More

  Γιατί η Disney δεν έχει ομοφυλόφιλους χαρακτήρες;

  Είναι γνωστό πως οι δημιουργοί των ταινιών της Disney βάζουν συχνά στις ταινίες τους διδακτικά μηνύματα και χιούμορ. Ίσως ως παιδιά να μην τα είχαμε καταλάβει και να τα αντιλαμβανόμαστε ως ενήλικες, όταν βλέπουμε ξανά τις παλιές κλασικές ταινίες. Παρόλα αυτά λείπει η ύπαρξη χαρακτήρων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Δεν υπάρχει κάποιος πρωταγωνιστής που να έχει διαφορετική σεξουαλικότητα ή κάποιος που να τον μεγαλώνουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες.

  Ή μήπως έτσι θέλουν να νομίζουμε; Διότι αν κάτσει κανείς και σκεφτεί αρκετές ταινίες της Disney, θα εντοπίσει κάποιους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, χωρίς αυτό να είναι ξεκάθαρο.

  Οι «κρυφά» ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες

  • Ο  LeFou από την Πεντάμορφη και το Τέρας

  Πριν κυκλοφορήσει η live action μορφή της ταινίας – που έκανε απόλυτα ξεκάθαρη την ομοφυλοφιλία του φίλου του Gaston – ο LeFou φαίνεται ξεκάθαρα ομοφυλόφιλος και στην κινούμενη ταινία. Ακολουθεί τον Gaston πάντα και παντού όλη την ημέρα και υπακούει στα θελήματά του χωρίς να παραπονεθεί. Ο Gaston, ως γόης, είναι περιτριγυρισμένος από όμορφες γυναίκες που θέλουν να τον παντρευτούν, αλλά ο LeFou δεν τις δίνει καμία σημασία, ούτε φαίνεται να «ζηλεύει» την επιτυχία που έχει ο φίλος του.

  Ακόμα, αρχίζει να τραγουδάει ένα ολόκληρο τραγούδι για το πόσο υπέροχος είναι ο Gaston. Βέβαια, ορισμένοι θεώρησαν πως η φανερή του ομοφυλοφιλία του στην live action ταινία έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, γιατί παρουσίασε ένα ομοφυλόφιλο χαρακτήρα που χειραγωγείται από τον ετεροφυλόφιλο χαρακτήρα με τον οποίο είναι ερωτευμένος.

  • Ο Cogsworth από την Πεντάμορφη και το Τέρας

  Ο Cogsworth είναι μαζί με τον Lumiere στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Αλλά όταν ο Lumiere τον παρατάει προκειμένου να φλερτάρει την καμαριέρα του κάστρου, φαίνεται να πειράζει αρκετά τον Cogsworth. Θα μπορούσε να πρόκειται για έναν κρυφό έρωτα του Cogsworth με τον Lumiere που θα μείνει ανεκπλήρωτος, καθώς ο Lumiere φαίνεται να έχει προτίμηση στο γυναικείο φύλο.

  • Η Ursula από τη Μικρή Γοργόνα

  Γνωρίζατε ότι ο χαρακτήρας της Ursula είναι εμπνευσμένος από τη διάσημη Drag Queen, Divine; Αν βάλετε μια εικόνα και των δύο δίπλα θα δείτε τις ομοιότητες. Μάλιστα, το νάζι, ο τρόπος ομιλίας της και πολλές από τις κινήσεις της Ursula είναι εμπνευσμένες από τη Divine. Αυτή η απόφαση ήταν του θεατρικού συγγραφέα, Howard Ashman, ο οποίος ήταν φίλος με την Divine και αποφάσισε να την μεταμορφώσει σε έναν χαρακτήρα της Disney. 

  • Ο Li Shang από τη Μουλάν

  Υπάρχει λόγος που ο στρατηγός Shang έχει μετονομαστεί ως bisexual θρύλος. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως έχει αρχίσει να αποκτάει αισθήματα για τον Ping/Mulan όταν η Mulan τον ρίχνει στο έδαφος με μια γερή κλωτσιά κατά τη διάρκεια του τραγουδιού «I’ll make a man out of you» και όχι όταν συνειδητοποιεί ότι είναι γυναίκα. Επιπλέον, τρόπος που λέει στον Ping/Mulan πως του χρωστάει τη ζωή του αφού τον σώσει από τη χιονοθύελλα θα μπορούσε να θεωρηθεί ερωτική εξομολόγηση.

  • Ο Smee από τον Πήτερ Παν

  Η περίπτωση του Smee είναι αρκετά παρόμοια με αυτή του LeFou. Ο Smee ή είναι ένας πραγματικά έμπιστος βοηθός του Captain Hook ή έχει αρκετά ισχυρά αισθήματα για αυτόν. Ο Smee τρέχει κάθε στιγμή προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη του Captain Hook. Φυσικά, προσπαθεί να πείσει όλους τους γύρω του για το πόσο τρομερός είναι ο Captain Hook.

  Χαρακτήρες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

  • Ο Πρίγκιπας Eric από τη Μικρή Γοργόνα

  Γενικά θα ήταν μία καλή ιδέα να κάνουν έναν πρίγκιπα (πέρα του Shang) με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο λόγος που επέλεξα τον Eric είναι διότι στην αρχή φαίνεται να αδιαφορεί εντελώς για το γεγονός πως πρέπει να παντρευτεί. Επίσης, δε θα ήταν ενδιαφέρον ως plot twist να συνειδητοποιούσε η Ariel πως τελικά ο άνδρας που ερωτεύτηκε να έχει διαφορετική σεξουαλικότητα; Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε κοπέλα την σήμερον εποχή.

  • Οι Timon & Pumba από τον Βασιλιά των Λιονταριών

  Ο  Timon και ο Pumba πρόκειται για δυο αρσενικά που ζούνε μόνα τους στη ζούγκλα αλλά αποφασίζουν να πάρουν τον Simba υπό την προστασία τους. Θα μπορούσε να ήταν μία όμορφη ιστορία για ομοφυλοφιλική υιοθεσία, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα γκέι ζευγάρι που αποφασίζει να υιοθετήσει και να μεγαλώσει ένα παιδί. Αυτό ακριβώς που έκαναν ο Timon με τον Pumba.

  • Η Elsa από το Ψυχρά και Ανάποδα

  Είναι μια πριγκίπισσα που δεν έχει κάποιο φανερό love story. Βέβαια, ούτε η Merida από το Brave ούτε η Vaiana από την ομώνυμη ταινία έχουν. Ωστόσο ο λαός, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η ταινία, ξεκίνησε ένα κύμα από tweets με το hashtag #GiveElsaAGirlfriend και ζητούσε να αποκτήσει η Elsa γυναίκα σύντροφο στη δεύτερη ταινία. Αφορμή στάθηκε το τραγούδι «Let it go», καθώς θεώρησαν πως έμοιαζε με ύμνο coming out της πρωταγωνίστριας.

  Φυσικά στον αντίποδα αυτού του κινήματος υπήρχε ένα ιδιαίτερα συντηρητικό κίνημα, με τίτλο «Tell Disney: Don’t make Elsa a lesbian in Frozen 2», που συγκέντρωνε υπογραφές, ώστε να μην γίνει η Elsa λεσβία. Όπως φάνηκε στη δεύτερη ταινία, πέρασε το δικό τους και η Disney δεν το τόλμησε!

  Onward: Η πρώτη ταινία της Disney με ανοιχτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα

  Μπορεί να μην πρόκειται για πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της ταινίας (η οποία κυκλοφόρησε το 2020), παρά μόνο για μία φιγούρα που εμφανίζεται μόνο μία φορά, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Όταν οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Ian και ο Barley, κάνουν ένα λάθος μαγικό, το οποίο τους βάζει σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες, κάποια στιγμή συναντάνε την αστυνομικό Specter, ένα θηλυκό Κύκλωπα. Κάπου εκεί, η αστυνομικός Specter αναφέρει χαλαρά τη σχέση της με μία γυναίκα. Σταματώντας έναν αγχωμένο οδηγό, προσπαθεί να τον ηρεμήσει με μία δική της αποκάλυψη: «Η κόρη της κοπέλας μου με έκανε να τραβάω τα μαλλιά μου» του λέει.

  Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο περνάει τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να το προσέξει κανείς, αλλά αρκετοί έχουν αναφέρει πως για αυτό το λόγο λειτουργεί τόσο καλά. Επειδή περνάει σαν κάτι αποδεκτό και δεδομένο πως υπάρχουν κι αυτές οι οικογένειες από όλους.

  Εν κατακλείδι, ο λόγος που δε φανερώνουν επίσημα, πως κάποιοι από τους χαρακτήρες θα μπορούσαν να βρίσκονται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι εξαιτίας του συντηρητισμού της κοινωνίας, καθώς – θεωρητικά – είναι πολύ νωρίς για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως είδατε και παραπάνω, ακόμα και τώρα υπάρχουν αντιδράσεις για τους φανερά ομοφυλόφιλους ή υποψήφιους ομοφυλόφιλους χαρακτήρες.

  Ωστόσο το να δείχνεις σε ένα παιδί με ένα διασκεδαστικό τρόπο – όπως με την προβολή ταινιών κινουμένων σχεδίων – πως υπάρχει κι αυτή η πλευρά της ζωής, μόνο αρνητικά αποτελέσματα δεν μπορεί να φέρει. Από μικρή ηλικία θα μάθει να δέχεται τη διαφορετικότητα και αν είναι ομοφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο ή ακόμα και queer θα καταλάβει πως δεν πάει τίποτα λάθος με τον εαυτό του.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles