More

    Το «τελειώνει με εμάς» μπορούσε και καλύτερα

    Στις 29 Αυγούστου κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία «Τελειώνει με εμάς», βασισμένη στο ομόνυμο μυθιστόρημα της Colleen Hoover, που κατέκτησε τον τίτλο του best seller στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Μάλιστα το συγκεκριμένο βιβλίο (αλλά και άλλα βιβλία της ίδιας συγγραφέως) στάθηκε ως αφορμή, στο να εισχωρήσει ακόμα περισσότερος κόσμος στον κόσμο του διαβάσματος βιβλίων λογοτεχνίας, ιδίως μέσα από την εφαρμογή του Tik Tok, το λεγόμενο BookTok.

    Για αυτό και αρκετά μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, δεν έβλεπαν την ώρα για να δούνε την ιστορία της Λίλι Μπλούμ να ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη. Άξιζε η αναμονή τελικά; Ακολουθούν Spoiler για όποιον δεν έχει δει ακόμη την ταινία.

    Είτε κόβεις τη συνήθεια, είτε η συνήθεια σε καταπίνει

    Η Λίλι Μπλούμ προέρχεται από μία οικογένεια με κακοποιητικό πατέρα. Μετακομίζει στη Βοστόνη για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Να ανοίξει τη δική της επιχείρηση. Συγκεκριμένα ένα ανθοπωλείο. Εκεί γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρούργο Ράιλ Κινκέιντ. Στην αρχή η συγγραφέας κάνει το Ράιλ τον ιδανικό σύντροφο, τον άνδρα που θα ήθελε η κάθε μία από εμάς. Μαζί με την Λίλι τον ερωτεύονται και οι αναγνώστριες/θεατές. Στη συνέχεια όμως, ο Ράιλ μετατρέπεται σε έναν κακοποιητικό σύζυγο και προσπαθούμε να καταλάβουμε από που προέκυψε αυτή η ξαφνική αλλαγή. Τότε η Λίλι έρχεται αντιμέτωπη με το συναίσθημα και τη λογική.

    Ως αναγνώστρια του βιβλίου έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να συγχωρεί τον Ράιλ για την κακοποιητική του συμπεριφορά ως προς τη Λίλι. Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα ένα βιβλίο με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και αρνούμουν να δεχτώ πως ο πρωταγωνιστής μετατράπηκε στον κακό της υπόθεσης. Αν το σκεφτεί κανείς, έτσι γίνεται και στην πραγματικότητα. Όλες αυτές οι γυναίκες που ακούγεται ανά διαστήματα πως τις χτύπησε, τις βίασε ή τις σκότωσε ο άνδρας ή ο σύντροφός τους, ήταν ερωτευμένες πρώτα μαζί του. Μπορεί όσες δεν το έχουν βιώσει να λένε πως θα σηκώνονταν να φύγουν αμέσως, αλλά αυτή η ταινία/βιβλίο δείχνει πως όταν υπάρχουν συναισθήματα, τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

    Μάλιστα, η ίδια η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου, αποκάλυψε πως κάποιες σκηνές κακοποίησης του βιβλίου ήταν παρμένες από την πραγματική ζωή της σχέσης της μητέρας της και του πατέρα της. Επισήμανε επίσης, ότι πολλές φορές θέλησε να αλλάξει την πλοκή είτε ως προς τη συμπεριφορά του Ράιλ, γιατί και η ίδια τον ερωτεύτηκε, είτε προς τις σκηνές που η Λίλι τον συγχωρεί και να τις αντικαταστήσει με μία πιο δυναμική γυναίκα. Όμως έτσι δε θα ήταν αληθοφανές. Παρόλα αυτά, χωρίς να σημαίνει ότι «δικαιολογούμε» τον Ράιλ, η βίαιη συμπεριφορά του εμφανίστηκε σχεδόν την ίδια περίοδο που ήρθε ξανά στη ζωή της Λίλι ο Άτλας, ο πρώτος της έρωτας. Που απ’ότι φάνηκε δεν τον ξεπέρασε ποτέ και αυτό ήταν που δεν άντεχε ο Ράιλ.

    Το κύμα μίσους που βιώνει η πρωταγωνίστρια Μπλέικ Λάιβλι αντί για αποθέωση

    Η Μπλέικ Λάιβλι, γνωστή και ως Serena Van der Woodsen από τη σειρα «Gossip Girl», είχε την τέλεια ευκαιρία να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Αλλά έκανε το λάθος και το όλο promotion περιορίστηκε αποκλειστικά στον εαυτό της. Βγήκε στα διάφορα media για να προωθήσει τη δουλειά της και την ακούγανε όλοι να μιλάει συνεχώς για τα ρούχα που φοράει, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που λανσάρει, το πόσο καλά είναι με τον σύζυγό της, Ράιαν Ρέινολντς. Ένα συνεχές «εγώ». Λέξη για το φλέγον θέμα του It Ends With Us, τίποτα για τις γυναίκες που υποφέρουν παγιδευμένες σε κακοποιητικές σχέσεις.

    Σε κάποια φάση μάλιστα, προμόταρε την ταινία σαν να ‘ναι μια απλή ρομαντική κομεντί, ενθαρρύνοντας τις κοπέλες να «πάρετε τις φιλενάδες σας, να φορέσετε όμορφα φλοράλ φορέματα και να πάτε να περάσετε καλά στο σινεμά». Όλο αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε αν κατάλαβε ποτέ το νόημα της ταινίας. Η Μπλέικ Λάιβλι έδειξε ανήμπορη να χειριστεί και να μιλήσει για σοβαρά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά, ο συμπρωταγωνιστής της, Τζάστιν Μπαλντόνι, χρησιμοποιεί την ταινία σαν αφορμή για να ακουστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα της κοινωνίας και να υπάρξει στήριξη αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας στα θύματα.

    Η μεταφορά του βιβλίου σε ταινία ήταν αξιοπρεπής.Η παραγωγή ακολούθησε το Χολιγουντιανό μοτίβο με τα φανταχτερά διαμερίσματα, το άψογο στυλ και τους φωτογενής πρωταγωνιστές. Προφανώς όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο εντόπισαν σκηνές που δε μπήκαν στην ταινία, αλλά είναι δύσκολο σε μία ταινία σχεδόν δύο ωρών να προστεθούν τα πάντα. Σίγουρα πάντως το μελανό σημείο ήταν η επιλογή του καστ και διίστανται οι απόψεις για το ενδυματολογικό κομμάτι όσον αφορά τα ρούχα της πρωταγωνίστριας. Ορισμένοι το θεώρησαν κάπως αποτυχημένο, ενώ άλλοι πως η Λάιβλι υποστήριξε με επιτυχία το μπόχο στυλ. Η Λίλι και ο Ράιλ στο βιβλίο βρίσκονται στην ηλικία των 23 και λίγο πριν τα 30 αντίστοιχα και η Μπλέικ Λάιβλι και ο Τζάστιν Μπαλντόνι, σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν τις συγκεκριμένες ηλικίες. Παρόλα αυτά, η συγγραφέας ήταν σύμφωνη με το καστ, οπότε δεν μπορεί κανείς να πει κάτι παραπάνω. Ίσως έτσι να ήταν και η ιστορία πιο αληθοφανής.

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles