More

  Δεν είναι αστείο να ντύνεσαι τρανς γυναίκα στις αποκριές

  Στον απόηχο του καρναβαλίου… Τι παρατηρήσαμε και σε συμβουλεύουμε να μην κάνεις του χρόνου! Άραγε είναι ακούσια ή εκούσια η τρανσφοβία και ο σεξισμός τις απόκριες;

  Story time

  Όταν ήμουν πιτσιρίκι, κάπου στα 16, είχα βγει με την παρέα μου Τσικνοπέμπτη να διασκεδάσουμε, όπως μας επιβάλλει η κρεατοφαγίκη παράδοση. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να ντύνομαι το οτιδήποτε στις απόκριες αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία…

  Τότε συναντήσαμε μία παρέα αγοριών που μας είπε ότι έχουν ντυθεί “τραβέλια”, δηλαδή τρανς γυναίκες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι σε εκείνη την ηλικία δεν είχα ιδέα ότι η λέξη “τραβέλι” είναι άκρως κακοποιητική και προσβλητική για τα τρανς άτομα, ενώ δεν γνώριζα ότι η σωστή ορολογία είναι διεμφυλικό άτομο. Οι ενδυμασία τους μας είχε φανεί αστεία. Τώρα καταλαβαίνω πόσο “πρόβατα” και αμόρφωτα παιδιά ήμασταν που με το γέλιο μας κοινωνικοποιήσαμε αυτές τις τρανσφοβικές ενδυμασίες. Στην περίπτωση των συγκεκριμένων αγοριών υπήρχε άγνοια άλλα και εσωτερική τρανσφοβία.

  Γιατί το λέω αυτό;

  Όπως διάβασα και στο περιοδικό antivirus: Γιατί έχουμε μια τάση να γελάμε με άντρες που φορούν στερεοτυπικά γυναικεία ρούχα και παριστάνουν τις γυναίκες; 


  O Σεφερλής έχει στηρίξει όλη του την καριέρα να παρουσιάζεται στην σκηνή σε όλες του τις επιθεωρήσεις με γυναικεία ρούχα και περούκα και το κοινό γελάει μόνο που τον βλέπει, ως μια περίεργη γυναικεία φιγούρα και συνήθως εύσωμη.

  Δεν είναι αστείο να συμπεριφέρεσαι “σαν γυναίκα” για τις απόκριες, αφού δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος συμπεριφοράς για το γυναικείο φύλο. Το να αναπαράγεις μία μεταλλαγμένη εκδοχή της Μέριλιν Μοντρόε με ψεύτικα βυζιά, έντονο μακιγιάζ, γυναικεία ρούχα και φτηνιάρικες περούκες δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την σεξουαλικότητα των γυναικών.

  Γενικά η ύπαρξή των τρανς γυναικών δεν είναι αστείο, καλύτερα να ντυθείς Batman, δεν θα παρεξηγηθεί κάνεις.

  Αφού έπιασα το κομμάτι των στολών στις απόκριες, δεν γίνεται να μην πω ότι δεν είναι καλή ιδέα να κάνεις blackface ή να χρησιμοποιήσεις τα ρούχα κουλτούρας μιας ομάδας π.χ ενδυμασία γυναίκας μουσουλμάνας, γιατί its not cool.

  Η αφίσα της ταινίας “Τον αράπη και αν τον πλένεις”.

  Υπάρχουν άπειρες στολές, που μπορείς να ντυθείς και να είσαι όμορφο και δημιουργικό χωρίς να είσαι ασεβής. Απλά πέρνα καλά χωρίς να προσβάλλεις κανένα.

  Η άλλη άποψη λέει ότι είναι απλά στολές και κανείς δεν έχει σκοπό να προσβάλει κανέναν. Ακόμα και αν ήταν έτσι, γιατί το πως θα ντυθείς είναι επιλογή σου, αυτό δείχνει αγνοία, γιατί να είσαι αδαής όταν υπάρχει γύρω σου τόση πληροφορία;

  Σεξιστικές γυναικείες στολές

  Σέξι αστυνομικός, σέξι καμαριέρα, σέξι νοσοκόμα, σέξι καλόγρια, σέξι στρατιωτικός, σέξι πυροσβέστης, σέξι καομπόισα, σέξι κουνελάκι, σέξι μαθήτρια κλπ.

   Το slut shaming «πάει σύννεφο» αλλά εκείνη την ημέρα η πατριαρχία κάνει μια εξαίρεση

  Ειρωνεύομαι, εννοείται ότι η κάθε γυναίκα μπορεί να φοράει ό,τι θέλει και να προβάλλει όπως θέλει το σώμα της, όχι μόνο τις απόκριες αλλά σε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου και της ζωής της. Το πρόβλημα μου είναι με την βιομηχανία και τις επιλογές που προσφέρει η αγορά.

  Μάλλον, δεν μου αρέσουν οι απόκριες.

  ΥΣ. Μπορείς να φοράς φούστα χωρίς αυτό να σημαίνει πως ντύνεσαι γυναίκα, τα ρούχα δεν έχουν φύλο. Το πρόβλημα είναι όταν χρησιμοποιείς το ρούχο, το μεικαπ κτλπ, για να σπάσεις πλάκα .

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles