More

  Οι ζωές των προσφύγων μετράνε!

  Οξύμωρο σχήμα αποτελεί η σημερινή εορτή στο όνομα της Παναγίας, της μητρικής εικόνας στην χριστιανική βιβλιογραφία, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε πρώτη εικόνα στους τίτλους μια μητέρα που θρηνεί το άταφο παιδί της ξεχασμένα από αρμόδιες αρχές μαζί με όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στον Έβρο. Ο κόσμος έχει εκφράσει και συνεχίζει να εκφράζει την οργή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προσφύγων στα σύνορα.

  40 πρόσφυγες από την Συρία συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα του Έβρου σε απάνθρωπες συνθήκες επιβίωσης με ένα κοριτσάκι 5 χρόνων να κείτεται νεκρό σε ποταμό της περιοχής έπειτα από μοιραίο τσίμπημα σκορπιού και την αδερφή του, 9 χρονών, να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση για την υγεία της αυτήν την στιγμή. Οι εικόνες που έρχονται από το σημείο στο οποίο έχουν εγκατασταθεί προς το παρόν οι πρόσφυγες προκαλούν φρίκη βλέποντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά να υποφέρουν σε διάφορες καιρικές συνθήκες χωρίς κανένα σημάδι βοήθειας να πλησιάζει.

  Το αποκορύφωμα αυτής της βαρβαρότητας είναι η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αντίφαση που χαρακτηρίζει την στάση αυτή είναι οι δηλώσεις ότι αρχικά “δεν εντοπίσαμε ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή”, ενώ ταυτόχρονα “έχουμε προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας”. Γιατί να προβούν σε ενημερώσεις των Τούρκικων αρχών από την στιγμή που δήλωσαν ότι δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία – ενώ, στην πραγματικότητα βρίσκονταν εκεί 40 άτομα; Ακόμη, το πιο εξοργιστικό κομμάτι της “έρευνας των ελληνικών αρχών” είναι η αδιάντροπη ανακοίνωση ότι η νησίδα στην οποία έχουν αποκλειστεί οι πρόσφυγες είναι εκτός Ελληνικής επικράτειας φανερώνοντας την διάθεση των αρχών και της ρατσιστικής κυβέρνησης ΝΔ να παραμείνουν άπραγες αφήνοντας τους αποκλεισμένους στην μοίρα τους. Η ανακοίνωση αυτή είναι απόλυτα εσφαλμένη, διότι μόλις τον Ιούλιο οι ελληνικές αρχές είχαν επαναπροωθήσει τους πρόσφυγες από την ίδια ακριβώς νησίδα προς την τουρκική πλευρά. Άρα, πρόκειται για άλλα ψέματα του Μητσοτάκη και των οργάνων της κυβέρνησής του.

  Σάλο αντιδράσεων έχει φέρει όλο το συμβάν βάζοντας την δολοφονική και διεφθαρμένη ΝΔ με τις πλάτες στην μούρη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν και το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακτιβίστριες/ά/ές έχουν εκφράσει αγανάκτηση προς το σύστημα και συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και ορισμένα κομμάτια των ΜΜΕ που ασχολούνται λεπτομερώς με τις εξελίξεις. Αξιοσημείωτο είναι το αίτημα της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τις διοικήσεις ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ για άμεση δράση ώστε να προσφερθεί η δέουσα υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες από την Συρία, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την οργή της απέναντι στις άθλιες συνθήκες που οι πρόσφυγες βιώνουν και την εγκληματική πολιτική της ΕΕ. Τονίστηκε, επίσης, πως οι πρόσφυγες που χρειάζονται νοσηλεία πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης. Μέχρι και ο απλός κόσμος εκφέρει την άποψή του πάνω στην κατάσταση αποδίδοντας ευθύνες στην ρατσιστική ιδεολογία της άρχουσας τάξης.

  Αυτό που οφείλουμε να καταλάβουμε είναι ότι, όπως και στις υπόλοιπες υποθέσεις που αφορούν σε ομάδες προσφύγων στα σύνορα, εμπλέκονται κι εδώ μεγάλες δυνάμεις οι οποίες είναι η ΕΕ και η Frontex με την Ελλάδα και την Τουρκία να ρίχνουν το μπαλάκι η μία στην άλλην. Οι πρόσφυγες καθίστανται άλλο ένα θύμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, του ιμπεριαλισμού και των επεκτατικών τάσεων του καπιταλισμού που όσο μιλάμε οδηγούν σε καταστροφή την Ουκρανία και της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ και Frontex, όπου η τελευταία έχει συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές σε πολυάριθμες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους και πολλές οικογένειες στον Αιγαίο.

  Ώρα να εναντιωθούμε μαζικά στην δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ και τις θανατηφόρες συμφωνίες που κάνει με ΕΕ και την άρχουσα τάξη στην Τουρκία. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΕ Φρούριο και απαιτούμε να διαλυθεί η Frontex!

  Σύνορα ανοιχτά για όλες/όλα/όλους!

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles