Η απάντηση είναι αναμφίβολα πολύ!
Τα χρήματα αποτελούν έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στις ζωές μας. Είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομική ευχέρεια δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε όσα επιθυμούμε. Ωστόσο, παρά τη σημασία των χρημάτων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αγάπη, την ενσυναίσθηση, το πνεύμα ή τους αληθινούς φίλους, που παραμένουν ανεκτίμητα και πέρα από την αξία του χρήματος.
Χωρίς εισόδημα, ωστόσο, το σπίτι, το αυτοκίνητο ή το φαγητό στο τραπέζι, θα ήταν ανύπαρκτα. Χρειάζονται λεφτά για να ζήσεις μία αξιοπρεπή ζωή και να υπάρχεις γενικά. Στην εποχή που διανύουμε, μάλιστα, παίζει και καθοριστικό ρόλο στην επιλογή ερωτικού συντρόφου. Αρκετές γυναίκες έχουν ως κριτήριο επιλογής συντρόφου την οικονομική κατάσταση του άνδρα (προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια), γι’ αυτό και μπορεί άνδρες που δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι να νιώθουν μειονεκτικά και να δυσκολεύονται να βρούνε σύντροφο που να τους εκτιμάει για τον εσωτερικό τους κόσμο.
Φυσικά, δε βάζουν όλοι τα χρήματα πάνω από όλα και ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να ανοίξουν δικό τους σπιτικό με το βασικό μισθό, που πιθανόν, λαμβάνουν από την εργασία τους, δυσκολεύονται στη συγκατοίκηση και σκέφτονται πολλές φορές αν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν την οικογένειά του με την απόκτηση ενός παιδιού. Διότι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα βασικά τους εαυτούς τους πως θα τα προσφέρουν στο παιδί; Γι’ αυτό και υπάρχει η υπογεννητικότητα.
Πού είναι το όριο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της ανάγκης για δουλειά, για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην για την οικογένειά σας και της εμμονής με το να βγάζετε μετρητά; Είναι μια λεπτή γραμμή που κάποιοι κακοδιαχειρίζονται και όχι άδικα.
Οι φιλάργυροι άνθρωποι και οι συνηθειές τους
![Ο κύριος καβούρης φιλάει χρήματα](https://kleidarotripa.gr/wp-content/uploads/2024/07/kaboyrhs.jpg)
Νιώθουν ότι τα επιτεύγματά τους μετρούν περισσότερο από την ευτυχία τους στα απλά πράγματα και για αυτό, κυρίως δουλεύουν. Δε λένε ποτέ όχι σε καμία πρόταση για δουλειά και κάνουν περίπου, εκτός από τη βασική εργασία άλλες 2-3 δουλειές. Δεν τους αφορά αν εξαντληθούν σωματικά. Πάνω από όλα τα λεφτά!
Η οικογένεια και οι φίλοι παίζουν μικρότερο ρόλο απ’ ότι η δουλειά και οι φιλοδοξίες τους να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα είναι κάπως, μονίμως προτεραιότητα. Ίσως δεν επιλέγουν φίλους ανάλογα με το ποιοι ταιριάζουν με τον τρόπο σκέψης τους και τον χαρακτήρα τους. Αντίθετα, επιλέγουν ο κύκλος τους να είναι κυρίως εκείνοι που μπορούν να τους γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι μετρητά. Είναι ψυχές και συναισθήματα.
Λόγω της επιθυμίας να έχουν μεγαλύτερο και καλύτερο τραπεζικό λογαριασμό από τους περισσότερους, πιθανότατα δεν έχουν αυτοφροντίδα. Μπορεί να υποφέρουν από πράγματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή διατροφή και άγχος. Η δουλειά είναι το παν και τα ενδιαφέροντα μηδαμινά. Ποιος έχει χρόνο για χόμπι όταν αυτό μπορεί να του κοστίσει ωφέλιμες ώρες εργασίας ή χρήματα που πρέπει να βάλουν στην τράπεζα;
Κάποιοι, μάλιστα, φοβούνται και για τη ζωή τους αλλά και για τη ζωή συγγενικών προσώπων. Πιστεύουν πως αν κάποιος μάθει το μεγάλο ποσό χρημάτων που διαθέτουν στο λογαριασμό τους πως θα τους απαγάγουν.
![](https://kleidarotripa.gr/wp-content/uploads/2024/06/λεφτα-2.jpg)
Η σχέση με το χρήμα αντανακλά τη σχέση με τον εαυτό μας
Τα χρήματα καθρεφτίζουν ανάγκες που ενδεχομένως δεν ικανοποιήθηκαν από ένα ή πολλά πρόσωπα κατά την παιδική ηλικία. Εάν ξεσπάς στα χρήματα και σου είναι δύσκολο να αποταμιεύσεις, αυτό σημαίνει πως δεν το έχεις προτεραιότητα. Παίρνεις τη σημαντικότητα και τον ενθουσιασμό μόνο μέσα από εξωτερικά ερεθίσματα και γι’ αυτό και τα κυνηγάς συνεχώς. Θα μπορούσε κάποιος που είχε στερηθεί υλικά αγαθά κατά την παιδική του ηλικία, στην ενήλικη ζωή του κάθε φορά που πιάνει λεφτά στα χέρια του να τα ξοδεύει αλόγιστα σε υλικά αγαθά που επιθυμεί ή ακόμα και σε άχρηστα αντικείμενα που απλά εκείνη την ώρα τον εντυπωσίασαν στη βιτρίνα.
Εάν από την άλλη τσιγκουνεύεσαι να δώσεις χρήματα, σημαίνει πως έχεις θέματα με την εμπιστοσύνη. Ίσως δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, τη ροή σου, τους ανθρώπους, τις δυνατότητες σου και προσπαθείς να συσσωρεύσεις ενέργεια για να νιώσεις σταθερότητα και πως έχεις τη ζωή σου σε έλεγχο. Το χρήμα είναι απρόσωπο. Παίρνει το πρόσωπο, την ενέργεια και το πρόσημο που του δίνουμε. Δεν πρέπει όμως να είναι τόσο μεγάλος παράγοντας, προκειμένου να χάνουμε στιγμές, είτε αυτό είναι ένα ταξίδι, μία έξοδος σε ένα καλό εστιατόριο ή να δώσουμε ένα ποσό για να κάνουμε δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Όσο καλύτερη γίνεται η σχέση σου με τον εαυτό σου, τόσο καλύτερη θα είναι και η οικονομική σου ροή!
![](https://kleidarotripa.gr/wp-content/uploads/2024/07/123.jpg)