More

  Τo τέλειο σώμα είναι το δικό σου

  Ζούμε σε μια εποχή απόλυτα επιφανειακή, που η προσωπικότητα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και είμαστε λίγο-πολύ, και τα δύο φύλα, “θύματα” του φαίνεσθαι. 

  Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά και συνεχώς, από την τηλεόραση έως τα social media με το ποια πρέπει να είναι τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς. Από συμβουλές για το “απόλυτο” σώμα, σε στιλιστικά tips για το πως να κρύψεις τα “παχάκια” σου, πως να προλάβεις να χάσεις τα “περιττά” κιλά πριν βγεις στην παραλία, πως να αποφύγεις το τραγικό γεγονός της κυτταρίτιδας, πως να αποκτήσεις ελκυστικές καμπύλες, καλοσχηματισμένους κοιλιακούς -και η λίστα συνεχίζεται εσαεί. 

  Γιατί κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι είναι κριτές σε καλλιστεία;

  Όλα αυτά μας φέρνουν σε μια υστερία, με αποτέλεσμα να μην αγαπάμε το σώμα στο οποίο βρισκόμαστε και να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όχι τόσο τον εαυτό μας, παρά να μοιάσουμε και να γίνουμε κλώνοι με το εκάστοτε πρότυπο ομορφιάς που βρίσκεται στην μόδα.

  Τα σχόλια, δεν σταματούν στον ηλεκτρονικό κόσμο. Θα ακούσουμε σχόλια για το σώμα μας στον επαγγελματικό χώρο, από το οικογενειακό μας περιβάλλον, από την/ον σύντροφο μας, ακόμα και από κάποιον παλιό συμμαθητή μας που είδαμε τυχαία στο δρόμο.

  -“Πως πάχυνες έτσι;”
  -“Αδυνάτισες πολύ, δεν σου πάει.”
  -“Σταμάτα να τρως επιτέλους, ράψε το στόμα σου!”
  -“Είσαι πολύ αδύνατη οι γυναίκες πρέπει να έχουν στήθος και καμπύλες.”
  -“Βάλε κανένα κιλό έχεις νευρική ανορεξία!”
  -“Έκανες κυτταρίτιδα καλύτερα να μην βάλεις σορτσάκι.”
  -“Τόσο όμορφος/η με τόσα κιλά είναι κρίμα.”
  -“Κάνε λίγο γυμναστική! Οι άντρες πρέπει να έχουν πλάτες, μπράτσα και κοιλιακούς.”
  -“…εγώ για την υγεία σου το λέω.”

  Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, όλοι έχουν άποψη για τα κιλά μας. Όμως εμείς έχουμε και τις αντίστοιχες απαντήσεις!


  Η κυριότερη απάντηση, σε όλα αυτά τα εμφανώς χαριτωμένα, αλλά κατά βάθος κακεντρεχή σχόλια, είναι: «ΔΕΝ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ». Αλλά ας το αναλύσουμε περισσότερο. Μπορεί να έχουμε παχύνει, ή να έχουμε κάποια παραπανίσια κιλά (ο αριθμός των κιλών προσδιορίζεται με βάση…τα στερεότυπα!), ωστόσο να είμαστε ευτυχισμένοι και να εξακολουθούμε να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας. Ένα πολύ αδύνατο σώμα δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή, όπως κατ’ αντιστοιχία και ένα σώμα με περισσότερα κιλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι υγιές!

  Πρέπει κάποια στιγμή να τα ξεχωρίσουμε αυτά! Όλα τα σώματα είναι όμορφα, ανεξαρτήτως μεγέθους και σχήματος, -είτε έχει καμπύλες, στήθος ή όχι. Επίσης, το να κάνεις γυμναστική μπορεί να είναι μία υγιής συνήθεια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργείται μία κακόβουλη περιθωριοποίηση σε όσους δεν έχουν φουσκωτά μπράτσα, ανοιχτές πλάτες και έχουν κοιλιά αντί για κοιλιακούς, που εν τέλει κι αυτό είναι εξίσου γοητευτικό. Φυσικά και μπορείς να βάλεις σορτσάκι εάν έχεις κυτταρίτιδα και για την ακρίβεια μπορείς να φορέσεις ό,τι άλλο θέλεις! Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί θεωρούμε κάτι τόσο αποκρουστικό στην κυτταρίτιδα, που με μανία πρέπει να εξαφανίσουμε; Ποιος όρισε τις ραγάδες και την κυτταρίτιδά ως “ατέλειες”; Συν τοις άλλοις, το φαινόμενο της κυτταρίτιδας, είναι κάτι που παρατηρείται στα περισσότερα δέρματα.

  Τα κιλά σου δεν καθορίζουν το στυλ σου. Μπορείς να είσαι όμορφη και στυλάτη, είτε έχεις λίγα περισσότερα ή λιγότερα κιλά. Εν κατακλείδι, είναι απαράδεκτο να κάνουμε body shaming σε κάποιον με την δικαιολογία “για το καλό σου το λέω, για την υγεία σου”. Ας μην γελιόμαστε, κρύβονται πολλοί “χοντροφοβικοί” πίσω από αυτή την φράση. Κι εφόσον μιλάμε για το συγκεκριμένο σχόλιο, η κατάσταση υγείας κάποιου ανθρώπου αποτελεί δικό του θέμα και δεν χρειάζεται συνέχεια τρίτους να παρεμβαίνουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Το τσιγάρο είναι κάτι που βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία, ωστόσο δεν γίνεται σχεδόν ποτέ αφορμή επίθεσης, προσβολής, bullying και διακρίσεων.

  Ας καταλάβουμε ότι είναι επικίνδυνο να σχολιάζουμε τα κιλά κάποιου, με την οποιαδήποτε δικαιολογία, από την στιγμή που τα τελευταία χρόνια “θερίζουν” οι διατροφικές διαταραχές. Υπάρχουν τόσες βιομηχανίες που μας προωθούν μαζί με τα προϊόντα τους την ανασφάλεια, τα κόμπλεξ και την καταπίεση για το “τέλειο”, που δεν σταματάμε να κυνηγάμε ποτέ. Ο κάθε ένας από εμάς, δίνει τον δικό του αγώνα για να αποδεχτεί και να αγκαλιάσει τον εαυτό του.

  Βρες τα με τον καθρέφτη σου

  Ας μην αναλωνόμαστε άλλο στο κομμάτι της εικόνας και ας σταματήσουν να μας αγχώνουν τα πρότυπα ομορφιάς που κανείς δεν μπορεί να ορίσει, διότι είναι όλα τόσο υποκειμενικά! Το σωστό πρότυπο είναι εκείνο της υγείας. Οφείλουμε να αγαπήσουμε το σώμα μας χωρίς να το ταλαιπωρούμε άλλο, άλλωστε έχουμε να περάσουμε μια ζωή μαζί του!

  spot_img

  Latest articles

  Related articles