More

  Slut Shaming: «Γιατί να νιώθω ντροπή για το πόσο και με πόσα άτομα έχω κάνει σεξ;»

  Τι είναι σημαντικό και τι όχι στο παιχνίδι του έρωτα; Σίγουρα, όχι το με πόσα άτομα έχεις πάει…

  Υπάρχει μία νοοτροπία που έχει χτιστεί με κόπο από την πατριαρχία και τον καπιταλισμό εδώ και αιώνες, για το πόσο σημαντική είναι η αγνότητα στην γυναίκα και η αφοσίωσή της – σωματική και πνευματική – στον άνδρα της. Όσες τολμήσαν να παρακούσουν αυτό το αφήγημα, το πληρώσανε με κοινωνικό στιγματισμό, ύβρεις, περιθωριοποίηση… ακόμη και με την ίδια τους την ζωή. Για καλή τύχη των γυναικών η σεξουαλική επανάσταση έριξε ένα γερό χτύπημα στα συντηρητικά και σεξιστικά δεδομένα της τότε εποχής. Οι γυναίκες πια μπορούν να κάνουν σεξ από μικρή ηλικία, να κοιμηθούν με πολλούς άνδρες ή και άλλες γυναίκες αν θέλουν. Το προβληματικό φαινόμενο που εμφανίζεται στις μέρες μας είναι αυτό του Slut Shaming .

  Το αφήγημα αλλάζει λίγο και σου λέει: αν κάνεις έκλυτο βίο, δηλαδή περιστασιακό σεξ και με πολλούς άνδρες, αν βγαίνεις νύχτα με τις φίλες σου, φοράς μινάκια με ψηλά τακουνιά και ανεβάζεις φωτογραφίες που φαίνεται το σώμα σου στα social media, τότε είσαι μία τσούλα και όχι μία σοβαρή γυναίκα για σχέση. Φυσικά, επειδή το 85% των γυναικών έχει κάνει ένα, αν όχι όλα από τα παραπάνω, το δεύτερο υπερόπλο του Slut Shaming είναι να σε κάνει να νιώσεις ένοχη και ότι δεν σέβεσαι τον εαυτό σου – κατά συνέπεια, δεν θα μπορείς να σεβαστείς ούτε το σύντροφό σου.

  Πολλές γυναίκες και ειδικά αυτές που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία έχουν δεχτεί καταπίεση, όχι μόνο από άνδρες, αλλά και από άλλες γυναίκες για τα παραπάνω.

  Όμως, τίποτα σχετικά με αυτόν τον “έκλυτο βίο” δεν είναι λάθος και θα τα πάρουμε ένα ένα:

  Η Νύχτα

  Είναι μια φάση που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να περάσουμε από αύτη, γιατί όσο περνούν τα χρόνια, οι αντοχές στα ξενύχτια, για πολλοί κόσμο, μειώνονται. Δεν έχει σημασία αν προτιμάς τις συναυλίες ή τα μπουζούκια, η νύχτα είναι έντονη και πρέπει να την ζήσεις πριν την απορρίψεις και αν. Το να βγαίνεις νύχτα, για πολλά άτομα είναι ένα ξέσπασμα, δεν σημαίνει ότι όποιο ξενυχτάει κάνει και σεξ στις τουαλέτες του κλαμπ.

  Το ντύσιμο

  Κακά τα ψέματα, μισείς ή αγαπάς τα τακουνιά, το πώς σε κάνουν να φαίνεσαι μπορεί να σου αλλάξει την διάθεση. Το ίδιο ισχύει και για εκείνο το φόρεμα που σε κολακεύει και σε κάνει να νιώθεις όμορφο. Αν κάποιο νιώθει άβολα από αυτό που κάνει εσένα να νιώθεις ωραία, είναι δικό του θέμα. Εξάλλου, τα ρούχα δεν κάνουν τον άνθρωπο.

  Φωτογραφίες με μαγιό

  Ένα σώμα δεν είναι προκλητικό, ούτε τα μαγιό , είναι απλά αυτά που είναι. Με το πόσταρισμα μιας καλοκαιρινής στιγμής, από εκεί που θα σε βλέπανε 100 μάτια στην παραλία από κοντά, εε τώρα ίσως σε δουν διαδικτυακά 10.000. Και τι πειράζει;

  Mε πόσα άτομα έχεις πάει

  Χάρη σε αυτήν την ερώτηση έχει βγει το ανέκδοτο που η απάντηση είναι με τρεις. Απαράδεκτη ερώτηση που μυρίζει ανασφάλεια από μακριά. Το αν μια γυναίκα θα πάει στην ζωή της με 1 άνδρα ή 100 δεν έχει καμία σχέση με το πόσο καλός ή ηθικός άνθρωπος είναι. Έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα του ατόμου και αυτό δεν είναι κριτήριο από μόνο του για το αν θα απορρίψεις κάποιο.

  Για το τέλος, έχω κρατήσει την τελευταία μορφή Slut Shaming, που την ονομάζω “Μετανιωμένη Μαγδαληνή”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι τοξικοί σύντροφοι γίνοντας παρεμβατικοί και κάνοντας το ταίρι τους να μετανιώσει όλο του το παρελθόν, χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή για να περνάει στα πάντα το δικό τους. Εκφοβισμός του τύπου: “πριν από έμενα ήσουν τσουλί και τώρα σε έκανα κυριά, οπότε θα σέβεσαι”.

  Οι άνθρωποί που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές, το κάνουν, συνήθως, για έναν από τους τρεις λόγους:

  1) επειδή έτσι έμαθαν από το περιβάλλον τους, τους έχουν περάσει σεξιστικά κατάλοιπα και πλέον τα θεωρούν δεδομένα. Οι πιθανότητες να αλλάξουν στο μέλλον είναι 50 /50 και αυτό μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι,

  2) είναι πολύ ανασφαλείς και προσπαθούν να βρουν επιβεβαίωση μέσω της επιρροής που ασκούν στην σύντροφο τους. Αν υπάρχει επίγνωση του προβλήματος, ενδεχομένως, να αλλάξει με ψυχοθεραπεία,

  3) πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή.

  Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το Slut Shaming

  Όσο δύσκολό και αν είναι, πρέπει να φεύγομε από σχέσεις που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί είναι κακοποιητικές και μπορεί να εξελιχθούν με πολύ άσχημο τρόπο. Όσο πιο γρηγορά φύγεις, τόσο καλύτερα για την ψυχική σου υγεία. Τώρα, το αν αξίζει να πεις σε κάποιο τα αυτονόητα έχει να κάνει με το πόσο πολύ είναι απαραίτητο αυτό το άτομο να είναι στη ζωή σου. Slut Shaming δεν κάνουν μόνο οι ερωτικοί σύντροφοι. Μπορεί να κάνουν οι γονείς, οι συνάδελφοι, ακόμα και οι καλύτεροί μας φίλοι. Κάποιες φόρες είναι από άγνοια και άλλες από καθαρό μισογυνισμό.

  Μία απάντηση πάντως που κανένα δεν περιμένει είναι το “ναι, είμαι περήφανη τσουλά και δεν μπορείς να πεις τίποτα για να το αλλάξεις αυτό!”.

  ΥΣ: Δεν έχουν όλοι οι άνδρες τέτοιες αντιλήψεις, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θα σε δεχτούν και θα τους αρέσεις όπως είσαι, ψάξε να τους βρεις.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles