More

  Γιατί τα γενέθλια προκαλούν μελαγχολία;

  Η ημέρα των γενεθλίων συνήθως έχει συνδυαστεί με τούρτες, μπαλόνια, μεγάλα ξέφρενα πάρτι με διψήφιο αριθμό καλεσμένων, κεφάτη μουσική και με ευχές από συγγενείς και φίλους. Αυτό είναι το πιο σύνηθες. Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που η ημέρα των γενεθλίων τούς τους προκαλεί θλίψη, γνωστή και ως μελαγχολία των γενεθλίων με αποτέλεσμα να μη θέλουν να κάνουν τίποτα από τα παραπάνω. Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό αναλύονται παρακάτω.

  Άγχος

  Επηρεάζει αρνητικά την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η σκέψη λοιπόν ότι έρχονται τα γενέθλιά μας και όλα τα μάτια θα στραφούν πάνω μας, ίσως να μας αφήνει αγχωμένους και να πυροδοτεί μια άσχημη διάθεση.

  Άρνηση της ηλικίας

  Τα γενέθλια είναι μια υπενθύμιση ότι ο καιρός περνάει και μεγαλώνουμε μέρα με την μέρα, ενώ μπορεί να προκαλέσει νοσταλγία για τα νεότερα χρόνια . Για κάποιους ανθρώπους μάλιστα που βιώνουν έντονο φόβο για τα γηρατειά και τον θάνατο, τα γενέθλια μπορεί να είναι τρομαχτικά.

  Προσδοκίες και κοινωνική πίεση

  Στην σύγχρονη εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει στις ζωές των περισσότερων,  άθελά μας ίσως συγκρίνουμε το πόσο λαμπερή ζωή έχουμε- ή δεν έχουμε- αλλά και για τα μέχρι τώρα επιτεύγματά μας σε σχέση με τους άλλους. Η πίεση τις μέρες κοντά στα γενέθλια μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να μας προκαλέσει θλίψη και αμφιβολίες για τον ίδιο μας τον εαυτό.

  Εσωστρέφεια

  Οι εσωστρεφείς άνθρωποι απεχθάνονται και αισθάνονται άβολα με το να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν είναι αντικοινωνικοί απλά όλο αυτό τους προκαλεί άγχος όπως αναφέραμε και στην αρχή

  Αισθήματα αποτυχίας

  Χρόνο με τον χρόνο συνήθως θέτουμε νέους στόχους, από το να χάσουμε βάρος, ως το να βρούμε ερωτικό σύντροφο ή να πάρουμε προαγωγή. Πολλές φορές όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα επιθυμούμε, είτε γιατί οι στόχοι μας δεν είναι ρεαλιστικοί, είτε γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια. Αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για να είμαστε λυπημένοι που πέρασε άλλη μια χρονιά κι εμείς μείναμε στάσιμοι.

  Οικογενειακά προβλήματα

  Μπορεί παλιότερα τα γενέθλια να ήταν ευχάριστα. Ωστόσο αν τα πράγματα έχουν αλλάξει στον οικογενειακό κύκλο όλες αυτές οι αναμνήσεις ανήμερα των γενεθλίων – ειδικά αν γιορτάζονταν και οικογενειακά – μπορεί να διαλύσουν την ψυχή. Αν από την άλλη τα γενέθλια συνδέονται με αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν, για παράδειγμα το οικογενειακό περιβάλλον ήταν τοξικό, ίσως έρχονται στο μυαλό άσχημες ή στρεσογόνες εμπειρίες από την παιδική ηλικία.

  Έλλειψη φίλων

  Ορισμένοι άνθρωποι ίσως δεν είχαν την τύχη να συνδεθούν τόσο με ανθρώπους που να μπορούν να τους θεωρούν φίλους τους και να δυσκολεύονται να διατηρήσουν φιλίες.  Οπότε οι φιλίες να έχουν μπει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Αυτό φυσικά μπορεί να μας οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

  Κάποια κρίση στην ζωή μας

  Όπως για παράδειγμα τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου. Τότε μπορεί να μην υπάρχει η ψυχική δύναμη στο να γιορταστούν τα γενέθλια.

  Αρρώστια/ψυχική διαταραχή

  Ακόμα κι ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να ακυρώσει τα σχέδιά για τον εορτασμό των γενεθλίων . Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απογοητευτική, ιδιαίτερα αν περιμέναμε αυτήν την μέρα με χαρά. Οι χρόνιες ασθένειες μάλιστα μπορεί να μας έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη απομόνωση. Ιδιαίτερα  αν κάποιος υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή όπως η κατάθλιψη, τα γενέθλια μπορεί να είναι συνθήκη επιπρόσθετου πόνου και πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό προκειμένου να τον βοηθήσει.

  Ας μην αφήσουμε μερικές αρνητικές στιγμές της ζωή να επηρεάσουν στο να γιορτάσουμε τη γέννησή μας.

  Ας επικεντρωθούμε στους ανθρώπους που μας σκέφτονται και μας αγαπούν και στα επιτεύγματά μας, όσο μικρά κι αν είναι. Ας ξεχάσουμε τις προσδοκίες ή τους στόχους μας που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί και ας στρέψουμε την προσοχή μας σε ότι μας κάνει χαρούμενους.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles