι στην πρώτη.

  Το victim blaming μπορούμε, θεωρώ, να το χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:

  1.Με βάση τη συμπεριφορά: Δηλαδή ότι ευθύνεται και καλά η συμπεριφορά του θύματος όταν έγινε το περιστατικό. Όπως για παράδειγμα αν καποι@ έχει μεθύσει.

  2.Με βάση το χαρακτήρα του θύματος: Δηλαδή όταν τα θύματα είναι διαχυτικά, κοινωνικά και οι θύτες μεταφράζουν με την διεφθαρμένη τους πατριαρχική αντίληψη την ευγένεια και την επικοινωνία ως συναίνεση και φλερτ.

  3.Με βάση την κατάσταση στην οποία έγινε το περιστατικό: Δηλαδή σε ένα πάρτυ όπου θα βρίσκονται πολλά άτομα αυξάνει τις πιθανότητες να δεχθεί καποι@ σεξουαλική βία.

  Παρατηρούμε ότι όλες αυτές οι λογικές δεν ρίχνουν στην πραγματική αιτία του προβλήματος, δηλαδή τον θύτη, αλλά το θύμα (τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα, τις συνθήκες) και για αυτό ακριβώς, λέγεται victim blaming. Με βάση αυτούς λοιπόν, οι γυναίκες – και γενικότερα όλοι- πρέπει να περιθωριοποιούνται, να μένουν σπίτι τους, να μην εκφράζονται, να μην διασκεδάζουν γιατί κάπου κάποτε μπορεί να τους συμβεί κάτι κακό. Εμμέσως πλην σαφώς θεωρούν τους πάντες εν δυνάμει βιαστές και δολοφόνους και φταίει το θύμα που τους πλησίασε.

  Η ειρωνεία βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι τα ίδια άτομα που λένε να μην τσουβαλιάζουμε κόσμο και καταστάσεις.

  Αντί λοιπόν να καταγγείλουν τους θύτες και τις αποτρόπαιες πράξεις τους, κρίνουν τα θύματα. Σαν να μην αρκούσαν οι ψυχοφθόρες καταστάσεις οι οποίες βρέθηκαν, ακούνε και φαλλοκράτες να τους κατηγορούν.

  Σε αυτή τη λογική λοιπόν εμείς πάμε ενάντια και λέμε ένα μεγάλο όχι. Μένουμε δίπλα στα θύματα και τα στηρίζουμε. Δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε κανέναν θύτη, ο οποίος είναι και ο μοναδικός φταίχτης μιας εγκληματικής πράξης.

  Φράσεις που ενοχοποιούν το θύμα και δίνουν άσυλο στον θύτη.

  Τι περίμενε να γίνει όταν ήταν ντυμένη προκλητικά

  Είχε πιει πολύ λογικό να έκανε ό,τι έκανε

  Τι έκανε τέτοια ώρα έξω μόνη της;;

  Καλά αφού είναι ζευγάρι, πως γίνεται να τη βίασε; Ψέματα λέει.

  Καλά τώρα το θυμήθηκες να καταγγείλεις περιστατικό βιασμού; Μάλλον το ήθελες και τώρα το έχεις μετανιώσει.

  Άνδρας είναι, να του αρέσει έπρεπε. Οι άντρες δεν γίνεται να βιαστούν.

  Αφού φλέρταρε μαζί του, τι νόμιζε ότι θα γίνει;

  Ο ……………. Είναι πολύ καλό παιδί. Ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, μάλλον το ήθελες.

  Δεν πρέπει να προσέχει παραπάνω; Οι γονείς τ@ που ήταν;

  Αφού δεν το ήθελες γιατί δεν αντέδρασε έντονα;

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles