More

    Από την μάστιγα “pick me” δεν γλίτωσε ούτε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

    Η τάση του “pick me” δεν αφορά μόνο τα straight cis άτομα αλλά συμπεριλαμβάνει και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα όσο παράξενο και αν ακούγεται. Ο όρος “pick me” αναφέρεται σε άτομα που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν μέσα σε μια ομάδα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστικά που πιστεύουν ότι θα τα κάνουν πιο αποδεκτά ή ελκυστικά, προς την πλειοψηφία ή προς μια συγκεκριμένη ομάδα εξουσίας.

    Στην περίπτωση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα “pick me” άτομα μπορεί να προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τα στερεότυπα που συνοδεύουν την ταυτότητά τους, προσπαθώντας να φανούν πιο “κανονικά” ή “αποδεκτά” στα μάτια των άλλων ή προς μια συγκεκριμένη ομάδα εξουσίας. Η ετεροκανονικότητα είναι η κυρίαρχη νόρμα της κοινωνίας μας και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το κουιρ είναι η αφομοίωση του από κανονικό και κυρίως από το ετεροκανονικό.

    Η ομοκανονικότητα ως όρος, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις που προωθούν συγκεκριμένες μορφές ομοφυλοφιλικής ζωής ως κανονικές ή ιδανικές, συχνά με βάση τα ετεροκανονικά πρότυπα. Δηλαδή, η ομοκανονικότητα υιοθετεί τις κυρίαρχες κοινωνικές νόρμες και αξίες που συναντάμε στην ετερόφυλη κουλτούρα και τις εφαρμόζει στις ομόφυλες σχέσεις και ταυτότητες ως το σωστό και αποδεκτό από την κοινωνία.

    Για τα pick me άτομα οι ομόφυλες σχέσεις πρέπει να είναι μονογαμικές, απεχθάνονται άλλες μορφές σχέσεων π.χ τις πολυσυντροφικές, απαξιώνουν τα πολυσυντροφικά άτομα, φοβούνται την εκθήλυνση, απορρίπτουν τον θηλυπρεπή άνδρα, υπεργενικεύουν και αρνούνται να δουν την ποικιλομορφία της LGBTQ+ κοινότητας, όπως και εκείνες των ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, κοινωνικοοικονομικών υποβάθρων, ή άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων.

    Το κατά του pride Ευαγγέλιο

    Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει περάσει από πολλές φάσεις καταπίεσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων. Τα άτομα αυτά έχουν αντιμετωπίσει αποκλεισμό, διακρίσεις και ψυχοσωματική βία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι σπάνιο να παρατηρήσουμε άτομα που προσπαθούν να “ενσωματωθούν” και να αποφύγουν την αρνητική προσοχή.

    Η ανάγκη αυτή για αποδοχή μπορεί να οδηγήσει στη συμπεριφορά του “pick me”. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες που δίνουν οι οργανώσεις και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα της κοινότητας. Τα Μ.Μ.Ε. της Ελλάδας προβάλουν συνεχώς και σχολιάζουν δηλώσεις αδερφοφοβικές, ομοφοβικές, όπως αυτή του Λάκη Γαβαλά κατά την περίοδο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο του Τάσου Ξιάρχου που ο πρώτος δήλωσε την αντίθεση του να έχουν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια, ο δε δεύτερος είπε ότι είναι κατά του pride με μια αλλόκοτη ομοφοβική διατύπωση.

    Γιατί ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο να είναι κατά της παρέλασης Υπερηφάνειας;

    Η βασική επιχειρηματολογία κατά του Pride είναι η εμπορευματοποίηση και η εταιρική εκμετάλλευση της διοργάνωσης. Κάποιοι πιστεύουν ότι το Pride έχει γίνει υπερβολικά εμπορικό, με μεγάλες εταιρείες να συμμετέχουν για λόγους marketing και όχι από γνήσια υποστήριξη προς την κοινότητα.

    Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδυναμώνει τον ακτιβιστικό και πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και ότι εκμεταλλεύεται την κοινότητα για κερδοσκοπία.

    Το δεύτερο πιο συχνό επιχείρημα είναι ότι αρκετά μέλη της κοινότητας θεωρούν το pride επιφανειακό και ντροπιαστικό. Κρίνουν ότι το Pride επικεντρώνεται υπερβολικά σε στοιχεία όπως τα πάρτι και η διασκέδαση και ότι προάγουν την υπερσεξουαλικοποίηση αναπαράγοντας στερεοτυπικές εικόνες για την κοινότητα, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη περισσότερη αποστροφή παρά υποστήριξη για τον αρχικό σκοπό, που είναι η ορατότητα και τα ίσα δικαιώματα για όλα. Με αυτό τον τρόπο δικαιώνουν τις θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και την ακροδεξιά πολιτική. Είναι το σημείο τομής που συναντάται η ομοκανονικότητα με τον ομοεθνικισμό.

    Παρά τις απόψεις ότι το Pride έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές του αρχές, οι οποίες επικεντρώνονταν σε αγώνες για δικαιώματα και ελευθερίες και έχει εξελιχθεί σε ένα πιο mainstream γεγονός, δεν παύει να είναι απαραίτητο, καθώς ακόμα η κοινότητα βιώνει αποκλεισμούς, διακρίσεις και εγκλήματα μίσους.

    Πως καταλαβαίνεις ότι κάποιο είναι Pick Me ή αλλιώς εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους.

    Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι αποφεύγουν να συνδέονται με τα κοινά στερεότυπα που σχετίζονται με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως η θηλυπρεπής έκφραση των γκει αγοριών, το ντύσιμο τους είναι συντηρητικό και απαξιώνουν τα ορατά ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

    Το να γίνουν αποδεκτά από ετεροφυλόφιλα άτομα ή άλλες ομάδες εξουσίας, υποβαθμίζοντας ή αρνούμενα την ταυτότητά τους, είναι ο λόγος που δημιουργούνται οι pick me συμπεριφορές.

    Η συμπεριφορά “pick me” έχει σημαντικές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο για το άτομο όσο και για την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα:

    Η εσωτερικευμένη ομοφοβία και τρανσοφοβία δημιουργεί εντάσεις και διάσπαση εντός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αυξάνει το ενδοκοινοτικό μίσος καθώς εντείνει ένα κλίμα αποδοκιμασίας προς άτομα που είναι πιο ανοιχτά και εκδηλωτικά.

    Επίσης, η συνεχής προσπάθεια να ταιριάξουν με τις νόρμες μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, καθώς το άτομο παλεύει με την ταυτότητά του και την αποδοχή από τους άλλους.

    Προτάσεις Αντιμετώπισης για να μην κάνεις τη ζωή της κοινότητας ακόμα πιο δύσκολη.

    Η αντιμετώπιση του φαινομένου των “pick me” ΛΟΑΤΚΙ ατόμων απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ευαισθητοποίηση:

    Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για τα άτομα που παλεύουν με την ταυτότητά τους και την αποδοχή τους και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος αλληλεγγύης και υποστήριξης εντός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπου κάθε άτομο αισθάνεται ασφαλές να εκδηλώσει την ταυτότητά του, είναι απαραίτητα στοιχεία αυτοαποδοχής και ψυχικής εξέλιξης.

    Συμπέρασμα

    Το φαινόμενο των “pick me” ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι μια πολύπλοκη κοινωνική δυναμική που αντανακλά τις προκλήσεις της αποδοχής και της ταυτότητας σε μια κοινωνία που συχνά επιδεικνύει διακρίσεις και θεωρίες συνομωσίας για την κοινότητα.

    Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί συλλογική προσπάθεια, εκπαίδευση και ενδυνάμωση της κοινότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου όλα τα άτομα μπορούν να αισθάνονται αποδεκτά και σεβαστά, ανεξάρτητα από το πώς επιλέγουν να εκδηλώσουν την ταυτότητά τους.

    Είναι καλό το να μην είσαι pick me, πρώτα για εσένα και μετά για τους άλλους. Η σεξουαλική ταυτότητα δεν είναι ντροπή, ο κάθε έμφυλος εαυτός είναι ξεχωριστός, η αποδοχή, η γνωστοποίηση, η ελευθερία στην έκφραση και ο σεβασμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων θα βοηθήσει τα pick me άτομα να απαλλαχθούν από τα δεσμά των στερεότυπων και των προκαταλήψεων της ετεροκανονικότητας.

    Responsive Ad

    Latest articles

    Related articles