«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι. Αν βλέπει κανείς τη γυμναστική με καλό μάτι, το πιο πιθανό είναι να βελτιωθεί και η πνευματική του υγεία. Αντίθετα, αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με τη γυμναστική, θα υπάρχει άγχος κάθε φορά που φτάνει η ώρα της άθλησης. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε σίγουρα ένα μέρος αυτής της στάσης πηγάζει από τα σχολικά χρόνια.
Το Bullying συνεχίζεται
Σχεδόν για όλους, το μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο ήταν η ώρα της ελευθερίας και ξεγνοιασιάς από τα υπόλοιπα μαθήματα. Αυτό δεν ίσχυε για όλους, γιατί πάντα υπήρχαν κάποιοι μαθητές που δεν τα πήγαιναν πολύ καλά με την γυμναστική και τα αθλήματα. Και παρόλο που ήταν αδύναμοι και ίσως να μην είχαν τις ίδιες ικανότητες με τους περισσότερους, οι καθηγητές γυμναστικής – συνήθως – δεν έκαναν τίποτα για να τους βοηθήσουν, αντιθέτως μπορεί να τόνιζαν την «ανικανότητά» τους και έτσι επιβεβαιωνόταν και το παιδί, αλλά και οι συμμαθητές του που το υποβάθμιζαν.
Όπως αναφερθήκαμε και σε παλιότερο άρθρο, ας μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα bullying!
Πάρτε μία μπάλα και έχει ο Θεός…
Επιπλέον, οι καθηγητές συνήθως έκαναν μερικές ασκήσεις για ζέσταμα στους μαθητές και ύστερα τους έδιναν μία μπάλα για να παίξουν ποδόσφαιρο/μπάσκετ/βόλλευ κ.λ.π., ΧΩΡΙΣ όμως να κάτσουν και να εξηγήσουν τους κανόνες, έστω για αυτή τη μειοψηφία που δεν τους γνώριζε, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα μπάχαλο στο υποτιθέμενο παιχνίδι. Το πρόβλημα με τη γυμναστική στο σχολείο είναι ότι ενώ από τη μία ήταν μια ελεύθερη ώρα, από την άλλη ήταν υποχρεωτικό να συμμετέχουν όλοι σε κάποια δραστηριότητα, είτε άρεσε είτε όχι. Αυτή η αναγκαιότητα της συμμετοχής μπορεί να έπαιξε ένα μικρό ρόλο για την στάση που έχει τώρα ο ενήλικας με την γυμναστική.

Το κλειδί είναι να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με τη γυμναστική.
Όσοι δεν έχουν καλές σχέσεις με τη γυμναστική χρειάζεται προσπάθεια για να την αποκτήσουν. Θα πρέπει να σκεφτούν τι πραγματικά τους κάνει χαρούμενους και πώς θα επέλεγαν να εξασκηθούν, αν η γυμναστική δεν είχε να κάνει με την απώλεια βάρους ή την εμφάνιση. Να σκέφτονται τι θέλουν και τι τους αρέσει να κάνουν, ώστε να μη νιώθουν ότι κάνουν κάτι με το ζόρι. Μπορούν να πειραματιστούν με πολλά είδη γυμναστικής μέχρι να καταλήξουν τι τους ταιριάζει.
Η γυμναστική δε συνδέεται μόνο με την απώλεια βάρους.
Αμέτρητες έρευνες υποστηρίζουν πως η γυμναστική, από το περπάτημα μέχρι και το ποδήλατο, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και τους ανακουφίζει από συμπτώματα κατάθλιψης. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία της κατάθλιψης. Δεν είναι τυχαίο που αρκετός κόσμος μετά από μία αποτυχημένη σχέση ή γενικά μετά από μία δύσκολη φάση στρέφεται στη γυμναστική. Με τη γυμναστική απελευθερώνονται τα χημικά που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η ενδορφίνη, και η ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος και να μειώνεται το άγχος.
Άλλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η γυμναστική είναι τα εξής.
- Επιταχύνει το μεταβολισμό
- Επιδρά θετικά στη σεξουαλική ζωή
- Ανακουφίζει τα συμπτώματα των χρόνιων ασθενειών
- Κάνει το δέρμα πιο υγιές
- Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η γυμναστική – όπως φάνηκε και παραπάνω – δεν πρέπει να αφήνει αρνητικά συναισθήματα. Αν συμβαίνει αυτό, κάτι πάει λάθος.
