More

  Τρόποι που οι γυναίκες εκφράζουν εσωτερικευμένο μισογυνισμό

  Μπορεί μέσω του κινήματος του #metoo και λόγω των αρκετών γυναικοκτονιών που έχουν διαπραχτεί τον τελευταίο καιρό να φαίνεται πως οι γυναίκες αγαπάνε και υποστηρίζουν η μία την άλλη – πράγμα που ισχύει – ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πράξεις, ακόμα και σκέψεις που κάνουν και αποδεικνύουν πως και οι γυναίκες έχουν μισογυνισμό τον οποίον έχουν εσωτερικεύσει για άλλες γυναίκες.

  Μισογυνισμός εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης

  Όταν μια γυναίκα αηδιάζει βλέποντας κάποια άλλη με τρίχες στη μασχάλη ή στα πόδια, ενώ όλες οι γυναίκες έχουν τρίχες στα συγκεκριμένα σημεία, παρόλο που τις ξυρίζουν, είναι μισογυνισμός. Το ίδιο ισχύει όταν κριτικάρει την όψη μιας γυναίκας που πηγαίνει στην παραλία μακιγιαρισμένη. Με το να σκέφτεται αρνητικά για μια γυναίκα που ξοδεύει χρόνο και χρήμα με το να κάνει πλαστικές επεμβάσεις ή για αυτή που δε βάφεται ποτέ της, επίσης, είναι εσωτερικευμένος μισογυνισμός.

  Γενικά, με το να σχολιάζει τις στυλιστικές επιλογές ή το σώμα μια γυναίκας, δεν θα την κάνει ανώτερη ή πιο όμορφη από αυτή. Έχει ριζωθεί η άποψη ότι η ομορφιά μιας γυναίκας είναι η απόλυτη ταυτότητά της, για αυτό και πολλές φορές όσο επιτυχημένη κι να είναι και όσα υπέροχα πράγματα να έχει καταφέρει, συνεχίζει να μην νιώθει καλά με το εαυτό της γιατί δεν αισθάνεται αρκετά όμορφη. 

  Το σύνδρομο Queen Bee

  Μπορεί η οποιαδήποτε να γράφει στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social κείμενα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά  μ’ εξαιρετική ευκολία μπορεί να σχολιάσει λίγες μέρες μετά ότι η νέα συνάδελφος στη δουλειά, επειδή τυχαίνει να είναι κοινωνική «τρίβεται με τον προϊστάμενο/συνάδελφο»

  Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν δυο γυναίκες στον ίδιο εργασιακό χώρο, ειδικά όταν η μια είναι ανώτερη της άλλης.

  Και αυτό είναι το λεγόμενο σύνδρομο Queen Bee. Είναι η συμπεριφορά ορισμένων γυναικών να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες συναδέλφους με υποτιμητικό τρόπο και χρησιμοποιώντας το κοινωνικό τους status και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις γυναίκες να εξελιχθούν στη δουλειά τους. Δεν γνωρίζουν, όμως, πως η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην καριέρα του ατόμου, αλλά και σε όλη την εταιρία που εργάζεται, συνεπώς ακόμα και σε αυτές.

  Έχει τύχει να ακούσω από γυναίκα σε ανώτερη θέση ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει γυναικεία φιλία και όποια γυναίκα τύχαινε να είναι πιο ικανή, πιο έξυπνη, πιο όμορφη προσπαθούσε να την μειώσει. Το πιο σοκαριστικό ήταν το γεγονός ότι όλη αυτή η συμπεριφορά δείχνει το πόσο υποτιμά το φύλο της, άρα και το εαυτό της.

  Αντί να λειτουργούν ως υπόδειγμα οι γυναίκες που είναι στα πρώτα τους βήματα και δε φοβούνται να πούνε τη γνώμη τους, τελικά τις αντιμετωπίζουν με τη φράση «ποια νομίζει πως είναι;» .

  Ανταγωνισμός στον ερωτικό τομέα

  Όταν μια γυναίκα ενδιαφέρεται ή βρίσκεται σε σχέση με έναν άνδρα πιθανόν να γνωρίζει τις γυναίκες με τις οποίες συναναστρέφεται, είτε είναι συνάδελφοί του, είτε φίλες του και σίγουρα έχει αισθανθεί απειλή από μια από αυτές που θεωρεί πιο όμορφη από την ίδια ή έχει αισθανθεί ασφάλεια με μια γυναίκα που θεωρεί λιγότερο όμορφη από αυτή. Γεγονός που δε στέκει πάντα, διότι όπως γνωρίζουμε ο έρωτας είναι τυφλός.

  Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνουν μια γυναίκα μόνο και μόνο εξαιτίας της ερωτικής της ζωής, είτε επειδή κάνει σεξ με πολλούς ή με κανέναν, ιδού και η φράση «κάνει σεξ σαν άνδρας». Η ερωτική ζωή που έχει επιλέξει κάποιο άτομο δεν αντανακλά το ποιόν του χαρακτήρα του. Τέλος, όταν μια κοπέλα κάνει παρέα με αγόρια και ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας θα επωμιστεί με ευκολία την ταμπέλα της «εύκολης».

  Τελικά, όσο ψαγμένα κι αν είμαστε, σίγουρα μια φορά στη ζωή της μια γυναίκα έχει πέσει στην παγίδα και έχει σκεφτεί/κάνει κάτι από τα παραπάνω για μία άλλη γυναίκα με σκοπό να την υποτιμήσει και να αισθανθεί καλύτερα με το εαυτό της. Αν όλες οι γυναίκες κρατούσαμε τα χέρια η μία της άλλης και στα εύκολα και στα δύσκολα, χωρίς να βάζουμε τρικλοποδιές, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles