More

  Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας μουσουλμάνος;

  Ακούγοντάς το αυτό τα περισσότερα άτομα Ελληνικής καταγωγής λένε πως δεν μπορεί κάτι τέτοιο να υφίσταται, είναι παράλογο. Κι όμως, δεν είναι καθόλου παράλογο. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα αρχικά να πιστεύει όπου θέλει, δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί το συγκεκριμένο θρήσκευμα που ακολουθεί η πλειοψηφία της χώρας. Επίσης, σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε πολλούς ανθρώπους να στρέφονται προς το Ισλάμ, ακόμα και στην Ευρώπη. Πάρα πολλά είναι τα χριστιανά καθολικά και ορθόδοξα άτομα, κυρίως καθολικά, τα οποία κάνουν “revert”, ή αλλιώς, στα ελληνικά, επιστροφή στο Ισλάμ. Λόγω, όμως, της ισλαμοφοβίας που επικρατεί και λόγω των προκαταλήψεων πάνω στο Ισλάμ, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν και δυσκολεύονται να αποδεχτούν τους συνανθρώπους τους που θέλουν να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη θρησκεία. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων που ανακοίνωσαν στις οικογένειές τους ότι ήθελαν να αλλάξουν θρησκεία – αναφέρομαι σε χριστιανικές, κυρίως, οικογένειες – και τους αποκλήρωσαν, τους απείλησαν, τους άσκησαν μέχρι και βία, σωματική και ψυχολογική.

  Έλληνας και μουσουλμάνος γίνεται;

  Πολλά άτομα Ελληνικής καταγωγής σκέφτονται άσχημα και με μίσος για το Ισλάμ λόγω της σχέσης μας με την γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, με την οποία, όπως γνωρίζουμε όλα μας, έχουμε ένα παρελθόν άσχημο και επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνα άτομα.

  Πολλοί άνθρωποι ακούγοντας Έλληνας και μουσουλμάνος θα κατηγορήσουν και θα πουν πως “δεν είσαι πατριώτης”, “δεν μπορείς να είσαι αυτό”, “δεν γίνεται”. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, πρώτα ότι πρέπει να διαχωρίσουμε αυτά τα δύο θέματα, άλλο η κακή σχέση μας με την Τουρκία και άλλο η θρησκεία Ισλάμ, δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο πράγματα. Επίσης, δεν έχει να κάνει με την έννοια του πατριωτισμού το θρήσκευμα.

  Δεν έχει σημασία από πού είσαι ή ποια είναι η κουλτούρα σου. Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ζωή του να πιστεύει σε ό,τι θέλει, όπως είπαμε και πριν, και να υποστηρίζει ό,τι θέλει (αρκεί τα πιστεύω αυτά να μην είναι φασιστικά). Το Ισλάμ δεν βρίσκεται μόνο στην Ανατολή, αλλά και στην Δύση, καθώς τόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όσο και στην Αμερική όπως παρακολουθούμε.

  Υπάρχουν εκατομμύρια μουσουλμάνα άτομα και δεν είναι όλα τους απαραίτητα άτομα με καταγωγή από Ανατολή. Ας βγάλουμε, λοιπόν, πλέον από το μυαλό μας ταμπέλες, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα και να σεβαστούμε τις προσωπικές πεποιθήσεις του κάθε ατόμου.

  Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία όπως οι υπόλοιπες και είναι μια όμορφη και ειρηνική θρησκεία. Όποιο άτομο ψάξει περισσότερο και το ενδιαφέρει, θα καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχουν πολλοί άνθρωποι στο μυαλό τους. Όπως για παράδειγμα η μαντήλα κρύβει από πίσω ένα όμορφο νόημα και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση καταπίεση. Οι γυναίκες που την φοράνε θέλουν και την φοράνε και είναι περήφανες για αυτό. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για περιπτώσεις καταπίεσης όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν. Ναι, εκεί τα πράγματα είναι ακραία. Το Ισλάμ έχει κάποιους ακραίους οπαδούς όπως ακριβώς έχει και ο χριστιανισμός.

  Οι Ταλιμπάν, οι Τζιχαντιστές και άλλες ακραίες ισλαμικές ομάδες περνάνε ένα άσχημο μήνυμα για το Ισλάμ στον κόσμο υποστηρίζοντας μια ακραία εκδοχή του Ισλάμ. Αυτά είναι κακά παραδείγματα. Ο κόσμος, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές μένει στα αρνητικά και αυτά κρατάει. Το Ισλάμ σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό. Πάντα θα υπάρχουν αυτά τα άτομα που θα αμαυρώνουν κάποια πράγματα. Ας μην στεκόμαστε, όμως, εκεί και ας δούμε την καλή έννοια και την πραγματική έννοια από πίσω, γιατί υπάρχει.

  Επίσης, να επισημάνουμε ότι στον χριστιανισμό υπάρχει το βάπτισμα, με το που γεννιόμαστε τα περισσότερα από εμάς βαπτιζόμαστε. Αυτό συμβαίνει χωρίς να μας ρωτήσουν όμως, αφού τότε είμαστε ακόμα μωρά. Δεν θεωρώ ότι αυτό αρχικά είναι σωστό και δίκαιο. Θα έπρεπε το κάθε άτομο, αφού μεγαλώσει και κατανοήσει και μελετήσει το νόημα της κάθε θρησκείας, να αποφασίσει το ίδιο. Στο Ισλάμ δεν υπάρχει βάπτισμα.

  Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ναι, υπάρχουν Έλληνες μουσουλμάνοι και δεν είναι απαραίτητα τα μουσουλμάνα άτομα ας πούμε της Κομοτηνής, που θεωρούνται ότι είναι Τουρκικής καταγωγής. Είναι άτομα Ελληνικής καταγωγής και δεν παύουν να είναι Έλληνες τα άτομα που ασπάζονται το Ισλάμ, απλά παύουν να είναι χριστιανά. Το Ισλάμ είναι δεύτερη θρησκεία στην Ελλάδα μετά τον χριστιανισμό. Τώρα το τι οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν, δεν γνωρίζουμε την προσωπική εμπειρία του κάθε ατόμου για να το απαντήσουμε αυτό. Σίγουρα οι λόγοι είναι πολλοί. Τώρα θα ερωτηθείτε τι άραγε, λοιπόν, τους τράβηξε αυτούς τους ανθρώπους και γιατί εγώ (εσύ δηλαδή που διαβάζεις το άρθρο) να προσπαθήσω αν θέλω να ασπαστώ το Ισλάμ; Τι είναι αυτό που θα με τραβήξει περισσότερο να πιστέψω σε αυτό σε σύγκριση με αυτό που πιστεύω τώρα; Αυτό, αρχικά, είναι κάτι που θα το βρεις πρώτα μέσα σου. Αν ενδιαφέρεται κάποιο να μάθει πραγματικά το νόημα, θα μελετήσει και θα ψάξει.

  Εύχομαι μια μέρα τα άτομα Ελληνικής καταγωγής να διώξουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επικρατούν πάνω από το Ισλάμ, να διώξουμε την ισλαμοφοβία, να σκεφτόμαστε, όχι πλέον, τόσο αρνητικά για το Ισλάμ, αλλά πιο θετικά και όμορφα. Να σεβόμαστε, επίσης, τα άτομα Ελληνικής καταγωγής που ασπάζονται το Ισλάμ και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλα αδέρφια μεταξύ μας. Την έχθρα μεταξύ των θρησκειών την δημιουργούμε εμείς και μόνο εμείς. Ο χριστιανισμός από την μία και το Ισλάμ δε από την άλλη λένε το ίδιο πράγμα, ότι πρέπει να δείχνουμε αγάπη και σεβασμό μεταξύ μας. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι είμαστε οι δύο επικρατέστερες και πιο μεγάλες θρησκείες στον κόσμο, με τον χριστιανισμό να έρχεται πρώτος και το ισλάμ δεύτερο παγκοσμίως. Μην ξεχνάμε ότι όσο μεγάλες διαφορές μπορεί να έχουν οι δύο θρησκείες, έχουν κι ομοιότητες επίσης. Εύχομαι, λοιπόν, μια μέρα insallah, όπως λέμε και στο Ισλάμ.

  Responsive Ad

  Latest articles

  Related articles