More

    Ο εφιάλτης των διακοπών

    Όταν έρχεται το καλοκαίρι, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει απευθείας στις διακοπές που θα πάει για να ξεκουραστεί, αλλά και για ξεφύγει από τη ρουτίνα. Οι διακοπές βγάζουν στην επιφάνεια ένα διαφορετικό εαυτό και μπορεί κανείς να είναι όποιος θέλει. Ελάχιστη σημασία έχει αν τα μαλλιά δεν είναι χτενισμένα στην εντέλεια ή αν όλες οι κοιλότητες του κορμιού έχουν γεμίσει άμμο.

    Όμως πέρα από τα θετικά, υπάρχουν αρνητικά, που πολλές φορές οδηγούν σε άσχημα μονοπάτια. Τι μπορεί να πάει λάθος προκειμένου οι ονειρεμένες καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα να μετατραπούν σε εφιάλτη; Οι τουρίστες πιθανότατα θα γίνουν θύματα σωματικής αλλά και οικονομικής εκμετάλλευσης.

    Αν είσαι γυναίκα μπορεί να βιαστείς

    Έχοντας επισκεφτεί πρόσφατα το νησί της Ζακύνθου, δεν μπορούσα να μη περάσω μια νύχτα στον περιβόητο Λαγανά. Μία περιοχή όπου συγκεντρώνονται κατά βάση ξένοι τουρίστες – κυρίως Βρετανοί – που διασκεδάζουν ξέφρενα σαν να μην υπάρχει αύριο, αγνοώντας τον οποιοδήποτε καθωσπρεπισμό. Με λύπη πληροφορήθηκα από ντόπιους, πως πολλοί είναι που περιμένουν την καλοκαιρινή σεζόν για να μοιράσουν νοθευμένα ποτά στις τουρίστριες με απώτερο σκοπό να τις οδηγήσουν σε κάποιο δωμάτιο – αν δεν αισθάνονται καλά – και να τις βιάσουν.

    Κάνοντας μία μικρή έρευνα, βρήκα ορισμένα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης, παρόλα αυτά είμαι σίγουρη πως δεν είναι τα μόνα και πως κανονικά καταγράφονται δεκάδες περιστατικά βιασμού μέσα σε λίγες μέρες, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα.

    1) Τον Σεπτέμβρη του 2023, μια νεαρή Βρετανή κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από έναν 37χρονο σε ξενοδοχείου του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Η 19χρονη κατήγγειλε ότι πήγε στο δωμάτιο του 37χρονου, ο οποίος της έδωσε να εισπνεύσει αμπούλες αερίου γέλιου, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί κι ο 37χρονος να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να την βιάσει.

    Κατά τις έρευνες, μεταξύ άλλων, στο δωμάτιο του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    • 45 φυσίγγια διαμετρήματος 32mm και

    • 2 αμπούλες αερίου γέλιου (laughing gas), με συσκευή εκτόνωσης, καθώς και πλήθος μπαλονιών.

    Ο Ζακυνθινός άνδρας, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου κι οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Λαγανά, όπου και σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για βιασμό και παράβαση του νόμου περί όπλων.

    2) Η 19χρονη Ιρλανδή Τζούλι Κρόου δέχθηκε δύο φορές επίθεση στο νησί, κατά τη διάρκεια της πρώτης της νύχτας διαμονής της τον Αύγουστο του 2019. Η πρώτη σημειώθηκε όταν ένας άνδρας την άρπαξε και προσπάθησε να τη φιλήσει και ένας άλλος προσπάθησε να βάλει το χέρι του μέσα στο παντελόνι της, όμως εκείνη κατάφερε να διαφύγει. Μόλις δύο βράδια μετά, της έριξαν ναρκωτικά στο ποτό, όπου και έπεσε θύμα βιασμού και τότε ξεκίνησε ο εφιάλτης της.

    Μετά τη φρικτή βραδιά έφερε μελανιές και μώλωπες στο σώμα της και έτσι κατάλαβε ότι «κάτι απαίσιο της είχε συμβεί» χωρίς όμως να ξέρει τι ακριβώς. Όταν επέστρεψε από την Ελλάδα, λειτουργούσε σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Σε ένα λειτουργικό και σε ένα δεύτερο στο οποίο πάλευε να καλύψει τα κενά μνήμης που είχε από τον βιασμό. Το τραύμα της την είχε «στοιχειώσει» και πίστευε ότι δε θα έβρισκε ποτέ το δίκιο της, ενώ ένιωθε αβοήθητη. Τρεις μήνες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου αυτοκτόνησε.

    Όλα αυτά, προφανώς δεν συμβαίνουν μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά ίσως και σε άλλα νησιά της Ελλάδας, ακόμη και σε περιοχές του εξωτερικού. Ωστόσο η Ζάκυνθος στάθηκε αφορμή στο να θιχτεί αυτό το θέμα.

    Ξαπλώστρα και οικονομική εκμετάλλευση

    Δεν ξέρω ποιος ήταν αυτός ο «έξυπνος» που αποφάσισε πως στις οργανωμένες παραλίες, τα beach bar έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν και τις ξαπλώστρες πέρα από το τι θα καταναλώσει ο πελάτης κατά την παραμονή του. Πλέον, το να κάνει κανείς μπάνιο στη θάλασσα έχει καταντήσει είδος πολυτελείας – όχι μόνο για τα νησιά, αλλά και για κοντινούς προορισμούς, όπως Χαλκιδική – και για αυτό πρέπει κανείς να είναι προμηθευμένος με ομπρέλα, καρέκλες ή πετσέτες. Ένας λουόμενος δεν πάει στην παραλία για τον καφέ ή το ποτό ή το σνακ. Πηγαίνει για το μπάνιο του.

    Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που του παρέχει το μαγαζί, απλά βελτιώνουν την εμπειρία του (σκιά, ξαπλώστρα, ποτά, φαγητά κ.α.). Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που τα beach bar είναι τόσα πολλά και τόσο κοντά το ένα με το άλλο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χώρος για τους λουόμενους που θέλουν απλά να απολαύσουν ένα μπάνιο χωρίς μουσική, χωρίς φαγητό και ποτό και χωρίς να του βγει ο κούκος αηδόνι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι ένα ιδανικό κόλπο για να προσεγγίσει κανείς πελάτες.

    Για αυτό και το «Κίνημα της πετσέτας» δε δημιουργήθηκε απλά επειδή κάποιος είναι «φασαίος» και «ψηφίζει» φανατικά μόνο πετσέτα στην άμμο, αλλά επειδή οι παραλίες ξαφνικά έγιναν είδος πολυτελείας, με χρεώσεις υπέρογκων ποσών σε ξαπλώστρες, «πόρτα» με σωματοφύλακες και, κυρίως, καταπατήσεις εκτάσεων πέρα από το νόμιμο όριο. Το δίπολο δικαίωμα-υποχρέωση είναι, λοιπόν, αυτό που πάντα θα θέτει τους κανόνες, όπως κι αν επιθυμεί ο καθένας να απολαμβάνει το καλοκαίρι του. Πάνω σε πετσέτα ή ξαπλώστρα.

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles