Δεν ξέρω αν έτυχε ποτέ να παρατηρήσεις έναν σπίλο στο πρόσωπό σου και να σκεφτείς «μήπως να τον αφαιρέσω;». Εγώ πάντως το σκεφτόμουν για χρόνια. Ήταν μικρός, σκουρόχρωμος και λίγο ενοχλητικός αισθητικά στα μάτια μου, ίσως επειδή άρχιζε να μεγαλώνει και να φουσκώνει όσο περνούσε ο καιρός και μεγάλωνα κι εγώ.
Με λίγη έρευνα, κάποιες συμβουλές από γιατρούς, και αρκετό άγχος – καθώς τρέμω οτιδήποτε ενέσιμο – πήρα την απόφαση να τον αφαιρέσω. Και τελικά, δεν ήταν τόσο τρομακτικό όσο φανταζόμουν. Οπότε, αν το σκέφτεσαι κι εσύ, ίσως αυτό το άρθρο σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση – ή τουλάχιστον να έχεις μια πιο καθαρή εικόνα.
Τι είναι οι σπίλοι (και πότε πρέπει να αφαιρούνται)
Οι σπίλοι ή αλλιώς ελιές είναι συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων και εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν ή να κρύβουν κάτι πιο σοβαρό, όπως μελάνωμα.
Κάποια σημάδια που πρέπει να μας προβληματίσουν:
- Αλλαγή στο σχήμα ή το χρώμα
- Ασυμμετρία
- Ασαφή όρια
- Φαγούρα ή αιμορραγία
- Ταχεία αύξηση μεγέθους
Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, η πρώτη στάση είναι φυσικά ο δερματολόγος.

Από την απόφαση, μέχρι την αφαίρεση
Πριν μία πενταετία, έκανα ορισμένες επισκέψεις σε 2-3 δερματολόγους και οι περισσότεροι όσοι έβλεπαν τον σπίλο έλεγαν ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο και πως ίσως ήταν λίγο νωρίς για να προχωρήσω σε αφαίρεση (ήμουν κοντά είκοσι χρονών), οπότε είπα να το αφήσω μήπως είναι μια ανασφάλεια της στιγμής. Ήρθε όμως το καλοκαίρι του 2024, που για κάποιο λόγο έβγαινα φωτογραφίες και πάντα το μάτι μου έπεφτε στο σημείο που βρισκόταν ο σπίλος και ένιωθα ότι μου χαλούσε ολόκληρο το πρόσωπο.
Για αυτό, με το που έμπαινε ο χειμώνας αποφάσισα να επισκεφτώ έναν πλαστικό, αφού είχα ελέγξει ήδη τον σπίλο σε δερματολόγο, για να μου εξηγήσει τη διαδικασία. Μου πρότεινε χειρουργική αφαίρεση με ράμματα, γιατί το συγκεκριμένο σημείο (μάγουλο κοντά στα χείλη) ήταν ευαίσθητο και χρειαζόταν πιο «καθαρή» δουλειά.
Η διαδικασία:
- Τοπική αναισθησία (μια μικρή ένεση)
- Αφαίρεση του σπίλου σε λιγότερο από 30 λεπτά
- Ράμματα που αφαιρέθηκαν μετά από μία εβδομάδα
- Αποστολή του σπίλου για βιοψία (τυπική διαδικασία)
Η αποθεραπεία και οι… μικρές ανασφάλειες
Δεν πόνεσα σχεδόν καθόλου, ούτε κατά τη διάρκεια ούτε μετά. Το μόνο που με απασχολούσε ήταν πώς θα φαίνεται η ουλή – και αν θα μείνει. Η αλήθεια είναι πως τον πρώτο καιρό η περιοχή ήταν λίγο κόκκινη και ευαίσθητη, αλλά με σωστή περιποίηση (αντιηλιακό, ενυδατική, αναπλαστική κρέμα για ουλές), πλέον δύσκολα φαίνεται κάτι (ειδικά μετά από μακιγιάζ).
Το μάθημα; Το πρόσωπό μας δεν καταστρέφεται από ένα σημάδι. Αντιθέτως, νιώθεις καλύτερα όταν ξέρεις ότι φρόντισες την υγεία σου και ήταν και ένα σημάδι που σε ενοχλούσε, σου χαλούσε την εικόνα και μείωνε την αυτοπεποίθησή σου.
Tips αν σκέφτεσαι να αφαιρέσεις σπίλο:
- Μην το κάνεις σε αισθητικό ή με “σπιτικά” μέσα. Πάντα σε δερματολόγο.
- Συζήτησε με τον γιατρό τις μεθόδους αφαίρεσης. Δεν είναι όλοι οι σπίλοι το ίδιο και ο καθένας χειρίζεται διαφορετικά (χειρουργική, laser, κλπ.)
- Κάνε υπομονή με την ουλή. Θέλει χρόνο να επουλωθεί σωστά.
- Αντιηλιακό. Κάθε μέρα. Είναι το Α και το Ω για καλή επούλωση και πρόληψη.
Δεν το μετάνιωσα στιγμή
Η απόφαση να αφαιρέσεις ένα σπίλο δεν είναι απλή, ειδικά όταν είναι σε εμφανές σημείο. Αλλά όταν συνδυάζει πρόληψη για την υγεία και φροντίδα του εαυτού σου, τότε αξίζει.