Ρίξε μια ματιά στον εαυτό σου και μετά κάνε μια αλλαγή, άντρα φίλε μου και ίσως φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο.
Μια ντουζίνα πρότυπα του πατρικού σπιτιού και τον παλαιών κοινωνικών κανόνων, βασανίζουν τους σύγχρονους άντρες, κάνοντας τους ρόλους των φύλων να φαίνονται σαν φυλακή που δεν ξέρεις πως να ξεφύγεις.
Καθώς τα αγόρια μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους. Παίρνουν μηνύματα του τύπου «οι άνδρες δεν κλαίνε», «σφίξε τα δόντια σου», «Μην δείξεις αδυναμία, να είσαι ψύχραιμος». Το συναίσθημα λοιπόν, όχι μόνο θεωρείται αδυναμία αλλά συνδέεται και με θηλυκές συμπεριφορές.
Τα αποτελέσματα είναι ο άντρας να μαθαίνει να κρύβει τις πληγές του και να μεταμφιέζει τις ανάγκες του.
Λίγα είναι τα αποδεκτά μέσα έκφρασης συναισθημάτων. Συγκεκριμένα οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν ένα αποδεκτό μέσο έκφρασης γιατί δεν υπάρχει ο κίνδυνος της έκθεσης. Μπορούν να είναι κοντά σε άλλους άντρες χωρίς να φοβούνται την οικειότητα και τους χαρακτηρισμούς. Από την άλλη το σεξ είναι επίσης ένας αποδεκτός τρόπος για να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους και να παραβιάσουν τους κατά τα αλλά αυστηρότατους κανόνες αντρικής συμπεριφοράς.
Χρήμα και ανδρισμός
Η στάση που τηρεί ένας άνδρας απέναντι στα χρήματα αποκαλύπτει πολλά στοιχεία από την εικόνα που έχει για τον εαυτό του ως άντρα στην κοινωνία μας. Η τυφλή επιδίωξη για περισσότερα χρήματα μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον ίδιο τον εργαζομένο. Οι περισσότεροι άνδρες ανατράφηκαν μαθαίνοντας πως όταν μεγαλώσουν αυτό που κυρίως πρέπει να κάνουν είναι να δουλεύουν και να συντηρούν την μελλοντική τους οικογένεια. Η εργασία για κάποιους είναι ένας τομέας που τους κάνει να νιώθουν πραγματικά καλά με τον εαυτό τους, αγνοώντας τις συνέπειες που έχει η εργασιομανία στις διαπροσωπικές σχέσεις εκτός δουλειάς.
Πολλοί άνδρες αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση και έκπληξη όταν διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζονται να βγάλουν περισσότερα χρήματα για να κερδίσουν την στοργή του παιδιού τους ή της γυναίκας τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πιο αισθητή παρουσία όταν είναι δίπλα τους.
Αντρικοί μύθοι
Το φεμινιστικό κίνημα έφερε αλλαγές στους ρόλους και τις σχέσεις των φύλων, αλλαγές που αμφισβητούν τις μέχρι χθες καθιερωμένες αλήθειες. Οι γυναίκες δεν είναι πια τόσο διαθέσιμες για τους συζύγους τους, όσο οι ρόλοι τους διαμορφώνονταν, με αποτέλεσμα οι άντρες που ήταν εθισμένοι στην φροντίδα της γυναίκας τους να βιώσουν το αίσθημα της απώλειας της στήριξης. Εν μέρει αυτό, ίσως να εξηγεί τον φόβο κάποιων αντρών απέναντι στο φεμινιστικό κίνημα παρά την πρόοδο που φέρνει.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή άποψη ο άντρας πρέπει να κάνει παιδιά, να φροντίζει να είναι ένας σωστός οικονομικός χορηγός για την οικογένεια του, η μητέρα να φροντίζει το παιδί και ο άντρας να εφαρμόζει την πειθαρχία. Αυτά τα στερεότυπα έχουν καταστρέψει πολλές οικογένειες.
Εξίσου σημαντικό είναι να αλλάξει η στάση των εργοδοτών απέναντι στην ιδέα ότι ένας άνδρας θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην ανατροφή των παιδιών του.
Ο Θυμός σαν το μόνο αποδεκτό αίσθημα έκφρασης και η καταπίεση των συναισθημάτων είναι ένα ακόμη καταστροφικό δεδομένο για πολλούς άνδρες.
“Να είσαι ψύχραιμος, Να ρισκάρεις, Να μην κλαις, Μην αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται, Να νοικοκυρευτείς να μας κάνεις εγγόνια“. ‘Ολα αυτά τα μηνύματα προέρχονται από την οικογένεια, γνωστούς και φίλους. Είναι ένα σύνολο κανόνων που προσπαθούν να ρυθμίσουν την αντρική συμπεριφορά κατευθύνοντας την σκέψη τους και τις πράξεις τους.
Ψάχνοντας ταυτότητα
Οι άνδρες ζουν στην ίδια πατριαρχική κοινωνία που ζούμε όλοι και πλήττονται και εκείνοι από τα στερεότυπα που υπάρχουν μέσα σε αυτήν. Ο φεμινισμός αντιτίθεται και επιτίθεται στις καταπιέσεις γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση των γυναικών αν δεν ελευθερωθούν και οι άντρες από τους πατριαρχικούς δαίμονες που έχουν δημιουργήσει άλλοι τοξικοί άνδρες για όλους εμάς. Η τοξική πατριαρχική αρρενωπότητα λειτουργεί ως εμπόδιο για την αυτοπραγμάτωση των αντρών.
Οι ειδικοί μπορούν να εντάξουν τους άντρες στη θεραπευτική διαδικασία, αν το επιλέξουν οι ίδιοι, και να τους βοηθήσουν να ανταμειφθούν για την συναισθηματική τους τρωτότητα.
Δεν είσαι μόνος και οι φεμινίστριες δεν είναι εχθρός σου, παλεύουμε για εσένα όσο και για μας.